Hotelul Continental din Oradea a fost joi gazda Caravanei Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Desfăşurată pentru promovarea noului program, caravana a adunat specialişti care au analizat atât proiectele europene obţinute prin POR 2007-2013 cât şi noile oportunităţi ale POR 2014-2020.
Aflată printre municipiile cu cele mai multe proiecte europene din ţară, Oradea a fost joi, 29 octombrie 2015, gazda Caravanei POR 2014-2020, un evenimnt prin care s-a urmărit informarea celor interesaţi de oportunităţile pe care le aduc noile axe de dezvoltare. Întâlnirea a fost totodată un prilej pentru a face un bilanţ al proiectelor derulate de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.
Prima parte a evenimentului s-a derulat la Hotelul Continental şi i-a avut ca vorbitori pe Sanda Catană – director executiv de implementare al POR, Carmen Necşescu – consilier la Direcţia Autorităţii de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi pe Ştefan Oacheşu – consilier la Direcţia de Planificare a MDRAP.
„La nivelul regiunii de Vest, pe vechiul proiect am avut programate 520 de milioane de euro dar am obţinut în plus 661 de milioane de euro (130%) pe 661 de proiecte, cele mai multe pe sprijin pentru microîntreprinderi. Până în iulie, anul acesta, ADR Nord-Vest a fost pe locul 2 la nivel naţional, cu un grad de absorbţie de 70% al fondurilor.
În prezent sunt 148 de proiecte în implementare şi preconizăm că cel puţin 100 se vor încheia până la finalul POR 2007-2013, adică la 31.12.2015. Din cele 661 de proiecte, 300 au fost de valoare mare, ceea ce înseamnă că au adus şi vor aduce un impact pozitiv regiunii.
La nivelul judeţului Bihor, au fost în total 251 de proiecte. Majoritatea, 166, au fost în municipiul Oradea.
Dintre acestea 104 contracte au fost în mediul privat. În total, pe municipiul Oradea au fost contractate 76 de milioane de euro din care 63 de milioane pe proiectele desfăşurate de Primăria Oradea. Acest lucru este onorant şi doveşte că Primăria Municipiului Oradea a fost un bun gospodar în această regiune.
În ceea ce priveşte noul POR 2014-2020 sperăm să creştem gradul de absorbţie pentru că acum avem o experienţă mult mai vastă de care ne putem folosi. În acelaşi timp trebuie să avem grijă să nu mai repetăm greşelile pe care le-am făcut în trecut”
a spus Sanda Catană – director executiv de implementare al POR.
Ce e nou în POR 2014-2020?
Ştefan Oacheşu – consilier la Direcţia de Planificare a MDRAP a încercat să facă o punte între vechiul POR şi cel nou.
„Am participat la negocierile României cu structurile Comisiei Europene pe noul POR şi vreau să vă spun că nu a fost deloc o sarcină uşoară.
Partea bună este că vor fi mai mulţi bani decât pe vechiul program şi sperăm să avem şi noi un grad mai ridicat de absorbţie”
a spus Ştefan Oacheşu.
Spre deosebire de perioada anterioară, Regio 2014-2020 are 12 axe şi nu 6, şi o alocare totală de 8,25 de miliarde de euro, cu 3,54 de miliarde de euro mai mult decât Regio 2007-2013. O noutate absolută o reprezintă rezerva de performanţă a programului, în cuantum de 6%, care va putea fi folosită doar după 2018, când Comisia Europeană va evalua fiecare program în parte. O altă noutate este axarea pe proiecte integrate care să multiplice efectele de dezvoltare.
Veste bună este că Regio 2014-2020 vine şi cu simplificări ale sistemului de implementare, respectiv reducerea numărului documentelor necesare solicitantului la depunerea cererii de finanţare. Scăderea perioadei de evaluare şi selecţie, prin cumulare unor etape reprezintă o nouă veste bună, la fel ca utilizarea unui model de contract standard pentru toate prioriăţile de investiţie ale programului.
Listă completă a noutăţilor POR 2014-2020 o găsiţi pe site-ul inforegio.ro.
După prezentarea noului program, participanţii au vizitat trei dintre proiectele importante ale municipiului, cele din Parcul Industrial, Centrul de afaceri Oradea şi o hală pentru producţie a unei societăţi private.