Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Colegiului Național „Emanuil Gojdu” Primăria Oradea îi invită pe orădeni sâmbătă, 5 octombrie 2019, cu începere de la ora 12:00, la festivitatea de dezvelire a Statuii lui Emanuil Gojdu, care va avea loc în Parcul 1 Decembrie (accesul dinspre str. Spiru Haret).
Între ora 11.55 – 12.30, în Parcul 1 Decembrie, (accesul dinspre str. Spiru Haret) va avea loc întâmpinarea oficialităților și ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Naţional al României, dezvelirea Statuii Emanuil Gojdu, slujba de sfințire a Statuii Emanuil Gojdu, alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan și directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, Florin Nicoară, festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori Statuia a fost restaurată de restauratorul atestat Ștefan Valentin, iar soclul este realizat din piatră travertin – bloc compact.
Emanuil Gojdu s-a născut 9 februarie 1802, în Oradea, parte pe atunci a Imperiului Habsburgic și a murit la 3 februarie 1870 la Pesta în Ungaria. A fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria.
Studiile preuniversitare le-a făcut la liceul romano-catolic al călugărilor premonstratensi din Oradea (în prezent Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea). Studiile universitare le-a făcut la Academia de Drept din Oradea (1820-1821), la Academia de Drept din Pojon (1821-1822), iar mai apoi la Budapesta (1822-1824).
Diploma de avocat a obținut-o la Budapesta, pentru ca mai târziu să o ia și pe cea de „notar cambial”. În 1824 s-a așezat la Budapesta ca avocat și politician.
Emanuil Gojdu era mândru de originea sa de român ortodox. Casa lui din Budapesta a fost cunoscută ca fiind o casă românească, în care obișnuia să țină întruniri cu deputații români.
Prin testamentul făcut la Budapesta în 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu și-a lăsat averea „acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține la confesiunea orientală ortodoxă”, pentru acordarea de burse studenților și pentru ajutorul preoților.
În acest sens a fost constituită o fundație. Acestă fundație a funcționat între 1870 și 1917, acordând foarte multe burse studenților români, dintre care se remarcă: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza și Victor Babeș.