La puțin peste un an de la condamnarea prodecanului Facultății de Medicină a Universității din Oradea, Constantin Romanul, pentru că a luat șpagă, o altă profesoară, Adriana Nicoleta Pirte, a fost reținută joi, 9 februarie 2016, 24 de ore pentru nu mai puțin de 15 infracțiuni de luare de mită.
Conform unui comnicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorii au dispus joi 09.02.2017 punerea în mișcarea a acțiunii penale față de inculpata Adriana Nicoleta Pirte pentru săvârșirea a 15 infracțiuni de luare de mită. Procurorii au constat că
„în exercitarea atribuțiilor funcției didactice de profesor universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, în perioada mai – septembrie 2016 a primit sume cuprinse între 50 și 400 de euro precum și diverse bunuri (parfum, bijuterii), cu titlu de mită, de la mai mulți studenți pentru promovarea examenelor la disciplinele la care inculpata este titular al cursurilor de învățământ.
De asemenea, avându-se în vedere că în cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata a săvârșit infracțiunile descrise mai sus, prin Ordonanța din data de 09.02.2017 s-a dispus reținerea susnumitei pentru 24 de ore, măsura preventivă fiind necesară în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal și al prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, măsura fiind proporțională cu gravitatea acuzațiilor.
Facem precizarea că efectuarea acestor proceduri judiciare împotriva susnumitei reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penală, care nu pot, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. În cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Bihor”
se afirmă în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, semnat de purtătorul de cuvânt, procurorul Maria Cotrău.
„Nu este un fenomen, sunt cazuri sporadice!”
Decanul Facultății de Medicină a Universității din Oradea, dr. Adrian Maghiar susține că nu cunoaște prea multe despre caz.
„Nu cunosc dosarul, nu știu ce să vă spun. Am încercat să o contactez pe Adriana Nicoleta Pirte să aflu ce se întâmplă dar nu mi-a răspuns la telefon. Eu le-am spus studenților de când am preluat funcția de decan să vină la mine și să îmi spună dacă știu astfel de cazuri. Și profesorilor le-am explicat că așa ceva nu accept. Nu cred însă că e un fenomen generalizat ci sunt cazuri sporadice. Este îngrijorător că după cazul domnului profesor Romanul, se repetă aceste lucruri. Noi nu încurajăm așa ceva”
a spus chirurgul Adrian Maghiar.
De o părere asemănătoare a fost și prorectorul responsabil de management Cazul Adrianei Nicoleta Pirte nu este primul de acest fel la Facultatea de Medicină. În vara lui 2014, fostul prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Constantin Romanul a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită de la două studente pentru a le promova la examene. Flagrantul fusese realizat la cabinetul medical din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, unde Adrian Constantin Romanul își desfășoară activitatea în calitate de medic la Secția Oro-Maxilo-Facială, Compartimentul ORL.
Cu prilejul percheziţiei realizate, procurorii găsiseră sume importante de bani şi documente, care confereau indicii concrete că şi în zilele anterioare medicul pretinsese şi primise de la studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, bani pentru a promova, în perioada imediat următoare, examenele din sesiunea de vară, susținea Vasile Popa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Romanul primise câte 200 de euro de la cele două studente, în cabinetul său fiind găsiţi alţi aproape 2.000 de euro.
Pe listele cu studenţi, unele nume erau bifate, ceea ce însemna că aceştia dăduseră deja bani dar şi că practica de a încasa şpagă pentru examene era veche, fiind deja sistematizată. Constantin Romanul a primit în aprilie 2015, din partea Tribunalului Satu Mare, o pedeapsă de doar doi ani cu suspendare.
Asta în condițiile în care, în acest caz, nu a fost vorba doar de un sistem de șpăgi dezvoltat de profesor ci și de faptul că a transformat în medici, persoane care nu aveau cunoștințele necesare, punând astfel în pericol viața a sute de oameni.