Deşi spusese după al doilea mandat că imaginea unui politician se erodează suficient de mult încât să nu mai aibă prea multe şanse la al treilea mandat, primarul Ilie Bolojan a câştigat categoric Primăria Oradea. Faptele par a fi făcut diferenţa şi la nivel judeţan acolo unde Mircea Mălan este favorit la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Legitimitatea actualului primar este totuşi ştirbită de prezenţa foarte mică la urne a orădenilor.
Rezultat zdrobitor în favoarea PNL la alegerile din municipiul Oradea. „Locomotiva” Ilie Bolojan a luat 70,90% din voturi în timp ce contracandidaţii lui, Huszár István (UDMR) şi Adelina Coste (PSD), au luat 13,06% din voturile orădenilor, respectiv 9,51% din sufragii. În ceea ce priveşte Consiliul Local, PNL a obţinut majoritatea cu 18 mandate, în timp ce PSD a luat cinci mandate şi UDMR patru mandate.
Asta înseamnă că noul Consiliu va fi format din Ilie Bolojan, Mircea Mălan, Adrian Duşe, Florin Birta, Dacian Palladi, Camelia Dulcă, Mihai Maci, Daniel Negrean, Grigore Morar, Camelia Buhaş, Adrian Revnic, Florin Marinău, Teofil Filimon, Ioan Lezeu, Adrian Felea, Corina Fonoage şi Ionel Zdrîncă, toţi din PNL, plus Adelina Coste, Liviu Sabău Popa, Aurel Mohan, Adrian Negrea şi Nicolae Avram din PSD şi Huszár István, Kecse Gabriella, Kirei Melinda şi Kiss Gabor din UDMR.
În mod cert, liberalii vor fi pe deplin responsabili de proiectele Primăriei, pentru că în votarea Hotărârilor de Consiliu Local, PSD şi UDMR nu vor conta.
La Consiliul Judeţean, după numărarea a aproximativ jumătate dintre voturi, PNL a obţinut 36,93% (40.833 voturi), PSD – 25,73% (28.450 voturi), UDMR – 23,91% (26.437 voturi).
Ziua Z. Ce au spus politicienii în ziua votului?
În ziua votului, duminică, 5 iunie, Mircea Mălan şi Adelina Coste nu s-au rupt de clişeele repetate în campanie, primarul Ilie Bolojan nu a spus aproape nimic iar Ioan Mang a spus că a votat cu o femeie pentru că „ele sunt cele care pot schimba viaţa în bine”.
Mai mult de jumătate din timpul rezervat pentru declaraţia primarului Ilie Bolojan, care a votat primul, la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, poate fi trecut la capitolul „white noise”. Pregătirile camerelor, a luminilor, a reportofoanelor ziariştilor au fost mult mai lungi decât declaraţia făcută la ieşirea de la urne. Iar când aceasta a fost făcută, i-a „şocat” pe toţi:
„Eu votez din 1990 pentru că dreptul la vot a fost câştigat în 1989. În Oradea am votat PNL. Nu puteam face altfel”
a spus primarul care a completat pentru cameramani:
„ce să vă spun altceva, declaraţiile mele nu le puteţi da pe post, deşi o imagine face mult”.
La celălalt colegiu important din Oradea, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a votat şi viceprimarul, cel care, timp de câteva săptămâni, a luat satele bihorene „la talpă” în căutare de votanţi.
„Am votat pentru ca modelul de dezvoltare de la Oradea să se extindă în întregul judeţ astfel încât fiecare localitate de aici să se dezvolte prin proiecte concrete. Am votat pentru un parteneriat concret şi activ între Consiliul Judeţean, Primăria Oradea, toate celelalte primării din judeţ, mediul de afaceri local, Universitatea din Oradea şi fiecare cetăţean care domiciliază în Bihor.
Cred că e nevoie de efortul fiecăruia dintre noi, inclusiv de votul nostru. De aceea îi îndemn pe toţi bihorenii să meargă la vot să voteze pentru viitorul lor şi al familiilor lor, pentru localităţile în care domiciliază şi pentru dezvoltarea mai accelerată a judeţului noastru. Doamne Ajută!”
a spus Mircea Mălan.
Model de Bucureşti, la Oradea. Sexul, „garanţia” competenţei în PSD!
