În jur de 5.000 de elevi au început luni primul examen important al vieţii, Evaluarea Naţională, urmând ca marţi să dea proba la limba maternă şi miercuri la matematică. Vineri se afişează primele rezultate. La Oltea Domna elevii au intrat în examen încrezători. La Tileagd, un absolvent a fost eliminat din concurs pentru copiat.
Pregătirile elevilor au ajuns la final iar roadele muncii urmează să fie culese în doar trei zile. Luni a fost proba scrisă de limba şi literatura română, marţi e proba scrisă la limba maternă iar miercuri, 24 iunie, se va desfăşura proba scrisă la matematică.
La Şcoala Oltea Doamna din Oradea, ordinea şi disciplina domneau luni, 22 iunie, pe coridoare. 75 de elevi îşi aşteptau cu emoţie subiectele, atenţi la profesoarele care le citeau regulamentul. Ghiozdanele, poşetele şi telefoanele, toate acele lucruri de unde s-ar fi putut „inspira”, erau predate încă de la poartă.
Profesoare la intrare, profesoare pe coridoare, profesoare în sălile de clasă. Prietenoase şi binevoitoare, mult mai amabile decât ochiurile reci ale camerelor care alunecau pe pereţii fiecărei săli de clasă. În acest mediu, despre care unii ar spune că este potrivit meritocraţiei iar alţii ar susţine că are „darul” de a intimida şi-au dat examen elevii, aproape în toate şcolile.
La Tileagd un elev a fost eliminat din concurs.
„A fost dat afară din clasă pentru tentativă de fraudă. Pentru că a fost eliminat lucrarea lui nu se va mai duce la corectat. Chiar şi cu nota 1 se va înscrie în etapa a treia la admiterea la liceu. Unde va mai găsi loc, cu acea notă”
a spus Kery Hajnal, adjuncta Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Subiecte medii spre uşoare
Subiectele nu au fost tocmai blânde cu cei care nu au învăţat. La primul subiect (42 de puncte), elevii au avut de rezolvat cinci cerințe pe baza unui fragment din „Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos” de Petre Ispirescu şi de redactat o compunere de 150 — 250 de cuvinte în care să motiveze apartenența la specie a basmului, valorificând textul dat.
Tot cerinţe pe bază de text au avut de rezolvat elevii şi la subiectul II (36 de puncte). Pornind de la materialul Oanei Antonescu, din ziarul Adevărul: „Este ziua iei românești: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”, elevilor li s-a cerut la punctul A să răspundă la şase cerinţe iar la punctul B să redacteze o narațiune în 80 — 150 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare.
În compunere trebuia să fie relatată o întâmplare, respectând succesiunea logică a evenimentelor şi să fie precizate două elemente ale contextului spaţio-temporal. Elevii au mai primit 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei – 1 p, coerenţa textului – 2 p, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului – 2 p, ortografia – 3 p, punctuaţia – 2 p, aşezarea corectă în pagină şi lizibilitatea – 2 p).
Vineri, 26 iunie, se vor afişa primele rezultate. În aceeaşi zi, de la ora 16.00 la 20.00, se vor putea depune contestaţii, iar pe 30 iunie se vor afişa rezultatele finale.