Muncitori, dar plătiţi mizerabil, aşa au fost bihorenii în 2015 aşa vor fi şi în 2016. Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, Bihorul este undeva în coada clasmentului când vine vorba de salarii medii iar conform datelor întocmite de Inspecţia Muncii, judeţul nostru este pe locul doi, după Bucureşti (care are însă 2,1 milioane de locuitori), la cei mai mulţi locuitori plătiţi cu salariul minim pe economie.
Suntem prea absorbiţi de „avântul economic” al Oradiei, aşa cum era el filmat cu o dronă, ca să mai vedem realităţile usturătoare de sub pantofii noştri prăfuiţi. Anul trecut, proiectele europene au depăşit de trei ori în valoare bugetul municipiului Oradea (bugetul total, nu cel al investiţiilor) iar Parcul Industrial s-a mărit cu fiecare zi. Oamenii au venit, au investit bani, au angajat localnici. Este de muncă.
Un clasament al Comisia Naţională de Prognoză, dezvăluie că judeţul Bihor va avea anul acesta o rată a şomajului de 3,2%, fiind depăşită doar de cea a Clujului. Toate judeţele din Nord-Vestul României au mai mulţi şomeri. Asta arată că bihorenii sunt muncitori, ceea ce este bine, că li s-au creat locuri de muncă, ceea ce este iarăşi bine dar, din nefericire, nu arată şi că trăiesc mai bine.
Este drept că nu mai suntem în vremea economiilor planificate iar autorităţile nu pot obliga investitorii să dea un anumit plafon salarial dar, nici măcar Primăria Oradea, care este principalul motor economic al judeţului, nu pare că face eforturi pentru a rezolva această problemă. Strategia cu atragerea firmelor care, făcându-şi concurenţă una alteia, să crească salariile nu prea funcţionează.
Ba, mai mult, în loc să se bată pe salariaţi, firmele caută mână de lucru ieftină dincolo de graniţă iar Primăria le ajută. În acest fel, li se oferă supapele perfecte pentru a nu creşte niciodată salariile.
Mai jalnic nici nu se poate!
Salariile mizerabile au fost confirmate la sfârşitul anului trecut şi de Comisia Naţională de Prognoză în cadrul Proiecţiei principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial până în 2018. Conform documentului, salariul mediu net lunar în 2016 va fi 1.490 de lei pe salariat, doar Bistriţa Năsăud (1.472 de lei) are un salariu mai mic în regiunea Nord-Vest.
Bihorul este aici sub Maramureş care are 1.520 de lei, sub Sălaj care are 1.536 de lei, sub Satu Mare care are 1.552 de lei şi la mare distanţă de judeţul Cluj care are un câştig salarial mediu net lunar pe salariat de 2.166 de lei. Este adevărat însă că la acest criteriu Bihorul a crescut din 2014 încoace (1.299 în 2014, 1.393 în 2015 şi 1.490 în 2016).
Conform aceleiaşi surse perspectivele de creştere în următorii doi ani sunt bune dar în acest ritm nu vom ajunge niciodată la nivelul Clujului. În 2017 salariul mediu ar urma să ajungă la 1.570 de lei iar în 2018 la 1.650 de lei. Cel al Clujului va creşte de la 2.166 în 2016 la 2.412 în 2018.
O altă prognoză importantă pe 2016 este cea al salariului mediu net pe ţară acolo unde judeţul Bihor este, evident, la coadă. Clasamentul este condus de Bucureşti cu un salariu mediu net de 2.813 lei, fiind urmat de Cluj cu 2.166, Timiş cu 2.136 şi Argeş cu 2.050. Ilfov nu merită luat în considerare pentru că dezvoltarea lui este strict legată de învecinarea cu Capitala.
Conform Ziarului Financiar, Bucureştiul are un salariu mediu cu 65% mai mare decât media naţională. În acest clasament judeţul Bihor este pe locul 38 fiind depăşit de judeţe precum Vrancea, Vaslui, Buzău sau Ialomiţa. Salarii mai mici decât în Bihor sunt doar în Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Covasna şi Harghita.
În realitate însă, situaţia este mult mai dramatică, pentru cei mai mulţi bihoreni salariul mediu este un vis. Conform datelor de la Inspecţia Muncii, în 2015, 30% din angajaţii din ţară au fost plătiţi, conform contractelor de muncă înregistrate în aplicaţia Revisal, cu 975 de lei brut, în timp ce peste jumatate dintre ei au primit salarii cuprinse între salariul minim şi salariul mediu pe economie.
Deşi, este drept, unii patroni înregistrează în Revisal un salariu şi îi dau angajatului, în mână, un alt salariu, situaţia rămâne îngrijorătoare.
Ziarul Financiar prezenta la jumătatea anului trecut mai multe astfel de statistici din care reieşea că, dupa Bucuresti, unde aproape 200.000 de angajaţi câştigau salariul minim pe economie, se situa Bihorul cu peste 50.000, urmat de Prahova (peste 49.000) şi Constanţa (peste 48.000).
Aceste date, coroborate cu rata şomajului care este a doua ceai mai mică din regiune, arată că bihorenii muncesc în general pe bani de nimic. În Oradea, priveliştea unui oraş din ce în ce mai frumos, filmat cu drona, ascunde de fapt oameni din ce în ce mai săraci. Iar frumuseţea nu ţine de foame.
Vasilică stimabile, dacă dumneata zici că pe la noi se câștigă „salarii de mizerie” și că „nu se poate mai rău”, te anunț că habar n-ai despre ce vorbești! Ai idee cât câștigă muncitorii din EBP? Salarii cu patru cifre, unele care încep cu 2! Te gândești vreodată că Oradea e cu totul altceva față de Bihor? Adică în Oradea media salarială e în realitate mult mai mare decât media/Bihor? Te gândești vreodată că poate totuși e mult mai bine să ai 1000 de joburi plătite fiecare cu 1000 de lei net decât să nu ai joburile deloc și să-ți plece forța de muncă în alte locuri? A, și te mai întreb ceva, dacă tot te dai așa de deștept: dacă tu ai avea o firmă în Oradea, să zicem în producție, cu cât ți-ai plăti angajații?