Consumul de sucuri, chiar şi cel de fructe, în cantităţi mari, poate duce la diabet şi obezitate, atrag atenţia specialiştii, statisticile arătând că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar peste 11% din populaţia ţării prezintă cazuri de diabet.
Persoanele care beau zilnic sucuri, chiar şi de fructe, prezintă risc major de obezitate şi diabet de tip II, atrag atenţia medicii specialişti în boli de nutriţie. Potrivit acestora, consumul de astfel de băuturi este cel mai obezogen factor, după consumul de dulciuri.
„Pentru o persoană care obişnuieşte să bea 2,5 litri de suc pe zi e ca şi cum i-ai da un sfert de kilogram de zahăr cu linguriţa. La 100 de mililitri de astfel de lichid avem 10 grame de zahăr”
a declarat entru Mediafax specialista în diabet şi boli de nutriţie, medicul Simona Tivadar.
Medicii spun că şi la copii consumul de astfel de băuturi bogate în zahăr promovează celule grase care generează obezitate şi chiar diabetul.
„Este cu adevărat iresponsabil să le dai copiilor astfel de băuturi. Am văzut copii sugari care aveau suc în biberon. Într-un fresh de portocale, adică 500 de grame de fruct, avem 40 de grame de carbohidraţi, echivalent cu patru felii de pâine.
Din păcate, oamenii nu socotesc că şi aceea, băutura din fructe, este o formă de zahăr. Fructele sunt plicuri de zahăr. Sucururile trebuie să fie un consum întâmplător”
a mai adăugat medical Simona Tivadar.
„Doza face otrava” în orice!
Studiile recente arată că România ocupă al doilea loc în Europa la cele mai multe cazuri de obezitate infantilă. Specialiştii susţin că ar fi şi din cauza faptului că în România lipseşte educaţia nutritivă.
„Sucurile trebuie să fie un consum întâmplător. Este dramatică situaţia de la noi, în România am avut un boom, după ’89, am vrut să gustăm toate sucurile. Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă iar acest fenomen a sărit în aer după Revoluţie când oamenii s-au repezit la orice ambalaj frumos. „Doza face otravă” în orice, s-a spus şi încă este valabil ”
a mai declarat medicul.
În România, piaţa de băuturi nonalcoolice (carbogazoase şi sucuri naturale) se ridică anual la peste 4,1 miliarde de lei, fiind vândute 1,6 miliarde de litri, conform datelor furnizate de unul dintre cei mai mari competitori.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts şi publicat în octombrie 2015 în revista „Circulation” susţinea că 184.000 de adulţi mor anual în întreaga lume din cauza consumului excesiv de băuturi bogate în zahăr.
Realizatorii studiului notau că, doar în 2010, băuturile îndulcite cu zahăr ar fi ucis 6.450 de oameni de cancer, 45.000 de boli cardiovasculare şi 133.000 de oameni de diabet zahar.