Lucrările de reabilitare a Pieței Unirii trebuie finalizate până în 31 decembrie 2015. Momentan, în ceea ce privește partea de infrastructură a pieței, lucrările sunt gata în proporție de 70%, îmbrăcarea cu piatră în proporție de 45%, iar în ceea ce privește suprafața restaurată a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizată în proporție de 40%.
Viceprimarul Mircea Mălan a susținut la sfârşitul săptămânii o conferință de presă în Piața Unirii, în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor. Reabilitarea pieței se realizează prin finanțare europeană, contribuția municipiului Oradea fiind de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile.
„Ceea ce ne-a interesat a fost să facem din Piața Unirii un loc mai bun pentru orădeni, să reușim o corelare a spațiului public cu viața urbană. Unul din obiectivele specifice a fost înlocuirea îmbrăcăminții asfaltice inițiale cu mai multe tipuri de piatră naturală: piatră cubică din porfir, plăci din porfir sau piatră transi. Piatra transi arată foarte bine ca nuanță și oferă un confort suplimentar față de nuanțele închise de asfalt.
Acum, într-o zi caniculară, am putut compara temperatura pe care o generează un asfalt închis la culoare și temperatura pe care o generează un pavaj din piatră naturală. Din calculele făcute privind valoarea temperaturii la o înălțime de 80 cm față de nivelul solului în data de 17 iulie, a rezultat că în Piața Regina Maria temperatura la 80 cm față de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar în Piața Unirii tot la 80 de cm față de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade.
Observăm așadar că între asfalt și piatra naturală din Piața Unirii este o diferență de 8-10 grade. Pentru cei care nu știu, porfirul e o rocă vulcanică foarte rezistentă, iar cei din zona Trentino se mândresc cu acestă rocă pentru că din aceasta s-au făcut sarcofagele faraonilor. Garanția cerută de Primăria Oradea pentru execuție, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. În ceea ce privește bordurile, rigolele și soclul statuii, acestea sunt făcute din granit auriu”
a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Vor fi montate 4 fântâni de piatră masivă
Suprafața întregii piețe este de 29.000 mp, din care 3800 mp reprezintă suprafața verde, pe care se vor planta 137 de copaci și arbuști de talie nu foarte mare, dar foarte umbroși, 4700 mp va reprezenta zona carosabilă, iar restul va fi suprafață pietonală.
„Spațiile verzi sunt astfel gândite încât să ofere o perspectivă neîngrădită asupra clădirilor. La finalul lunii august va începe și montarea celor 4 fântâni compuse din 540 de elemente de piatră masivă”
a completat viceprimarul Mălan.
Lucrările de reabilitare a Pieței Unirii trebuie finalizate până în 31 decembrie 2015. În ceea ce privește partea de infrastructură a pieței, lucrările sunt gata în proporție de 70%, îmbrăcarea cu piatră în proporție de 45%, iar în ceea ce privește suprafața restaurată a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizată în proporție de 40%.
În fața Primăriei Oradea vor fi două benzi de circulație, dar se va extinde și spațiul pietonal.
În ceea ce privește iluminarea Pieței Unirii, viceprimarul Mircea Mălan a spus că se vor folosi leduri în scopul reducerii poluării și consumului de energie.
Totodată, urmează ca la finalul lucrărilor să fie montate 39 de bănci de odihnă și coșuri de gunoi. Din puțul descoperit în Piața Unirii se va folosi apă pentru spălarea pieței, iar în zona Bisericii cu Lună vor fi montate două cișmele.
Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizată a orașului Oradea.