O nouă pată de ruşine pe istoria Universităţii din Oradea. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au descins, miercuri dimineaţă, la Universitate unde au percheziţionat biroul rectorului Constantin Bungău, al decanului Facultăţii de Ştiinte Socio-Umane, Floare Chipea, şi a prof. Camelia Dindelegan. Procurorii au suspiciuni privind fapte de corupţie, luare şi dare de mită, plus complicitate.
Dosarul vizează concursul prin care Camelia Dindelegan a promovat în luna februarie a acestui an de pe postul de conferenţiar pe cel de profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane.
„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2015- 2016.
În cursul zilei de 30 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații, situate în municipiul Oradea, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”
a precizat Biroul de presă al DNA într-un comunicat transmis miercuri, 30 martie.
„Nevinovat”, între două doamne „supărate”!
Rectorul Constantin Bungău a venit miercuri la serviciu însoţit de avocat, declarând presei:
„Acum am fost anunţat că au loc percheziţii, legat de concursul de promovare a doamnei Dindelegan, dar nu ştiu de ce. Eu nu am fost membru nici în comisia de examen, nu eu am scos postul la concurs, nu am avut nicio legătură”.
După aproape patru ore de percheziţii, procurorii au părăsit clădirea Rectoratului şi s-au deplasat la biroul decanului Floare Chipea. Anchetatorii au solicitat conducerii instituţiei de învăţământ să le transmită toate documentele legate de organizarea şi desfăşurarea concursului de promovare a Cameliei Dindelegan.
„Ni s-a cerut să transmitem probe, documente, cu privire la desfăşurarea unui concurs care s-a finalizat la sfârşitul lunii februarie. Doamna Dindelegan este un cadru didactic care nu trebuie să facă ceva pentru a obţine postul de profesor pentru că are atestatul de acreditare, pe care nu i l-a dat Universitatea din Oradea.
A mai apărut un scandal în ceea ce priveşte acest post. E o ciocnire probabil între două colege din acelaşi departament. Rectorul Universităţii nu are nimic de a face cu acest lucru”
a declarat, după percheziţii, rectorul Constantin Bungău.
Întrebat despre infracţiunile de corupţie la care fac referire procurorii DNA în comunicatul transmis, Bungău a precizat că
„Probabil se consideră că noi am influenţat scoaterea unui post la concurs. Nici nu ştiu ce ar putea fi, mită, trafic de influenţă, ceva de genul acesta”
Universitatea a primit termen ca până joi, 31 martie 2016, să transmitem toate documentele.
Cu dedicaţie, „întru numele domnului”, pentru Dindelegan?
La sfârşitul anului 2015 a izbucnit un scandal între Camelia Dindelegan, pe atunci conferenţiar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, şi Simona Trip, prorector responsabil cu studenţii, din cadrul aceleiaşi facultăţi. Cea din urmă a fost una dintre contestatarele lui Dindelegan, încă dinainte ca aceasta să promoveze, acuzând că postul de profesor a fost special pregătit pentru un anume candidat.
Soţia preotului Marin Dindelegan şi soră a stareţului Mihail de la Mănăstirea Izbuc, Dindelegan a fost şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată la Universitate în 2003, a ajuns lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar trei ani mai târziu a devenit profesor. O ascensiune rapidă pusă sub semnul întrebării chiar de propriii colegi.
„Au fost discuţii. Am încercat să le împac pe cele două. Am vorbit cu amândouă colegele, cu doamna decan, să găsească soluţii. Prea mult nu ştiu ce a fost acolo”
a precizat Constantin Bungău, menţionând însă că nu poate confirma existenţa unui denunţ la DNA din partea Simonei Trip. Avocatul rectorului, Bogdan Bodea, a subliniat că anchetatorii au solicitat doar copii după documentele privind organizarea şi desfăşurarea concursului.
„S-au cerut acte. Nu ne-a fost adusă la cunoştinţă nicio acuzaţie, nu a fost nimeni chemat la audieri”
a menţionat apărătorul lui Constantin Bungău.
Descinderile oamenilor legii la Universitate nu sunt o premieră pentru instituţia de învăţământ superior. La sfârşitul anului 2014, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat percheziţii, inclusiv în biroul rectorului Constantin Bungău, motivul fiind contractul încheiat între Universitatea Oradea şi firma CIAC, patronată de Ioan Mintaş, pentru construcţia unui cămin studenţesc pe malul Peţei. Contractul a fost prelungit succesiv, prin acte adiţionale. Unul dintre aceste astfel de acte i-a adus rectorului acuzaţia de instigare la fals intelectual, fiind antedatat.
Tot miercuri, după descinderea DNA-ului, Universitatea a transmis un comunicat de presă în care se explică faptul că procurorii au vizat modul în care s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea postului de la Socio-Umane.
„Regretăm că astfel de acţiuni se desfăşoară în timpul campaniei electorale pentru alegerea funcţiei de Rector al Universităţii din Oradea şi înainte de Admiterea pentru anul universitar 2016/2017. Universitatea din Oradea va sta la dispoziţia organelor de cercetare, astfel încât să poată fi eliminate toate suspiciunile care planează asupra instituţiei.”
De parcă ar putea face altfel!