Procuratura va avea de cercetat câteva detalii aparte. Știm deja – 10 bebeluși depistați cu Covid-19, săptămâna trecută, la Maternitatea Odobescu din Timișoara, dosar penal, miraculoase negativizări și… toată lumea fericită. Aparent. Dar, ridicând oleacă mantaua faptelor, lucrurile rămân dubioase.
Este superb (teoretic) faptul că 10 copii nou născuți, care fuseseră găsiți cu o boală gravă, brusc nu o mai au. Dar, pentru că e vorba de vieți omenești, povestea nu se poate opri la „ioi, nu mai au boala, s-au vindecat”, chiar de suntem în perioada miracolelor fără fundamente științifice din an. Pentru că s-a întâmplat un fapt grav, și este de văzut dacă vorbim de neglijență sau minciună.
Ce știm că s-a întâmplat, ce nu știm (măcar unii dintre noi) și ce se știe în cercuri mai mici, deși e public, dar încă nu se estimează legătura cu speța asta? Să enumerăm.
Testele pentru depistarea bolii se fac pe o aparatură (un sistem) ce se numește PCR. Se mai pot folosi și teste rapide, dar nu este recomandat, din cauza marjei mari de erori pe care se știe că o au. Reactivi pentru PCR-uri nu prea sunt. Multe persoane pentru care s-a cerut (de către factori abilitați) testarea așteaptă (uneori degeaba) teste care să meargă la PCR-uri. Timișoara lucrează, în cele două locuri unde se fac „la stat” testele acestea, pe PCR-urile existente, și teste pentru alte județe.
În acest context, la Maternitatea Odobescu, entitate ce ține de Spitalul Municipal, condus de managerul Olimpia Oprea, apar îmbolnăviri cu Covid – 19. Managera acționează corect, închide spitalul dar i se forțează mâna, de către șefa DSP Timiș de atunci, Mariana Rădulescu, să redeschidă instituția. Oprea spune că nu a avut ce face. În fapt, declarase apropiaților că-și va da demisia, de este forțată să deschidă spitalul.
Rezolva această demisie situația? Există două variante. Sau era un semnal de alarmă îndeajuns de puternic încât să facă Bucureștiul să reacționeze mai repede în cazul lui Rădulescu (reacție ce s-a întâmplat, Rădulescu fiind demisă ulterior, însă prea târziu pentru a se împiedica redeschiderea spitalului) sau nu rezolva nimic, pentru acel moment, dar măcar o scotea pe Oprea din situația de a fi responsabilă pentru o decizie ce pare greșită.
De ce nu a demisionat Oprea, mai ales că spusese că va face acest lucru? Nu știm, pentru că, în discuția foarte de scurtă de ieri pe care am avut-o a fost timp pentru o singură întrebare – despre care întrebare (precum și despre răspuns) vom vorbi mai jos.
Știm însă că Olimpia Oprea este o apropiată a primarului Nicolae Robu, figurând amândoi în același partid, PNL. Și că, acum câteva zile, în 3 aprilie, contractul ei ca manager al Municipalului a expirat. Primăria Timișoara a anunțat, în data de 2 martie, scoaterea postului la concurs, dat fiind că această instituție spitalicească ține de ei. Mâine, 10 aprilie, urma să se țină proba scrisă. Și nu e o taină pentru nimeni că Olimpia Oprea este favorita primarului.
Era firesc ca Olimpia Oprea să își depună dosarul pentru acest concurs, în ciuda faptului că treaba cu Coronavirusul devenea acută. Și probabil totul ar fi continuat lin, la cele trei spitale din Timișoara unde trebuia să apară un director în urma unui concurs, de nu ar fi avut loc și acest „scandal Odobescu”. Unde, până la un punct, Oprea a avut dreptate. Dar… spitalul s-a redeschis. Fără ca ea să-și dea demisia. Iar schimbarea lui Rădulescu s-a întâmplat, cum spuneam, prea târziu.
Pe lângă personalul infectat cu Covid apare și știrea vizând cei 10 bebeluși infectați cu Covid-19. Cu teste făcute pe PCR. Care nu greșește în halul în care să ai 50% sau 40% sau 25% răspunsuri fals pozitive. Ce e drept, se pot contamina probele, însă, din greșeala cuiva, așa cum s-a întâmplat la Oradea, acum două săptămâni. Dar acolo s-au recoltat alte probe și problema a fost remediată. Ce s-a întâmplat, însă, aici?
Avem 10 bebeluși infectați. Nou născuți. Cu teste PCR care îi dau bolnavi. Să aiba asa repede ARN viral depistabil? Mamele nu au boala. Nu știm. Nu am putut găsi un răspuns, cum nu am putut pune întrebarea managerului Oprea.
