marți, 7 februarie 2023
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Știri Oradea/Bihor
Cum stă Oradea în comparaţie cu Cluj-Napoca? Strategia economică de dezvoltare!

Cum stă Oradea în comparaţie cu Cluj-Napoca? Strategia economică de dezvoltare!

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
17 august 2015
in Oradea/Bihor

Că Oradea se află pe un drum bun din punct de vedere economic nu poate fi pus la îndoială. Lucrurile în oraș se mișcă, Parcurile Industriale au din ce în ce mai mulți angajați iar banii europeni se scurg prin proiecte, asemeni sângelui dădător de viața în trupul unui muribund. Și totuși, se reflectă toate acestea și în nivelul de trai al orădenilor?

Aşa cum se obişnuieşte în mai toate oraşele Europene, şi pentru că fără planuri nu se poate construi aproape nimic trainic, Oradea are, oficial, de săptămâna trecută, strategie de dezvoltare economică. Planurile cuprinse în aceasta au fost făcute publice vineri, 14 august 2015, de la ora 13.30, într-o conferință de presă la Primăria Oradea la care au participat primarul Ilie Bolojan, city managerul Eduard Florea și administratorul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, Delia Ungur.

Încă de la începutul conferinţei Ilie Bolojan a spus că dezvoltarea economică a orașului este generată de companii, nu de administrația locală, dar că Primăria poate ajuta această dezvoltare prin crearea unor condiții care să atragă companiile.

„Dacă până acum așteptam ca firmele să vină la noi, acum va trebui ca noi să batem la ușa lor și să le prezentăm, la modul concret, ce le poate oferi municipiul Oradea. O echipă specializată va merge în alte orașe din România și va vizita firmele interesate să-și extindă capacitățile de producție sau de servicii în Nord – Vestul României. Oradea trebuie să îşi păstreze şi să îşi menţină caracterul de oraș competitiv, nu social.

Pentru a reuși acest lucru trebuie să continuăm să dezvoltăm parcurile industriale, să susținem companiile existente, dar și să aducem în Oradea alte companii, să preluăm cât mai multe terenuri pe care să le punem la dispoziția investitorilor, să oferim companiilor hale gata construite, dar și să găsim firme care să construiască hale de calitate, pe care apoi să le închirieze investitorilor interesați.

Totodată, e absolut necesar să susținem dezvoltarea profesională în Oradea. Astfel, pentru anul școlar 2016 – 2017 vom susține fuzionarea Colegiului Tehnic Andrei Șaguna și Traian Vuia, care în urma fuziuni va deveni o școală profesională pilot, după modelul german”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Peste cei mici, departe de cei mari!

Conform city – managerului Eduard Florea, față de anul trecut, Oradea are o creștere cu 16% a fondului total de salarii, acest lucru fiind, în opinia lui, un indicator, că economia locală din Oradea se dezvoltă și este într-un trend ascendent.

„Impozitul pe salarii este instrumentul prin care se poate măsura dezvoltarea economică a unei localități. Graficele realizate ne arată că în intervalul 2008 – 2009, efectele crizei economice au fost resimțite și la Oradea, la fel ca în toată țara prin salarii reduse, firme care au intrat în insolvență sau în faliment, dar și prin reducerea locurilor de muncă.

În perioada 2011 – 2012 s-a înregistrat o stagnare din punct de vedere economic, însă, după 2012, Oradea a crescut din nou din punct de vedere economic. Ritmul de creșere este unul foarte bun și trebuie păstrat pentru a ne putea apropia ca dezvoltare, de orașele mari din România”

a spus city-managerul Eduard Florea.

Conform graficelor prezentate, pe Regiunea Nord – Vest, Oradea este la o distanță foarte mare de Cluj-Napoca (de la peste 70 de mii de angajați la 30 de mii) dar stă mai bine decât Baia-Mare, Satu Mare, Bistrița sau Zalău care au între 5 și 15 mii de angajați.

Pentru a recupera distanța de Cluj-Napoca sau a păstra măcar un ritm de creștere constant, de 6-7% pe an, Primăria a prevăzut 10 măsuri pentru următoarea perioadă: continuarea proiectului parcurilor industriale și diversificarea ofertei acestora, susținerea formării profesionale în Oradea, promovarea orașului prin misiuni economice, realizarea până în anul 2019 a unui centru intermodal care să asigure transportul rutier – feroviar al mărfurilor, susținerea integrării producției marilor companii în economnia locală, susținerea extinderii companiilor din Oradea pe alte piețe (în Romînia sau în afara țării), asigurarea de spații pentru incubatoarele de afaceri pentru sectorul IT, susținerea revigorării economice a fostelor zone industriale și a centrului istoric, reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora, transformarea Parcului Industrial Eurobusiness în Agenția de Dezvoltare Economică și înființarea Comitetului pentru Oradea.

Sute de locuri de muncă în Parcul Industrial

În ceea ce privește, parcurile industriale ca principal generator de locuri de muncă, administratorul acestora, Delia Ungur, a precizat că în Parcul Industrial I și II lucrează momentan 3.000 de oameni, ponderea cea mai mare având-o specializările tehnice.

În Parcul Industrila I și II vor fi construite 2 hale cu o suprafață totală de 10.000 mp., administrația locală venind astfel cu o ofertă care nu există în acest moment în Oradea – aceea de a pune la dispoziția investitorilor hale care să poată fi închiriate.

