Cei care credeau că reabilitarea Palatului Vulturul Negru s-a încheiat, s-au înșelat. În continuarea unor lucrări demarate în anii anteriori și deja finalizate, reabilitarea cuprinde realizarea de scări noi de acces în holul principal, recompartimentarea unor spații cu pereți pe structură ușoară, înlocuirea elementelor degradate și restaurarea și reconstituirea componentelor artistice în cea mai mare parte la forma inițială.
Investiția ai cărei indicatori tehnici au fost aprobați de Consiliul Local al municipiului Oradea, se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă și este continuarea unor lucrări demarate în anii anteriori și deja finalizate, cum ar fi lucrările de consolidare și reabilitre ale acoperișului, fațadele la aripa nord-vestică a ansamblului, restaurarea pasajului, a învelitorii și paramentului Palatului Vulturul Negru.
Proiectul propune o soluție de restaurare corectă, care respectă obiectul de patrimoniu și propune conservarea maximală a materialului original sau, în cazul în care acest demers nu mai este posibil, reconstituirea elementelor după modelul original.
Printre altele, lucrările cuprind desfacerea intervențiilor improprii realizate în trecut, realizarea de scări noi de acces în holul principal, recompartimentarea unor spații cu pereți pe structură usoară, desfacerea gradenelor din sala mică, înzidirea unor goluri existente cu zidărie de cărămidă, desfacerea unor scări existente, înlocuirea elementelor degradate, desfacerea planșeului și revenirea la forma inițială la accesul principal din pasaj, readucerea la forma inițială a sălii mari, refacerea bolții din casa de scară principală și restaurarea și reconstituirea componentelor artistice în cea mai mare parte la forma inițială. Proiectul propune, de asemenea, montarea unui lift pe structură metalică și suplimentarea numărului de grupuri sanitare.
Prin lucrările propuse se urmărește stoparea distrugerii și salvarea monumentului istoric de o mare valoare artistică, creșterea ofertei de spații destinate vieții culturale prin repunerea în circuitul public a celor două săli destinate evenimentelor culturale, sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Oradea și implicit finalizarea reabilitării ansamblului Vulturul Negru.
Valoarea totală a acestei investiții este de peste 23.2 milioane de lei (TVA inclus), iar durata estimată a realizării investiției este de doi ani, cu condiţia semnării contractului de finanţare.
Palatul Vulturul Negru, construit după planurile arhitecților Jakab Dezső și Komor Marcell în anii 1907-1908, este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire a secessionului orădean, dominând spaţiul urban din vecinătatea Crişului Repede.