94.000 de elevi și 7.000 de cadre didactice din județul Bihor au luat parte la festivitățile de început de an școlar. Șeful Inspectoratului Alin Novac-Iuhas a participat la evenimentul de la Liceul de Arte din Oradea, primarul Ilie Bolojan la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
În cifre, începutul de an școlar arată cam așa: din cei 94.000 de elevi din Bihor, la nivel preșcolar, sunt în jur de 16.612 (8.640 în mediul urban și 7.972 în mediul rural). La nivel primar sunt 28.453 de elevi (14.735 în mediul urban și 13.718 în mdiul rural). În gimnazii, anul acesta vor învăța 22.124 de elevi, din care 11.560 în mediul urban și 10.564 în mediul rural.
La nivel de liceu, sunt în total 18.435 de elevi, din care în clasa a IX-a, învățământ de zi, 4.340, seral – 196, învățământ profesional – 3.193 și postliceal 1.348 (771 la buget și 577 la învățământ cu taxă). În ceea ce privește cadrele didactice, în județul Bihor sunt în jur de 7000 de profesori și 2.000 de persoane încadrate ca personal nedidactic.
Iuhas, pentru prima dată la Arte!
Avizierele de la de la Liceul de Arte din Oradea au fost la mare căutare în prima zi de școală la fostul Colegiu Tehnic „Constantin Brâncuși”, unde au fost mutați elevii și profesorii de la Liceul de Arte Oradea, pe perioada reabilitării școlii. Pe toate holurile erau elevi și profesori cu ecusoane care le explicau noilor veniți unde le-au fost repartizate clasele. S-a lucrat intens la reabilitarea și recondiționarea lor până în ultima săptămână de dinaintea începerii cursurilor.
La festivitatea ținută în curtea interioară au participat, alături de conducerea școlii, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Alin Novac-Iuhas, deputatul Rozália Biró, reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Florin Capriș precum și preoții Mihai Tocai (ortodox) și Bărbuț Petrică (romano-catolic). Evenimentul a început cu intonarea imnului național, cântat impecabil de corul Ariston al liceului, dirijat de Arnold Schneider.
„Este pentru întâia oară când particip la deschiderea anului școlar la Liceul de Arte și sunt foarte bucuros să fiu aici cu dumneavoastră. Este un moment al bilanțului performanțelor de anul trecut, și știu că au fost foarte multe aici, dar și un moment în care ne putem face planuri pentru a corecta eventualele greșeli. Este cu atât mai important cu cât este anul Centenarului României, un an în care trebuie să ne aducem aminte și de cei care au muncit și s-au jertfit pentru ca noi să avem toate aceste lucruri”
a spus, printre altele, Alin Novac-Iuhas.
Directoarea Mihaela Bondar le-a mulțumit părinților și elevilor pentru munca depusă în anul precedent.
„Merită subliniat că anul trecut, la Bacalaureat, Liceul a avut o promovabilitate de peste 80% ceea ce înseamnă că munca noastră, a tuturor, a dat roade. Acest lucru s-a văzut și anul acesta când concurența la noi a fost mare și am avut foarte multe cereri de transfer. Un alt lucru care merită menționat este faptul că anul acesta am primit 70.000 de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin proiectul ROSE pentru activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare”
a spus directoarea Liceului de Arte Oradea.
A urmat apoi prezentarea claselor și a diriginților, în aplauzele și strigătele elevilor.
Pentru dezvoltare, cei mai importanți sunt oamenii!
Primarul Ilie Bolojan a participat la festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Emanui Gojdu”, unde a vorbit despre importanța unui învățământ de calitate pentru dezvoltarea orașului Oradea, urând în numele Primăriei Oradea mult succes în noul an școlar, putere de muncă și rezultate bune tuturor elevilor.
„Dezvoltarea orașului nostru este legată în primul rând de oameni. E adevărat că sunt importante și infrastructura și dotările unui oraș, dar cel mai important lucru sunt oamenii. Ce talente are un oraș, cât de bine sunt pregătiți oamenii unui oraș, ce disciplină au, ce forță au – toate aceste lucruri sunt determinante pentru dezvoltarea orașului, iar ceea ce se întâmplă în școlile din Oradea în acești ani e determinant pentru viitorul orașului nostru.
De modul în care elevii noștri sunt pregătiți, depinde Oradea în anii următori. Mulțumesc profesorilor din Oradea pentru ceea ce fac, iar în acest caz profesorilor de la Colegiul Național Emanuil Gojdu pentru că au menținut acest liceu la un standard ridicat de învățământ. Istoria orașului Oradea se împletește cu cea a acestui colegiu.
Anul acesta este un an foarte important pentru România pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar anul viitor va fi unul foarte important pentru Oradea, pentru că în primăvara lui 2019 se împlinesc 100 de ani de administrație românească, iar în toamna lui 2019 se împlinesc 100 de ani de la înființarea liceului Gojdu.
Pentru că una dintre primele decizii ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei a fost aceea de a înființa școli românești în marile orașe din Transilvania, în octombrie 1919 s-a decis și înființarea acestui colegiu, în care cu onoare suntem toți astăzi prezenți și din zidurile căruia ne privesc 99 de ani de istorie. Vă doresc de pe acum „La mulți ani!” și mult succes elevilor de la Colegiul Emanuil Gojdu și tuturor elevilor care învață în Oradea”
a spus primarul Ilie Bolojan.
La rândul său, viceprimarul Florin Birta a participat la festivitățile de deschidere de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” și, alături de Prefectul Județului Bihor, Ioan Mihaiu, la Liceul Teologic Baptist Emanuel.
,,Având în vedere că suntem în anul Centenarului, iar Centenarul a fost realizat de elitele României, avem nevoie de elite în școlile noastre, așa că eu vă doresc atât în numele meu cât și din partea Primăriei Municipiului Oradea mult succes la învățătură și rezultate cât mai bune!”
a spus viceprimarul Florin Birta.