Reacţie care ar trebui să le dea de gândit parlamentarilor care l-au scăpat de urmărire penală pe premierul Victor Ponta. Conform unui comunicat al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) preluat de Mediafax, europarlamentarul Monika Hohlmeier propune ca dezbaterile privind statul de drept să nu se mai concentreze doar în jurul Ungariei, dând ca exemplu şi problemele din România.
PE votează miercuri, 10 iunie, o rezoluţie privind Ungaria care, printre altele, menţionează pedeapsa cu moartea, imigraţia şi statul de drept.
Europarlamentarul Monika Hohlmeier, purtătoarea de cuvânt a grupului PPE în Comisia de Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri interne a PE, a apreciat că
„dezbaterile privind statul de drept nu ar trebui să se concentreze numai în jurul Ungariei. Ieri am fost de acord cu vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care a afirmat că ne confruntăm cu câteva provocări pentru statul de drept în câteva state membre. Mă gândesc la România, Slovacia, Ungaria, au fost câteva probleme şi în Grecia şi chiar în Italia.
Cred că UE trebuie să găsească un mod eficient de a consolida statul de drept şi să ajute statele membre să aibă un sistem judiciar bun, cu tratament corect pentru diferitele grupuri ale societăţii, cu reguli democratice corecte”.
Conform ziarului Le Monde, de la aderarea României la UE, în ianuarie 2007, un grup de tineri procurori formaţi după modelul occidental a început o operaţiune de tip „mâini curate” care a zguduit eşicherul politic. În ultimii trei ani, peste 3.000 de miniştri, deputaţi, senatori, primari şi funcţionari de rang înalt au ajuns la închisoare, adaugă publicaţia.
Această schimbare în justiţia românească îngrijorează numeroase personalităţi, într-o ţară în care corupţia este „monedă curentă” de la căderea regimului comunist, în urmă cu un sfert de secol.
„Ofensiva procurorilor vizând premierul, inculpat pentru fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, este punctul-cheie al unei bătălii care vizează să modernizeze una dintre cele mai sărace ţări din UE”
comentează Le Monde, apreciind că bătălia este „departe de a fi câştigată”.