Între timp, Robu iese vineri, 3 aprilie, cu o declarație legată de acest concurs:
„S-au inițiat concursurile și decizia pe care astăzi am luat-o este următoarea: concursurile vor continua, sunt deja depuse dosare și n-avem motive să le oprim, deci concurenții care s-au înscris vor duce concursul până la capăt, dar facem o prorogare a viitoarelor, a următoarelor probe. Proba de analiză a dosarelor, și de preselecție, cum ar veni, preselecție inițiată, hai să spun astfel, că e mai potrivit, se desfășoară, și, după câte am fost informat, toți candidații care s-au înscris îndeplinesc condițiile de a rămâne în competiție, dar probele în continuare se amână, pentru că avem cu toții altă treabă acum decât să gestionăm probe de concurs. Candidații înșiși ocupă funcții importante, în momentul de față, în sistemul de sănătate, și trebuie să fie implicați plenar acolo, în exercitarea funcțiilor, și nu să vină să dea probe de concurs, respectiv să se pregătească, să fie deturnați câtuși de puțin – oricine este, sigur, afectat de un concurs, chiar dacă, să zicem, are experiență în funcția pentru care s-a prezentat la concurs. Ați reținut: se amână probele propriu-zise până după trecerea pandemiei. Și, acolo unde se impune să facem numiri interimare, vom face numiri interimare. Și numim interimar persoanele care acum ocupă funcțiile, ca să fie și acesta un lucru clar. Nu e potrivit ca în timpul pandemiei să schimbăm managerul spitalelor. După părerea mea, decât dacă, sigur, face dovada incompetenței, neloialității și așa mai departe. Dacă își vede de treabă, trebuie să fie lăsat în continuare în funcție. Asta este abordarea mea și, evident, dat fiind că cele trei spitale de care am vorbit în multe rânduri sunt ale Primăriei Timișoara, este cum decid eu”.
Să revenim la PCR-uri, pentru că s-a anunțat retestarea bebelușilor. Marți încep să apară informații despre rezultate… negative. Dar cum s-a ajuns la ele? Și de ce au fost pozitive primele?
În 28 martie Timpolis publica: „Despre afirmaţia că „spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziţionat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienţilor şi personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu există astfel de teste rapide”, Maria Olimpia Oprea spune că aceste teste rapide nu sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii, dar, cu toate acestea, conducerea spitalului a comandat astfel de teste, la solicitarea secţiei ATI:
„Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara împreună cu Universitatea de Medicină Timişoara au pus în funcţiune un laborator de biologie moleculară la Ginecologie «Odobescu», pentru testare Covid -19, laborator în care se pot efectua probele pentru pacienţii sau personalul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, dar şi pentru probele venite din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.”
Puțin ambiguu, dar era enunțată clar ideea achiziționării testelor rapide. Informațiile noastre (ce vor fi confirmate de intrările din registrele spitalului) sunt că luni, 6 aprilie, aceste teste rapide existau deja, la Municipal, măcar în număr de 100. Și că s-au și folosit – pentru ce, nu știm. Dar, cum încă există personal medical al Municipalului care nu a fost testat, deși intrase în contact cu persoane contaminate, și a existat și în weekendul ultim, aria folosirii acelor teste se îngustează.
Marți se vorbește public despre „negativizarea” rezultatelor. Greșit. Un rezultat nu se „negativizează”, cum „Deus ex machina” nu coboară, pentru a răsuci ilogic situația, decât în tragediile antice. Pe Mediafax apare miercuri, 8 aprilie, următorul text: „Cinci dintre cei 10 bebeluşi ce ar fi fost infectaţi cu noul coronavirus de la Maternitatea Odobescu din Timişoara au primit rezultate negative la a doua testare, potrivit GCS. Marţi seara, primul rezultat după retestarea celor 10 bebeluşi de la Maternitatea Odobescu din Timişoara era deja negativ, potrivit unor surse medicale.”. Treaba cu „era deja negativ”, al „surselor medicale”, acreditează ideea că bebelușii s-ar fi vindecat. Zău?…
Cu ce s-a ajuns la asemenea rezultate? Care, după sursele noastre, era cunoscut, într-adevăr, de marți seara? Mai ales că, în afară de un bebeluș, restul plecaseră acasă. Cum s-au făcut recoltările? Cine le-a făcut? Au fost efectuate teste rapide, pentru a se găsi o fumigenă care să ofere timp, dat fiind că nici nu știm cum evoluează patologia la nou născuți, precum și pentru că se „scapă” de bebelușii din alte județe, care urmează a fi monitorizați de DSP-urile de acolo? (Să nu uităm că în unele județe din cele implicate nici măcar nu există PCR-uri).