„Pe lângă cele 3.000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, acestea mai vin cu încă 430 de locuri de muncă vacante. Recomandăm tuturor orădenilor interesați de un loc de muncă, fie să contacteze direct companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, fie să acceseze site-ul Parcului Industrial Eurobusiess – secțiunea CARIERE – pentru a vizualiza oferta de locuri de muncă și pentru a depune CV-uri. Totodată, anunțăm că azi (n.r. vineri, 14 august) se deschid ofertele și vom începe atribuirea de terenuri în Parcul Industrial III, al cărui specific este logistică și transport”

a spus Delia Ungur.

Întrebat de ziariști despre creșterea salariilor din Parcul Industrial Ilie Bolojan a spus că nu poate forța companiiile să crească salariile dar că dacă strategia de dezvoltare va fi pusă în practică, în câțiva ani angajatorii se vor bate să-și mențină oamenii și vor fi nevoiți să le ofere facilități și creșteri salariale.

Comitet pentru Oradea

Conform edilului, societatea care administrează parcurile industriale, și-a atins potențialul.

„Vom trece la un nivel superior prin transformarea ei în agenție. Rolul principal va fi să sprijine transformarea Oradiei prin antreprenoriat și creșterea afacerilor, prin oportunități profesionale și dezvoltarea capitalului uman. Cum economia locală răspunde cel mai bine la abordări integrate (infrastructură, planuri urbanistice, măsuri economice), agenția va fi parte a sistemului de dezvoltare economică susținut de primărie, alături de alte entități: zona metropolitană, asociația de turism, administrația imobiliară și societățile publice.

Fiecare entitate are rolul ei în dezvoltarea orașului iar de colaborarea dintre aceste structuri depinde succesul agenției. Fără drumuri, școli, locuințe, poliție și un mediu de afaceri favorabil, agenția își va atinge cu greu obiectivele.

Printre obiectivele agenției se va număra atragerea de investiții și susținerea afacerilor locale, răspunsuri rapide date celor care vor să investească în Oradea, potențarea dezvoltării orașului/alăturarea unor resurse suplimentare, deblocarea activelor slab utilizate în domeniul imobiliar, consolidarea credibilității orașului ca loc unde merită să investești și funcționarea ca intermediar local pe piața muncii. Agenția va colecta informaţii, va analiza și disemina aceste informații economice ca o sursă de încredere în ceea ce privește Oradea”

a spus Bolojan care a mai adăugat că intenționează să pună bazele unui Comitet pentru Oradea, adică a unui grup al liderilor de afaceri și din universitățile din oraș interesați de agenda de dezvoltare a orașului.

Acesta ar urma să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor critice care afectează prosperitatea pe termen lung a orașului: politici publice, planificare urbană, strategie, infrastructura și conectivitate, coeziune socială și susținerea orașului la nivel național.

„Avand în vedere experiența și competența membrilor comitetului, acesta va oferi consiliere conducerii administrației locale pentru deciziile importante”.

Pe hârtie stăm bine, planurile par mulțumitoare iar cifrele nu arată rău, dar mai este mult până când toate acestea să se simtă în buzunarele orădeanului de rând. Pentru că statisticile, itemii, cifrele și calculele economice nu țin de foame!

Ichim Vasilică

Tags: Agenția de Dezvoltare Economică OradeaColegiului Tehnic Andrei ȘagunaColegiului Tehnic Traian VuiaComitet pentru Oradeacondiţii pntru companiicreşterea salariilorcriza economicaDelia Ungurdezvoltare economicăEduard FloreaIlie Bolojanimpozit pe salariiinvestitorimediul economic localoraș competitivoraş socialParcul Industrial Eurobusiness din OradeaPrimaria municipiului Oradeașcoală profesională pilotstrategie de dezvoltare

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!
Actualitate

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!

6 februarie 2023
Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă
Actualitate

Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă

31 ianuarie 2023
Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!
Actualitate

Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!

19 ianuarie 2023
Se lucrează la piațeta din fața Arenei „Antonio Alexe” (FOTO)
Actualitate

Primăria Oradea gestionează proiecte de peste un miliard de euro

16 ianuarie 2023
Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR
Sanatate

Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR

12 ianuarie 2023
România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011
Naţional

România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011

6 ianuarie 2023

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

20 august 2021
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

9 februarie 2015

Salve Club sau cum să-ți bați joc de prietenii apropiați

11 decembrie 2011

EDITOR'S PICK

Centură de 28 de milioane lei pentru traficul uşor al municipiului Oradea!

Centură de 28 de milioane lei pentru traficul uşor al municipiului Oradea!

22 iunie 2020
Stagiune de vară cu surprize pentru spectatorii Teatrului Regina Maria

Stagiune de vară cu surprize pentru spectatorii Teatrului Regina Maria

25 august 2022

Poliţiştii comunitari au dat doar 5 avertismente pentru afişe lipite ilegal

28 septembrie 2010
Un colț din Africa, pentru trei săptămâni la Oradea!

Un colț din Africa, pentru trei săptămâni la Oradea!

12 iunie 2018
Next Post
Căpuşe în halate albe, în Bihor. 14.000 de reţete false şi 700.000 de euro prejudiciu!

Căpuşe în halate albe, în Bihor. 14.000 de reţete false şi 700.000 de euro prejudiciu!

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.