România se întoarce, pas cu pas, la anii de tristă amintire în care facultățile erau moșiile unor baroni corupți iar studenții simple vaci de muls. Terenul a fost pregătit anul acesta prin transformarea bacalaureatului într-o caricatură cu cifre de promovabilitate „la hectar”, urmând ca „producția” să umple până la refuz universitățile, reconfigurate și ele în „fabrici de diplome”.
În paralel cu ofensiva împotriva justiției, declanșată de penalii din Parlamentul României, în laboratoarele PSD-ALDE s-a pus la punct și retransformarea învățământului într-o cloacă ca pe vremea Abramburicăi (anchetată în scandalul Microsoft). La conducerea Ministerului Educației a fost pus Liviu Pop, sindicalistul trădător care umbla transpirat pe la toate televiziunile să explice că acea comisie care stabilise că Vicor Ponta a plagiat nu avea dreptul să se pronunțe. Incapabil să poarte coerent un dialog, docil și slugarnic, Pop este instrumentul perfect pentru a pune școala românească pe butuci și a șterge cu buretele toate progresele făcute de la Funeriu încoace.
Prima parte a planului a fost deja rezolvată. Camerele de luat vederi introduse de Funeriu au devenit inutile prin mai multe măsuri bine targetate printre care și confecționarea unor subiecte de râsul curcilor. Așa se face că de la o promovabilitate de 45,73% în 2011, imediat după introducerea camerelor, s-a ajuns la una de 71,4% în 2017, comparablă cu cifrele „la hectar” obținute în 2006-2010. Prin urmare, anul acesta avem o „recoltă bogată” de analabeți (cel puțin funcționali) cu diplome de bacalaureat, cărora li se adaugă și mulțimea de incompetenți din anii trecuți. Ce facem cu ei?
Ciocu mic și marș în bănci!
Răspunsul îl găsim în Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății. Ce presupune ea, explică cel mai bine Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR):
„Dacă această lege va fi promulgată și va intra în vigoare, singurul criteriu pe care trebuie să-l respecte universitățile pentru a școlariza un anumit număr de studenți la un program de studii este de a avea un raport dintre numărul total de studenți și numărul de cadre didactice din universitate de cel mult 35 la 1, fără a se ține cont de alte criterii și standarde de calitate, precum asigurarea infrastructurii, bazei materiale, resurselor educaționale, spațiilor, resurselor financiare etc. necesare derulării programului respectiv.
Asemenea norme generice nu au ce căuta în cuprinsul unei legi a educației naționale, neputându-se stabili un raport optim studenți-cadre didactice valabil pentru toate domeniile de studiu. Mai mult decât atât, valoarea propusă prin această modificare este una mult prea mare în comparație cu cele specifice acestui raport în alte sisteme de învățământ superior, și chiar și în comparație cu sistemul de învățământ preuniversitar din România.
Există programe de studii universitare de licență care, prin specificul lor, impun un raport cadre didactice-studenți foarte mic pentru derularea unui învățământ de calitate și unde, dacă acest lucru nu este clar reglementat, procesul educațional poate deveni unul desuet prin creșterea acestui raport până la maximul permis de lege. Astfel, universitățile vor avea posibilitatea, practic, să înmatriculeze oricâți studenți doresc și să elibereze oricâte diplome de absolvire doresc, fără a mai conta dacă într-adevăr acestea au capacitatea și resursele necesare să școlarizeze respectivul număr de studenți.
Până în prezent, în urma unei evaluări externe derulate de ARACIS, se stabilea pentru fiecare program de studii în parte care este numărul maxim de studenți care poate fi școlarizat, în funcție de capacitatea și resursele existente în respectiva universitate, ținându-se cont de criterii multiple de calitate. De acum, toate aceste elemente nu vor mai fi luate în calcul, dacă prezenta lege va fi promulgată”.
Umilitor pentru studenți, este și reducerea lor la statutul de „vaci de muls”, liderii lor nemaiavând dreptul să spună nimic.
„Ne declarăm consternați de eliminarea acestei prevederi de către Parlamentul României (n.r. este vorba despre parteneriatul dintre asociațiile studențești și Ministerul Educației), considerând încălcate mai multe principii fundamentale ale legislației, și semnalăm pericolul la care sunt supuși studenții dacă reprezentanții acestora nu vor mai fi consultați în procesul decizional din domeniul educației, nevoile, dorințele și interesele acestora nemaifiind transmise și susținute de nimeni în fața decidenților”
susține ANOSR.
Cu alte cuvinte, infractorii care se ascund de lege în Parlamentul României le transmit studenților un „Ciocu mic și marș în bănci!”.
Avem așadar o imagine a dezastrului total care se prefigurează la orizont în România: justiția rezistă cu greu grupului organizat de infractori din Parlamentul României, economia este deja pusă pe butuci, Guvernul va trebui să găsească metode de a lua „cu japca” bani de la români (nu va lua de la votanții PSD, cei cu ajutor social, ci tot de la cei care muncesc cinstit) iar educația trebuie reconfigurată în așa fel încât să redevină moșia baronilor locali și să scoată pe bandă rulantă „idioți cu diplomă”, votanți de nădejde pentru partidul unic.