Uniunea Europeană a decis să-și recheme ambasadorul de la Moscova pentru „consultări”, după ce liderii Blocului comunitar s-au declarat de acord cu evaluarea Londrei că Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul neurotoxic ce l-a vizat pe un fost spion rus aflat în Marea Britanie.
Pe 22 martie 2018, la reuniunea Consiliului European, Theresa May a cerut solidaritatea ţărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în orăşelul britanic Salisbury, afirmă diplomaţi. Vineri, 23 martie, a venit și răspunsul:
„Consiliul European condamnă în termenii cei mai puternici atacul recent de la Salisbury, își exprimă compătimirea cea mai profundă față de persoanele ale căror vieți au fost amenințate și oferă sprijin pentru investigația în curs.
Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii că este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă și că nu există nicio altă explicație plauzibilă.
Manifestăm o solidaritate necondiționată cu Marea Britanie în fața acestei provocări grave la adresa securității noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricăror substanțe toxice ca arme, este complet inacceptabilă, trebuie condamnată în mod sistematic și riguros și constituie o amenințare la adresa securității noastre.
Statele membre își vor coordona poziția cu privire la măsurile care trebuie luate în lumina răspunsurilor furnizate de autoritățile ruse. Uniunea Europeană va rămâne concentrată pe acest subiect și pe implicațiile lui”
se afirmă într-un comunicat dat publicității de Consiliul European.
Instituția a cerut Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, să continue activitatea privind „consolidarea capacităților de a aborda amenințările hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, de comunicare strategică și de contrainformații”, apoi să prezinte un raport în privința progreselor înregistrate, până în luna iunie.
Administraţia Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivităţii, în cazul atacului neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.
Lituania face primii pași: expulzează egenții ruși din țară!
Potrivit unor surse diplomatice, Theresa May vrea „acţiuni coordonate” ale ţărilor Uniunii Europene pentru condamnarea atacului chimic atribuit Rusiei care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.
„Rusia a efectuat un atac îndrăzneţ şi lipsit de inteligenţă împotriva Marii Britanii. Este clar că ameninţarea rusă nu respectă frontiere şi, într-adevăr, incidentul din Salisbury se înscrie în modelul agresiunilor ruse împotriva Europei şi a vecinilor Rusiei”
a spus Theresa May în momentul venirii la summitul de la Bruxelles.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că intenţionează expulzarea agenţilor ruşi de pe teritoriul ţării sale.
„Marea Britanie afirmă că există reţele care organizează lucruri precum cel din Salisbury, că aceste reţele sunt în ţările noastre şi că ar fi bine să le contracarăm. Aceste reţele au abordat ţări europene, iar Theresa May le va spune mai multe lucruri liderilor ţărilor UE”
a declarat un diplomat citat de agenţia Reuters.
Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în oraşul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanţă neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, substanţa folosită este din gama Noviciok, dezvoltată în laboratoarele sovietice.
Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului. Un poliţist care a intervenit a fost, de asemenea, internat în stare gravă, însă starea lui s-a îmbunătățit și a fost recent externat.