În perioada 26 noiembrie – 2 decembrie, Teatrul Regina Maria va aniversa 60 de ani de teatru românesc (permanent) la Oradea, ocazie cu care iubitorii culturii de calitate vor putea admira, în imagini inedite, evoluţia instituţiei, alături de cele mai îndrăgite specacole.
Încercările de a înfiinţa o trupă de teatru românesc stabilă la Oradea au avut rezultate abia la începutul anului 1954, când actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu au fost invitaţi să întemeieze o comisie de formare a secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. Astfel, dupa un curs sinuos, în vara anului 1955, ia fiinţă Teatrul de Stat Oradea, care va funcţiona (până în anul 2011 când teatrele se vor separa) cu două secţii: cea română (cunoscută în prezent sub denumirea de Trupa Iosif Vulcan) şi cea maghiară (Szigligeti Tarsulat).
Prima spectacol jucat de trupa română a fost, poate nu întâmplător, „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, care a avut premiera în 26 noiembrie 1955, fiind atât din punctul de vedere al alegerii, cât şi din cel al montării, o reuşită.
În onoarea acestui eveniment de mare însemnătate culturală, Teatrul Regina Maria îi invită pe orădeni să ia parte la o săptămână închinată aniversării a 60 de ani de teatru românesc (permanent) la Oradea. Festinul teatral se va desfăşura în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie, timp în care invitaţii vor putea face o scurtă călătorie în trecut prin intermediul fotografiilor din cele mai îndrăgite spectacole care s-au jucat de la întemeierea trupei până în prezent, să revadă cele mai frumoase costume, care vor fi însufleţite de voluntari, să vizioneze spectacolele stagiunii curente şi două reprezentaţii unice, menite să celebreze atât teatrul, cât şi publicul.
Expoziţia va cuprinde 40 de fotografii din cele mai îndrăgite spectacole care s-au jucat de la întemeierea trupei până în prezent şi va putea fi admirată pe întreaga perioadă a evenimentului în Foaierul de la intrarea teatrului.
Piese pentru toate gusturile!
Spectacolul care va inaugura evenimentul aniversar, joi, 26 noiembrie, ora 18:30, la Sala Mare, va fi susţinut de îndrăgitul actor Eugen Ţugulea, ce a onorat scena teatrului românesc orădean încă de la înfiinţare, jucând în spectacolul care a deschis prima stagiune a teatrului în 1955.
„60 de ani pe această scenă (aceeaşi)”, un spectacol izvodit din amintiri, care ia forma unui recital deosebit de versuri celebre – din Mihai Eminescu, Michelangelo Buonarotti, George Topârceanu, M.R. Paraschivescu, George Coşbuc şi monologuri din I.L. Caragiale, B. Şt. Delavrancea, William Shakespeare, Al. Puşkin, Geo Bogza şi Petre Ghelmez, ce se va finaliza print-un dialog inedit cu spectatorii. Spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop şi va fi acompaniat muzical la nai de Oana Lianu, care va interpreta „Balada neamului meu”.
Vineri, 27 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia orădeni sunt aşteptaţi să se bucure de premiera care a deschis stagiunea curentă a Teatrului Regina Maria, „Seara de ajun”, o tragi-comedie care problematizează, într-o manieră comică, comercializarea în societatea contemporană capitalistă a unor valori spirituale, precum Crăciunul.
Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul „Scufiţa Roşie”.
Duminică, 29 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Mare orădenii vor putea urmări premiera: „Ivan Turbincă”, dramatizare după povestea lui Ion Creangă, în regia artistică a lui Daniel Vulcu, o îmbinare de satiră şi umor, care poate fermeca în egală măsură atât sufletele copiilor, cât şi ale părinţilor acestora. Seara, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, Opera Vox, va reveni pe scena teatrului orădean, de data aceasta cu opera „Traviata” de Giuseppe Verdi.
Luni, 30 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul „Livada de vişini” aşteaptă verdictul final: se va tăia sau nu celebra livadă, care a fost pentru un tip îndelungat nu numai un motiv de bucurie al familiei Liubovei, ci chiar unul de mândrie locală.
Marţi, 1 decembrie, teatrul orădean are dublu motiv de celebrare, deoarece sărbătoreşte şi Ziua Naţională a României. Cu această ocazie, va avea loc ediţia specială „Ziua Porţilor deschise”, ce se va desfăşura în intervalul orar 10:00 – 18:00, timp în care orădenii vor putea vizita cădirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile şi vor putea asista la o repetiţie cu publicul.
Turul va fi ghidat de voluntarii teatrului, echipaţi în costumele teatrului. De la ora 19:00, la Sala Mare se va desfăşura un „Best of”, spectacol colaj cu bucăţi din Scripcarul pe Acoperiş, Omul din La Macha, Leonce şi Lena şi Îndrăgostiţii din Ancona. Intrarea va fi liberă şi se va face pe bază de rezervare (prioritate au abonaţii).
Săptămâna anivesară a teatrului se va încheia cu peripeţiile lui Don Quijote şi credinciosul său scutier, Sancho Panza, în spectacolul „Omul din la Mancha”, miercuri, 2 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Acestea pot fi achiziţionate bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, sunaţi la numărul de telefon: 0259.440.742.