Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost achitat joi, 9 februarie 2017, de Curtea de Apel Oradea atât de acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu cât şi de acuzaţia de dare de mită. Fostul primar al municipiul Beiuş, Adrian Domocoş, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA
Episcopul Virgil Bercea a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost anchetat şi Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş. La finele lui 2014, primarul Adrian Domocoş era arestat fiind acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor. Totodată, Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei era acuzat de dare de mită.
Potrivit procurorilor DNA, Domocoş a cerut şi a primit în concesiune, în 2011, de la protopopul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada (denunţător în cauză), o clădire, proprietatea bisericii, pentru o firmă despre care procurorii DNA Oradea au descoperit că i-ar aparţine edilului. Imobilul a fost concesionat pentru 29 de ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş, administrată de Raveca Pop, mama lui Domocoş. În schimb, primarul de Beiuş ar fi promis că va susţine interesele bisericii greco-catolice în zonă. Pentru spaţiul comercial primit de la biserică firma lui Domocoş achita o chirie de numai 3.000 de lei /pe an, ulterior Alge Dom Com SRL Beiuş subînchiriindu-l unei sucursale bancare pentru 2.000 de euro lunar, o sumă de zeci de ori mai mare.
Procurorii l-au acuzat pe Adrian Domocoş şi că a favorizat neplata taxelor şi impozitelor din partea episcopiei, dar şi că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. Concret, deşi Episcopia avea nu mai puţin de 51 de spaţii comerciale pentru care încasa chirii, acestea nu au fost declarate la primărie şi, în consecinţă, nu au fost achitate impozitele şi taxele, prejudiciul calculat ridicându-se la peste 300.000 de lei. Primarul ar fi „închis ochii” şi în cazul unui magazin de peşte deţinut tot de Episcopie, care funcţiona fără autorizaţie, dar şi în cazul unor lucrări la un alt imobil, tot proprietatea bisericii greco-catolice, care au fost efectuate fără autorizaţiile necesare.
În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Mihăilă, extinzându-se apoi şi asupra contabilei instituţiei. La audieri la DNA a ajuns şi episcopul Virgil Bercea, anchetatorii bănuind că primii doi au acţionat cu acceptul acestuia. Spaţiul oferit aproape gratuit de către Episcopie primarului nu ar fi fost, potrivit anchetatorilor, decât o şpagă mascată pentru care, în schimb, Domocoş a scutit biserica greco-catolică de plata taxelor şi impozitelor, oferindu-i protecţie.
În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată şi alte persoane, între care secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin, inculpat pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii, contabila şefă Stela Iambor şi un om de afaceri, George Bunea, pentru infracţiuni similare. Au fost trimişi în judecată, de asemenea, secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi un referent de la Biroul Arhitectului Şef, Ioan Uşvat, care semnaseră documentele emise în fals pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de firma primarului de la Episcopie.
Joi, 9.02.2017, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea s-au pronunţat în acest dosar. Adrian Domocoş a fost condamnat, în total, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare. Episcopul Virgil Bercea a fost achitat de ambele acuzaţii. Achitat a fost şi secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin Mihăilă, dar şi contabila instituţiei, Stela Iambor. În schimb, mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Beiuş au primit pedepse cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei. Sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Oradea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.