Începând din 2018, Primăria Oradea a trecut de la simpla amenajare a unor spații între blocuri la adevărate proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone de locuit, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii zonei.
Două dintre aceste proiecte de regenerare urbană vizează curtea interioară a blocurilor din Centrul Civic, respectiv din șanțul Cetății (zona din spatele sediului Poliției Rutiere) și zona străzii Milcovului, în apropiere de liniile CFR.
„Toate aceste proiecte, dar și cele care vor urma vor respecta procedura de co-urbanizare, adică ele se implementează doar după consultarea publică a locuitorilor zonei vizate”
a spus primarul Ilie Bolojan.
Astfel, în zona străzii Milcovului urmează să fie finalizată până la finalul acestei săptămâni demolarea clădirii P+1 (fosta cantină Criortex) – clădire expropriată de la o persoană juridică, respectiv garajele aflate pe terenul expropriat și edificate pe proprietatea publică a municipiului Oradea.
Urmează apoi să fie prezentate locuitorilor soluțiile de amenajare a zonei: spații de parcare, zone verzi, terenuri de sport, alte zone de relaxare. Pe terenul din spate, în zona limitrofă căii ferate, se intenționează amenajarea de locuri de parcare.
Astfel, până la sfârșitul lunii iunie va avea loc consultarea cetățenilor cu privire la reconfigurarea zonei lor de locuit, după care în a doua jumătate a lunii iulie vor începe efectiv lucrările de amenajare.
De menționat că pe str. Milcovului se vor asfalta și străzile care în prezent sunt neasfaltate, urmând să se găsească soluții de traficare pe str. Anderson Nexo, str. Caraiman, str. Milcovului.
În șanțul Cetății se vor amenaja spații de parcare pe soluția convenită cu asociațiile de proprietari. Consultarea publică se va face până la sfârșitul lunii iunie, urmând ca undeva în a doua jumătate a lunii iulie să înceapă lucrările de amenajare.
În continuare, Primăria Oradea are în vedere și alte proiecte de regenerare urbană, cum ar fi reconfigurarea zonei ocupate de fosta Piața Velența dezafectată.
Totodată, urmează să înceapă procedura de ecologizare a terenului din zona Barcăului, în vederea realizării Coridorului Verde.