O jumătate de oră mai târziu, după votul primarului Ilie Bolojan, la secţia 74, amenajată la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, Adelina Coste a venit cu lecţia învăţată:
„Azi am dat trei voturi. Unul pentru un Consiliul Judeţean care va fi aproape de bihoreni şi va duce la dezvoltarea şi bunăstarea bihorenilor, pentru un Consiliu Local pe care îl vreau echilibrat, care să se aplece asupra intereselor bihorenilor şi să fie, în sfârşit, un for democratic şi, nu în ultimul rând, pentru un primar care vrea bunăstarea orădenilor, pentru un primar care vrea un oraş pentru orădeni, pentru un primar care vrea o administraţie pentru orădeni, pentru că orădenii merită mai mult.
Oradea are nevoie de o femeie primar pentru un echilibru în primărie. Dumnezeu să ne ajute”
a spus Adelina Coste a cărei declaraţie a smuls câteva zâmbete, întrucât competenţa în adminstraţie nu are nimic în comun cu sexul candidaţilor.
La ora 9.30 la Liceul German Friedrich Schiller din Piaţa Cazărmii, la secţia de vot 131, a votat şi Ioan Mang care a mers şi el pe calitatea de a fi femeie:
„Astăzi este o zi importantă pentru orădeni şi pentru bihoreni, este ziua alegerilor locale. Eu am votat pentru schimbare, pentru un primar, un consiliu local şi judeţean care să lucreze pentru oameni, în respect faţă de aceştia, o administraţie locală şi judeţeană care să contribuie la dezvoltarea comunităţilor, la bunăstarea locuitorilor. Am votat pentru un primar femeie pentru că femeile sunt cele care pot schimba viaţa în bine, am votat pentru prosperitate şi pentru bihoreni”.
La mare concurenţă cu PSD, cel puţin conform sondajelor, UDMR-iştii au avut declaraţii succinte:
„Am votat pentru ONG-uri, pentru taxe şi impozite mai mici, pentru culte şi pentru viitorul întregului oraş”
a spus viceprimarul Huszar Istvan care a votat la secţia nr. 111 de pe strada Călimăneşti.
Spiritul civic s-a născut la sat?
Prezenţa la vot a fost mai mare la sate decât la oraşe. Conform statisticilor, la ora 10.00, în mediul rural din Bihor votaseră 9,94% în timp ce în mediul urban merseseră la urne doar 5.03%.
Trendul se păstra şi la ora 13.00 când se înregistra o prezenţă de 26,12% la sate, versus 16,23 la oraşe. La 16.00, în mediul rural, votaseră 43,42%, în mediul urban doar 25,35%. Acestea statistici plasau judeţul Bihor, la ora 16.00, pe locul 13 la numărul de votanţi în mediul rural şi abia pe locul 26 la votanţii din mediul urban.
În ceea ce priveşte votul cumulat, la ora 11.00, în Bihor, votaseră 10,94%, adică 55.329 oameni iar în Oradea, 7,15%, adică 13.521 de alegători. La ora 13.00, în Bihor votaseră 20,88% dintre cei cu drept de vot, adică 105.633 persoane, iar în Oradea – 13,86%, reprezentând 26.191 persoane. La 15.00, numărul votanţilor ajunsese la 29,59%, adică 149.742 de alegători în Bihor şi 19,32%, adică 35.514 de persoane în Oradea.
Două ore mai târziu, la ora 17.00, în Bihor votaseră 38,80%, reprezentând 196.296 de persoane, iar în Oradea 25,26%, adică 47.745 alegători.
Aproape de ora 19.00, la cele 652 de secţii de vot din Bihor votaseră 237.828 de cetăţeni, adică aproape 47,2%. În Oradea, la cele 143 de secţii, la aceeaşi oră, votaseră 61.194 de alegători, adică 32.38%.
La închiderea urnelor, judeţul Bihor era pe locul 12 la nivel naţional cu 53,9% iar în municipiul Oradea votaseră doar 74.746 de persoane din 188.968 aflate pe liste, adică puţin peste 39,5%.
Cei mai mulţi cetăţeni au votat în Giurgiu (63,24%), Teleorman (60,7%) şi Olt (60,4%).
Coincidenţă, în aceleaşi judeţe, sute de pensionarii au fost duşi la vot cu maşinile de fii, prieteni, nepoţi. Aveţi povestea AICI.