Păstrată ani întregi la limita subzistenţei cu sume derizorii de la bugetul de stat, Universitatea din Oradea a primit anul acesta o sumă de bani care îi va permite să „se întindă”. Drept urmare mai multe proiecte de renovare şi reabilitare aflate în desfăşurare vor primi bani iar dacă, în următorii ani, proiectele europene vor fi câştigate, Universitatea ar putea deveni un adevărat şantier.
În mediul universitar performanţă ţine de calitatea cadrelor didactice, a studenţilor dar şi de logistică. Exită specializări la care se pot obţine rezultate bune fără să fie nevoie de laboratoare, dar cele mai multe şi cele mai importante specializări au nevoie de aparatură performantă.
Pentru acestea Universitatea din Oradea a mai făcut câte ceva în ultimul timp dar drumul a fost anevoios pentru că specialiştii de aici nu au prea avut experienţă în a face proiecte europene de anvergură.
Avem bani
Totuşi, în ultimii ani s-au început mai multe proiecte, unele, cum este cazul Facultăţii de Muzică, tărăgănate ani întregi din cauza lipsei finanţării.
„Avem mai multe faze sau abordări cu privire la renovarea clădirilor. Există abordări care ţin de banii pe care îi primim de la bugetul de stat în fiecare an, care înseamnă renovare, reabilitare. Nu ne referim doar la zugrăveală. Pe zona de social, 100% anul acesta, deja se face caietul de sarcini, cele două cămine din campus, C1 şi C2, vor fi reabilitate energetică, adică anvelopate.
Suntem în fază avansată, urmează să se liciteze. Pe zona de spaţii de învăţământ, avem un contract până la sfârşitul lui iunie, se reabilitează prin anvelopare hala de laboratoare tehnice care se vede dinspre cimitir şi deserveşte trei facultăţi tehnice, o clădire făcută în 1966 cu pereţi industriali, nici măcar de cărămidă. Anul trecut am schimbat toate ferestrele şi uşile şi anul acesta universitar terminăm cu anveloparea.
Tot pe zona de eficienţă energetică şi de reabilitare pe exterior, în campusul Nicolae Jiga, la Farmacie, se renovează acoperişurile. Avem buget pentru a continua lucrările la clădirea Facultăţii de Muzică unde vom avea o încăpere pentru diferite manifestări culturale ale oraşului.
În campus se lucrează şi la extinderea parcării, a fost făcută deja în proporţie de 66%”
a spus rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.
Pe proiecte europene
Experienţa acumulată în anii trecuţi în câştigarea de proiecte internaţionale, coroborată cu faptul că pentru prima dată universităţile pot obţine bani europeni pentru renovări prin Programul Operaţional Regional (POR) ar putea da un impuls foarte mare dezvoltării Universităţii, unul care s-ar asemăna ca impact cu cel pe care l-au dat dezvoltării oraşului Oradea proiectele europene. Planuri sunt.
„Din anul 2015 am făcut Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) unde am cuprins mai multe spaţii. Clădirea fostei biblioteci, una de patrimoniu, va fi reabilitată integral atât pe interior cât şi pe exterior. Clădirile C şi A vor fi şi ele reabilitate, atât pe interior cât şi pe exterior. În clădirile F şi D tot ceea ce este spaţiu vitrat metalic va fi înlocuit cu aluminiu, se refac toate holurile şi grupurile sanitare. Vorbim despre un proiect european de 8 – 10 milioane de euro.
În campus mai este vizată sala veche de gimnastică a Universităţii, construită şi ea prin 1960 care necesită o refacere completă, interior-exterior, poligonul de tir şi clubul studenţesc. Dacă lucrurile merg bine şi proiectele vor fi câştigate, şantierele vor dura cam de trei ani. Aşteptăm să facem depunerile până la Paşti, se tot modifică termenul. Proiectele vor fi pe Programul Operaţional Regional unde, pentru prima dată, şi universităţile pot să aplice.
Tot pe acest program, dincolo de drum există o clădire mare P+2 pe care Universitatea o are în administrare, care a fost înainte dormitor, şi pe care vrem să o facem cămin studenţesc. Tot pe POR, încă două clădiri dezafectate, vor fi reabilitate pentru cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării de pe Traian Blajovici şi vom încerca să depunem un proiect şi pentru reabilitarea Facultăţii de Protecţia Mediului de pe Bulevardul Magheru.
Avem şi un plan B, dacă nu câştigăm banii europeni, şi Ministerul Dezvoltării are posibilitatea să bugeteze anumite proiecte. La Facultatea de Medicină vrem să reabilităm faţada şi interiorul pe un proiect dedicat prin Ministerul Dezvoltării. Şi acolo am făcut deja un studiu de tip DALI. Sper ca până la sfârşitul lui martie să primim răspunsul în opt proiecte pe Programul Operaţional Competitivitate, care a înlocuit Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, de unde ar trebui să primim finanţare pentru clădiri şi pentru echipamente.
Aici avem o clădire mai mare decât cea din Smart Campus, alte două clădiri pentru cercetare în zona medicală, două clădiri în Staţiunea Pomicolă şi clădirea din Delavrancea pe care vrem să o facem Smart Building”
a mai spus rectorul.
Visul lui Bungău
În ultimii ani, clădirile primite de la vechea garnizoană au fost transformate de Universitate în săli de predare sau laboratoare.
Rectorul consideră însă că nu este sufiicient şi şi-ar dori ca facultăţile Universităţii din Oradea să fie „aduse” în acelaşi loc, între Peţa şi Cimitirul Rulikowski.
„Viziunea mea pe viitor este ca tot ce este de la Peţa încoace să fie campusul Universităţii din Oradea. Pe stânga, imediat ce se termină investiţia la Facultatea de Muzică şi la cămin să solicităm un buget de 5 milioane şi să facem o clădire modernă în care să mutăm specializările şi Facultatea de Protecţia Mediului.
După 4-5 ani, începem de jos o clădire de două ori mai mare decât biblioteca şi mutăm Facultatea de Medicină şi Farmacie. Avem discuţii foarte avansate cu autorităţile locale pentru a facilita acest lucru. La fel, vrem să facem şi cu campusul din strada Delavrancea. În această zonă vom face un orăşel în care va fi amenstecat patrimoniul vechi, pe care-l avem, cu clădiri noi, moderne şi facilităţi de secol XXI”
a mai spus rectorul Constantin Bungău.
Dacă aceste planuri se vor materializa, rămâne de văzut. Universităţii îi rămâne însă ca singură şansă de dezvoltare proiectele europene. Dacă va şti să profite de pe urma lor, va evolua, dacă nu, se va cufunda în anonimat.
Da, ai dreptate, doar proiectele europene sunt solutia. Bine, eu stiu că acum sunt ceva alegeri la Universitate, inclusiv pentru rector! Dar sună extrem de bine, poate chiar prea bine ce promite rectorul actual. Să fie într-un ceas bun!