Conform unui sondaj de opinie Sociopol, efectuat în perioada 16-20 octombrie, 95% dintre români au încredere în Pompieri, urmaţi de Armată cu 83%, şi Jandarmerie cu 78%. În ceea ce priveşte persoanele, pe primul loc în preferinţele românilor este Regele Mihai, urmat de Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu.
Sondajul Sociopol cu privire la percepţia publică asupra instituţiilor statului dezvăluie faptul că 95% dintre români au încredere în Pompieri, urmaţi de Armată cu 83%, şi Jandarmerie cu 78%. Biserica se află pe locul al patrulea, cu 72%, iar DNA pe locul al zecelea cu 55%, ocupând aceeaşi poziţie ca BNR.
Conform sondajelor, încrederea în Biserică a scăzut în ultimii 10 ani de la 85-90% la 72% în 2015
Persoana în care românii au cea mai mare încredere, potrivit sondajului Sociopol este Regele Mihai. Pe locul doi se situează preşedintele Klaus Iohannis, cu 42% şi pe trei Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis, studiul arată că 52% dintre români sunt nemulţumiţi de activitatea sa, în timp ce 44% se declară mulţumiţi. Şeful statului este însă într-o scădere continuă de popularitate, faţă de sondajele din vară.
Clasamentul continuă cu patriarhul Daniel, în care au încredere 38% dintre români şi Victor Ponta cu o cot de încredere de 37 % dintre cei chestionaţi. Locul al 6-lea este ocupat de vicepremierul Gabriel Oprea.
Nemulţumiţi de Guvernul Ponta, dar nu îl vor plecat!
În ceea ce priveşte Guvernul, de activitatea premierului Victor Ponta sunt mulţumiţi 48% dintre cei chestionaţi, în timp ce 50% se arată nemulţumiţi.
Cu toate acestea, 61% dintre români spun că guvernul Ponta are trebui să rămână în funcţie până la terminarea mandatului, la alegerile din 2016, în timp ce 30 % cred că actualul executiv ar trebui să plece.
La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 39% dintre români ar vota cu PSD, 36% cu PNL şi 6% cu UDMR şi UNPR. Pe locul următor se află PMP, urmat de M10.
Rezultatele au la bază studiul unui eşantion reprezentativ de 1.004 persoane prin intermediul interviurilor telefonice, eroarea maximă de eşantionare fiind de +/- 3.2%.