La exact două luni de la data la care a câștigat un nou mandat la șefia Universității din Oradea, rectorul Constantin Bungău a ajuns după gratii. Miercuri, 22 iunie 2016, acesta a fost dus la DNA Oradea de unde, în jurul orei 13.00, a ieșit încătușat fiind apoi băgat în dubă și transportat la Tribunalul Bihor unde se va decide dacă va fi sau nu arestat preventiv. Procurorii au suspiciuni privind fapte de corupţie, luare şi dare de mită, plus complicitate.
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2015-2016. Dosarul vizează concursul prin care Camelia Dindelegan a promovat în luna februarie a acestui an de pe postul de conferenţiar pe cel de profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane.
Alături de Constantin Bungău au mai fost reținuți miercuri Floarea Chipea, Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, preotul Marin Dindelegan.
Reținerile vin la trei luni de la data la care procurorii au descins la Universitate unde au percheziţionat biroul rectorului Constantin Bungău, al decanului Facultăţii de Ştiinte Socio-Umane, Floare Chipea, şi a prof. Camelia Dindelegan.
La sfârşitul anului 2015 a izbucnit un scandal între Camelia Dindelegan, pe atunci conferenţiar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, şi Simona Trip, prorector responsabil cu studenţii, din cadrul aceleiaşi facultăţi. Cea din urmă a fost una dintre contestatarele lui Dindelegan, încă dinainte ca aceasta să promoveze, acuzând că postul de profesor a fost special pregătit pentru un anume candidat.
Soţie a preotului Marin Dindelegan şi soră a stareţului Mihail de la Mănăstirea Izbuc, Dindelegan a fost şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată la Universitate în 2003, a ajuns lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar trei ani mai târziu a devenit profesor. O ascensiune rapidă pusă sub semnul întrebării chiar de proprii colegi.
Problemele cu legea nu sunt premieră la Universitatea din Oradea. La sfârşitul anului 2014, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat percheziţii, inclusiv în biroul rectorului Constantin Bungău, motivul fiind contractul încheiat între Universitatea Oradea şi firma CIAC, patronată de Ioan Mintaş, pentru construcţia unui cămin studenţesc pe malul Peţei.
Contractul a fost prelungit succesiv, prin acte adiţionale. Unul dintre aceste acte i-a adus rectorului acuzaţia de instigare la fals intelectual, fiind antedatat.