Deși nu au tras niciun foc de armă și nici nu au capturat vreun vas străin, navele ucrainiene, asupra cărora rușii au deschis focul duminică 25 noiembrie 2018, rănind trei militari, și care au fost sechestrate în apropiere de Crimeea (teritoriu anexat fraudulos de Rusia și nerecunoscut nici de America nici de Occident) sunt considerate vinovate de „acțiuni agresive” și „provocări” de către Moscova.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc duminică, 25 noiembrie, că ar fi încălcat legile maritime internaționale, după ce autoritățile ruse au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.
Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieși din largul Crimeei. Incidentul a provocat creșterea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în ceea ce privește Marea Azov, în care ambele țări au drept de navigare.
Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.
Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acționat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acțiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale rusești.
Administrația de la Moscova a transmis că remorcherul și cele două nave de război, Berdyansk și Nikopol, încercau să „creeze un motiv de conflict în regiune”. În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.
„Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”
au transmis reprezentanții Serviciilor Secrete ruse (FSB, fostul KGB) printr-un comunicat.
Administrația de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.
Evenimentele, pas cu pas
Luni Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunțat că va avea loc o reuniune de urgență a Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Și România a reacționat prin reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.
„Suntem profund îngrijorați de evoluțiile din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România susține pe deplin integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul de a-și folosi apele internaționale”
au transmisreprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un mesaj postat luni pe Twitter.
Ca răspuns la acțiunile Moscovei, mai mulți demonstranți ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naționaliste, s-au strâns luni dimineață în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov și au dat foc la cauciucuri, în semn de protest față de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.
Un miting similar s-a desfășurat și în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene în perimetrul reprezentanței diplomatice, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de poliție. Cel puțin un vehicul aparținând ambasadei a fost incendiat, conform BBC News.
Președintele Petro Poroșenko a semnat instaurarea legii marțiale în Ucraina.
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Rusia a fost convocat luni la Ministerul de Externe de la Moscova pentru explicații privind „acțiunea agresivă și provocatoare” a Kievului în zona apelor teritoriale ruse din Marea Neagră, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, Rusia a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov dimineața la ora 3 (ora României).
Coincidență sau nu un avion de recunoaștere și supraveghere de tip Boeing RC-135V al Forțelor aeriene americane a efectuat luni un zbor deasupra Mării Negre și Ucrainei, conform autorităților militare de la Kiev. Forțele aeriene ucrainene au transmis că SUA au cerut aprobarea Kievului în legătură cu acest zbor care se desfășoară în conformitate cu „toate normele legislației internaționale și despre care se știa dinainte”, informează agenția de știri Interfax-Ukraine.
Potrivit presei, aeronava americană a decolat luni dimineață de la baza aeriană Souda Bay din Creta.
Dmytro Strutynsky, purtător de cuvânt al forțele aeriene ucrainene, a declarat că astfel de zboruri se desfășoară în mod regulat în spațiul aerian al Ucrainei, în conformitate cu standardele internaționale.