Dacă în 2008 la ieşirea din Oradea, pe şoseaua Borşului, se afla o livadă şi câteva tufe de buruieni, în 2015, în aceeaşi zonă, se găseşte un Parc Industrial în care lucrează 3.000 de oameni. Mai este într-adevăr de lucru, ca gradul de ocupare şi salariile să crească, dar şi în aceste condiţii, indiferent cum ar fi privit, proiectul a fost unul de succes.
Firma Plexus din Parcul Industrial Eurobusiness a fost marţi, 23 iunie 2015, gazda conferinţei de finalizare a implementării proiectului „Crearea unei infrastructuri de afaceri în Municipiul Oradea şi asigurarea cu utilităţi publice a Parcului Industrial Eurobusiness Oradea – etapa a II-a”.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Primăriei Oradea, ai Organismului Intermediar – Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a echipei de management de proiect, a antreprenorului, a diriginţilor de şantier şi investitorilor.
Directorul general al Euro Business Parc, Delia Ungur a detaliat pe scurt evoluția Parcului de la începuturi până azi.
În anul 2008 s-a realizat Planul urbanistic zonal pe terenul aferent parcului industrial, o livadă, urmând ca în acel an administrația locală să depună un proiect cu finanțare europeană pentru realizarea parcului. Tot în 2008 s-a înființat și societatea care administrează Parcul Industrial, în anul 2009 realizându-se și primele contracte cu firmele din Parcul Industrial.
„Momentan gradul de ocupare al parcului este de 80%, sunt 20 de companii active și 33 de contracte semnate. Prin contracte se vor realiza 5.000 de locuri de muncă, dintre care 3.000 sunt deja realizate”
a spus Delia Ungur.
„Sperăm să menţinem ritmul de creştere!”
Prezent la conferință, primarul Ilie Bolojan a menționat că miza dezvoltării oricărui oraș este legată de dezvoltarea economică, iar elementele care dezvoltă un oraș sunt legate de companii care generează locuri de muncă pentru cetățeni.
Prin urmare, administrația locală trebuie să dezvolte aceste companii, care la rândul lor dezvoltă atât piețele locale cât și piețele naționale.
„Parcul industrial oferă condiții optime pentru ca firmele să se poate dezvolta, fiind un instrument economic de atragere a firmelor străine și locale, iar dacă vom reuși să atragem și în viitor la fel de mulți de agenți economici care să investească în Oradea, orașul va menține ritmul de creștere”
a spus Ilie Bolojan.
Totodată, primarul a atras atenția asupra importanței structurii Parcului Industrial, care este și un generator de venit pentru Oradea, fiind foarte important modul în care administrația locală se prezintă în fața investitorilor care vin în Oradea.
De asemenea, trebuie să vină cu o ofertă diversificată, să ofere investitorilor condiții favorabile, să lucreze la pregătirea forței de muncă calificate.