Dacă în 2013 ştirea că 14 bihoreni au decedat pentru că au băut alcool sanitar făcea turul internetului, în 2015 există statistici care confirmă că unii bihoreni nu au învăţat nimic în aceşti ultimi doi ani. Conform specialiştilor, la Spitalul Judeţean sunt înregistrate lunar în jur de 56 de persoane intoxicate cu substanţe chimice, de la alcool sanitar la diluanţi şi detergenţi.
Spre finalul săptămânii, joi, 16 iulie, în cadrul unei mese rotunde pe tema prevenirii și combaterii consumului de alcool, eveniment desfăşurat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Diana Racz a prezentat câteva statistici cu privire la cazurile de intoxicaţii cu alcool şi alte substanţe chimice înregistrate la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care ar trebui să îi pună pe mulţi pe gânduri.
„Media lunară a cazurilor de intoxicaţii cu substanţe chimice înregistrate la UPU este de 55.72 pe lună, cu tot cu urgenţe pediatrice. 35.05 cazuri, cu urgenţe pediatrice, sunt intoxicaţii cu alcool etilic.
Pe lângă alcool etilic sunt înregistrate cazuri de consum de alcooli toxici, alcool sanitar, alcool plus medicamente. Mai grav este că sunt semnalate şi intoxicaţii cu diluanţi, detergenţi, substanţe dezinfectante, substanţe psiho-active (etnobotanice), acizi, insecticide etc”
a spus Diana Racz.
Dintre cei care ajung la spital din cauza intoxicaţiilor cu alcool etilic, cei mai mulţi (27.55 de cazuri pe lună) sunt bărbaţi şi doar în 5.83 de cazuri pe lună consumatorii sunt femei.
„Un semnal de alarmă îl reprezintă numărul cazurilor de intoxicaţii cu alcool etilic la copii, 1.38 pe lună. Cei mai mulţi copilaşi, 1.11 cazuri pe lună, ajung la UPU intoxicaţi cu detergenţi. Medicii spun că micuţii ingerează Ariel, în general pernuţe. Părinţii nu trebuie să lase aceste substanţe la îndemâna copiilor. Fenomenul în sine este mult mai vast decât cel din aceste statistici pentru că nu toate cazurile ajung la UPU şi nu toate sunt declarate”
a mai spus Diana Racz de la DSP Bihor.
În Bihor, cele mai frecvente cazuri de intoxicaţii înregistrate la adulţi sunt, în ordinea frecvenţei, cu alcool etilic, substanţe medicamentoase, diluanţi, dezinfectanţi, insecticide şi detergenţi.