Sigur, ne-am dorit să obținem răspuns la aceste întrebări, dar, atunci când am prins-o la telefon, ieri, 8 aprilie, pe managera Oprea, aceasta s-a grăbit extrem de tare spre altceva – cum ne-a spus, o situație urgentă de rezolvat – după ce ne-am prezentat. Am insistat, explicând că e vorba de două secunde.
– „Cu ce ați făcut testarea de Covid, a doua? Cu teste rapide?
– Vă rog frumos…
– Cu teste rapide ați făcut testarea, și nu vreți să spuneți?
– Testele rapide nu sunt indicate de Minister.
– Și, cu toate astea, cu asta ați făcut testarea?
– Deci v-am spus că nu sunt indicate…
– Nu, nu mi-ați răspuns. Cu asta s-a făcut testarea, doamnă?
– Nu, nu, nu, nu.”
Avem un nu. Aici s-a terminat discuția, managera se grăbea. Nu am aflat de ce au ajuns în stocul spitalului testele rapide „care nu sunt indicate de Minister”, și mai ales ce s-a făcut cu ele, luni. Nici cum s-au făcut recoltările de probele pentru copiii deja trimiși acasă. Și, eventual, ce a intrat, ca probă, pe PCR-uri, mai apoi – pentru că s-a trecut, finalmente, și la testarea pe PCR. Poate vom afla de la Procuratură, de va exista, cândva, un comunicat detaliat pe speța aceasta.
„Eu sunt răspunzătoare de ceea ce se întâmplă în spital, nu DSP” spunea Oprea colegilor de la Opinia Timișoarei, atunci când își explica acțiunea de a închide maternitatea. Doar că afirmația rămâne valabilă și acum. Există o cercetare la care lucrează Parchetul de pe lângă Judecătoria locală, un număr de caz, urmăribil. Iar purtătorul de cuvânt al instituției, procurorul Laurențiu Toma, spune că deocamdată se crecetează fapta și că ține exclusiv de procurorul de caz momentul când se va trece la cercetarea/inculparea persoanelor.
Oprea nu a marșat pe varianta demisiei, deși nu a convins DSP-ul să renunțe la ideea cu redeschiderea maternității. Asta înseamnă că timpul pe care i l-a dăruit primarul pentru așezarea problemei, până la concursul efectiv pentru post, poate să se numere și ca timp în care să fie scoasă din jocul pentru postul de manager, dat fiind că, potrivit anunțului pentru concurs, nu pot concura persoane cercetate penal. Asta de nu va găsi primarul vreo șmecherie, gen… „la data depunerii dosarului această stare de fapt nu exista”. Pentru că, desigur, „este cum decid eu”.
Un test PCR nu devine peste noapte negativ, din pozitiv, la un număr atât de mare de oameni. Repetăm întrebările, care trebuie preluate și de colegii din presă, și de procurori, și de DSP (cărora le-am ridicat aceste probleme, dar încă nu am primit răspunsuri): cu ce s-au testat bebelușii în TOATE turele de testare?, există scriptic rezultatele tuturor acestor teste în analele spitalului?, cine a făcut recoltările pentru toate testele ce au urmat primei testări, și cum?, cum se explică trecerea de la atâtea rezultate pozitive la negative?, cum se va urmări starea de sănătate a TUTUROR bebelușilor, precum și a mamelor lor?, când și cu ce va fi testat TOT personalul medical al spitalului pentru care s-au solicitat teste?, de ce au ajuns în spital teste rapide?
Moda testării rapide, ca a purtării de două ceasuri, a trecut de Municipal – din informațiile pe care le avem, și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a ajuns în posesia unor teste rapide. E ca atunci când porți două ceasuri – nu vei ști niciodată cât e ora. E doar că acum e vorba de vieți omenești. Și de minciună sau de neglijență.
Studiu științific despre COVID-19 la bebeluși „positive for SARS-CoV-2 on days 2 and 4 of life and negative on day 6” https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2763787
Sunteti prima jurnalista care a spus, cu subiect si predicat, ca ceva nu este in ordine la acest spital – MULTUMESC!
Iata in ce directie au evoluat mizeriile acolo – din pacate…
https://www.banatulazi.ro/tatal-meu-a-murit-cu-zile-acuzatii-grave-ale-unui-politician-liberal-la-adresa-unor-medici-de-la-spitalul-municipal-timisoara/
https://www.libertatea.ro/stiri/morti-timisoara-containere-covid-2973704
Sa fie vorba de imunizare la virusul coruptiei?