Universitatea din Oradea (UO) a organizat luni, 2 octombrie 2017, festivitatea de deschidere a noului an școlar în Sala Polivalentă. Rectorul Constantin Bungău s-a arătat încântat că numărul bobocilor a crescut cu 10% față de anul trecut dar a fost și trist când a citit numele unor cadre didactice de anvergură care s-au pensionat.
Festivitatea de deschidere s-a desfășurat cu sala plină, printre cei aflați la prezidiu numărându-se rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului UO – Sorin Curilă, prefectul – Ioan Mihaiu, viceprimarul – Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor – Ioan Mang, Daria Ștefania Malița – reprezentanta bobocilor și Viorel Vancea – vicepreşedintele studenţilor din Senat.
„Anul acesta avem un total de 4.720 de boboci din care 3.252 la licență, 1.353 la master și 115 la doctorat. Mă bucură să văd că la licență avem o creștere cu 10% mai mare, comparativ cu anul trecut. În total, în această instituție învață peste 18.000 de studenți din care cei mai mulți, peste 11.300 la licență.
Universitatea are 98 de domenii de licență, 61 de master și 12 de doctorat. Avem 830 de studenţi străini, din 53 de ţări. Anul trecut am desființat 5 programe dar am și înființat două noi. Dragi profesori, obligația noastră este să fim vizionari și competitivi, să pregătim cât putem noi de bine ziua de mâine”
a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungău care a prezentat apoi lista celor 11 profesori care s-au pensionat.
Printre ei, nume importante cum sunt cel al urologului Gheorghe Bumbu, al directorului Muzeului Țării Crișurilor – Aurel Chiriac, al fostelor decănițe Floare Chipea (Socio-Umane) și Agneta Marcu (Muzică) al doctorilor Petru Chitulea și Gabriel Mihalache.
A urmat președintele senatului UO Sorin Curilă care a spus că manifestarea trebuia organizată în centrul orașului pentru că adună spuma intelectuală a orașului și Ioan Mang care a lăudat studenții spunând că, în ciuda a ceea ce se spune, foștii lor colegi conduc instituții mari și firme importante în întreaga lume.
Împreună cu universitatea putem ajunge din urmă marile orașe!
Viceprimarul municipiului a mulțumit studenților că au ales să vină la Oradea și le-a promis că va face din oraș a doua lor casă.
„Este adevărat că orașe precum Timișoara, Cluj sau Iași sunt înaintea noastră dar eu cred că le putem ajunge, că putem evolua, dar doar printr-un parteneriat cu Universitatea. Tocmai de aceea sprijinim instituția și lucrăm împreună la construirea parcului integrat. În plus, anul viitor vrem să organizăm un festival al studenților care sperăm să devină o tradiție”, a spus Florin Birta.
Emoționant a fost discursul celei mai bune studente Daria Ștefania Malița care a reușit să intre cu nota maximă atât la Facultatea de Litere cât și la Drept.
„Le mulțumesc profesorilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu care m-au pregătit, și părinților. Nu am vrut să plec în străinătate și am ales să rămân în România, și în orașul meu natal, pentru că am considerat că aici este nevoie de noi. Am încredere în învățământul românesc și în Universitatea din Oradea”
a spus Daria.
Ca în fiecare an, decanii au oferit carnete de excelență pentru bobocii care au intrat cu cea mai mare notă.