Bugetul municipiului Oradea pierde în urmă măsurilor Guvernului între 15,5 milioane de euro și (în cel mai fericit caz) 9 milioane de euro. Asta înseamnă ca bugetul de investiții, practic, nu va mai exista. Pentru a compensa această măsură, Primăria va majora taxele și impozitele locale cu 20%.
Primarul Ilie Bolojan a explicat, într-o conferință de presă, joi, 23 noiembrie, consecințele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat și motivele majorării impozitelor locale pentru anul 2018:
„Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, din cauza confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României”.
Prin măsurile adoptate, guvernanții au făcut trei mișcări, dintre care ultima afectează foarte grav autoritățile locale. Prima mișcare a constat în mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.
„S-a făcut acest lucru ca să îi păcălească pe bugetari, pentru că în Legea salarizării unitare era prevăzută o majorare de salariu cu 25% de la 1 ianuarie 2018, și pentru că guvernanții nu au putut onora această promisiune, au făcut această șmecherie: au dat cu o mână și au luat cu cealaltă”
a spus primarul.
A doua mișcare a fost introducerea taxei suplimentare de 2,25%, scopul fiind încasarea de mai mulți bani la bugetul de stat, fie de la angajat, fie de la angajator.
„Dacă angajatorul nu poate da angajatului acești bani, va scădea cu câteva procente salariile, iar dacă angajatorul nu vrea să scadă salariile, va trebui să plătească în plus la bugetul de stat”
a explicat primarul.
A treia mișcare este cea care afectează foarte grav toate autoritățile locale din România care au înregistrat o dezvoltare economică pe teritoriul lor. Această a treia mișcare a constat în scăderea ponderii contribuțiilor care veneau către autoritățile locale și creșterea ponderii celor care se virează integral la București.
Bugetul municipiului Oradea pierde 15,5 milioane de euro, iar în cel mai fericit caz – 9 milioane de euro
„În concluzie, toate aceste măsuri au efect azi asupra bugetului orașului Oradea, scăzând cota impozitului pe venit de la 16 la 10%. Dacă anul acesta estimam o colectare de 39 milioane de euro din acesată categorie de impozit, ea va scădea cu aproape 40% și prin urmare vom pierde cca 15,5 milioane de euro.
Asta înseamnă ca bugetul de investiții al municipiului Oradea, practic, nu va mai exista. După cum știți, circa 16 -17 milioane reprezintă bugetul de investiții al Primăriei Oradea din veniturile proprii generate de orădeni. Impactul devastator va fi în municipiile de județ. Practic a fost confiscat un milliard de euro de la autoritățile locale din România și banii au fost mutați la București”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Guvernul a promis că va compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă din această compensare jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului 2016. Prin urmare, aplicând această promisiune s-ar compensa cca 6 milioane de euro din pierderile pe care le are azi bugetul orașului.
„Nu poți lăsa o stradă pe jumătate terminată!”
1
Primarul Ilie Bolojan a explicat situația actuală și a prezentat singura variantă pentru a menține un buget de investiții al orașului:
„Vom rămâne, în cazul fericit, cu o pierdere la bugetul local de peste 9 milioane de euro. Ca sa avem totuși niște bugete de investiții în acest oraș, astăzi există doar o singură soluție: majorarea impozitelor și taxelor locale. Din ce am discutat cu alți colegi primari, această măsură va fi aplicată în aproape toate municipiile reședință de județ din țară.
Noi avem investiții începute pe care nu le putem opri, pentru că nu poți lăsa o stradă pe jumătate terminată, avem proiecte europene câștigate la care avem nevoie de cofinanțare. Numai pe Axa de Mobilitate Urbană, municipiul Oradea are câștigați aproximativ 35 milioane de euro. Totodată, lucrăm pe partea de termoficare. Prin urmare suntem forțați să ne creăm un buget de investiții, pentru că altfel vom pierde acestă oportunitate de a aduce bani europeni pentru oraș.
Suntem forțați să propunem această majorare de impozite. În cazul în care aceste propuneri guvernamentale nu se vor aplica sau se va găsi o formulă de compensare totală a acestor pierderi care le avem, vom reveni imediat la vechiul nivel de impozite, iar această prevedere va fi introdusă în hotărârea de consiliu”.
Șeful Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a prezentat majorările care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, pe categorii: clădiri, terenuri, autovehicule, exemplificând cu spețe concrete pentru fiecare categorie supusă impozitării.
„Impactul bugetar estimat al modificărilor propuse a impozitelor și taxelor locale este de 21 de milioane lei, respectiv 4,57 milioane euro, care vor compensa doar 50% din reducerea de resurse proprii”
a spus directorul Eduard Florea.
Primarul Ilie Bolojan a mai precizat că Primăria Oradea va fi obligată să ia și altfel de măsuri: reduceri de personal, scăderea subvenției pe care municipalitatea o acordă pentru Termoficare, a subvenției acordate OTL, în plus investițiile mari pentru care nu există fonduri europene nu vor mai fi realizate.