Noua centrală pe gaz a Oradiei va fi alimentată direct din reţeaua Transgaz, ceea ce va însemna o reducere a costurilor cu 25%. Conform primarului Ilie Bolojan, municipalitatea va face astfel o economie de 5 milioane de euro pe an, iar cetățenii vor plăti mai puțin.
În ședința Consiliului Local de marți, 14 iulie 2015, s-a aprobat participarea Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A, în calitate de operator al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale (SNT GN), prin specialiștii delegați la urmărirea lucrărilor de execuție a racordului la SNT și la recepția lucrărilor de „Racord centrală de cogenerare aparținând Primăriei Oradea”.
Tot în ședința Consiliului Local, s-a dat acordul de principiu pentru transferul investiției Racord centrală de cogenerare aparținând Primăriei Oradea la Sistemul Național de Transport al Gazelor naturale din proprietatea publică a Municipiului Oradea în proprietatea publică a statului român, și administrarea operatorului Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale
În cadrul contractului de finanțare semnat de către Ministerul Mediului în calitate de Autoritate de management și Municipiul Oradea în calitate de beneficiar sunt prevăzute înlocuirea actualelor instalații de producere a energiei termice și electrice cu funcționare pe cărbune și adaos păcură (Cazanele 4, 5 și 6) respectiv gaze naturale (cazanele 1,2 și 3), constând în echipamente depășite din punct de vedere tehnic și aflate la limita duratei de viață, cu instalații complet noi, moderne și de ultimă generație.
„Centrala pe gaz este unul din cele mai importane proiecte ale Primăriei Oradea, pentru că ea va asigura încălzirea orașului în anii următori. Aveam două variante de alimentare cu gaz a acestei centrale: una de la distribuitorul de gaz, căruia trebuia să îi plătim tariful de distrubuție, iar cealaltă variantă direct de la angrosist, adică din rețeaua Transgaz, rețea care se află la 700 de metri de CET. Valoarea lucrărilor de racordare la acestă rețea este de 1,8 milioane euro și este o variantă mult mai avantajoasă.
În aceste zile s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca prin două Hotărâri de Consiliu să se rezolve toate problemele întâmpinate. Astfel, investițiile făcute pentru legarea la rețeaua Transgaz, investiții care se fac prin proiectul european, vor fi recunoscute de Transgaz, urmând ca la final lucrările să fie predate în administrarea acestei societăți.
Pentru cei care nu știu, tariful de distribuție este cca 25% din prețul gazului. Dacă am fi ales varianta de a plăti tarif de distribuție, prețul final al gazului era mult mai mare. Astfel, reușim să facem o economie de 5 milioane de euro pe an, iar cetățenii vor plăti mai puțin”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Proiectul de reabilitare al CET are o valoare de 77,7 milioane de Euro, din care 50% fonduri europene nerambursabile, 45% de la bugetul de stat şi 5% de la bugetul local.
Lucrările la noul CET ar trebui finalizate până anul viitor în martie dar constructorul promite finalizarea centralei până la sfârştul lui 2015.