Cetatea Oradea este mai frumoasă atunci când este însuflețită, când curtea ei se umple de oameni. Motive sunt cu duiumul, trebuie doar cunoscute și povestite atât orădenilor cât și celor care sunt în vizită în oraș.
Printre expozițiile temporare care pot fi vizitate se numără: „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” – piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. – I d.Hr (sfârşitul lunii septembrie); „Peisaj. Studiul compoziției pentru pictură” – an II, Pictură, Facultatea de Arte Vizuale (până în august), expoziția de xilogravură a Coloniei internaționale de artiști din Nyíregyháza, expoziţia „Marea conflagraţie care a schimbat Europa” – obiecte militare din Primul Război Mondial, echipament militar (tuburi de proiectile, căşti militare, baionete, bidoane de apă, lopeţi), fotografii, documente, medalii,
expoziţia „Colecţionari orădeni. Obiecte din colecţia privată a artistului Gheorghe Costea”, ceasuri, obiecte bisericeşti, litografii, expozițiile „Atestat 2018” şi „Peisaj orădean”, ale Liceului de Arte Oradea, expoziția „Irini Ianos 200”, expoziţia de cărţi poştale „Defileul Crişului Repede. Cărţi poştale din sec. XIX-XX”, din colecţia privată a lui Mihai Gabrian, expoziţia „Renaştere prin restaurare” – piese aerheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea (septembrie), „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară” – expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente (septembrie) și o expoziție formată din peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ (august).
Expoziţiile permanente, vizitabile, sunt: Istoria fotografiei orădene, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”, Muzeul Pâinii, expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, expoziţia Bisericii Reformate Oradea, expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor” și expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău.
Expozițiile pot fi vizitate de marți până duminică (luni este închis), între ora 10.00 și 18.00.