Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, deplângea, pe 2 mai, salariile mici ale polițiștilor din M.A.I. față de cele ale polițiștilor locali spunând că acestora li s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. Realitatea este însă mult mai complexă, existând diferențe mari și între salariile pe care le încasează polițiștii locali, de la o primărie la alta. În Bihor, spre exemplu, există localități cu 3-4 mii de locuitori care au polițiști locali mai bine plătiți decât cei de la Oradea.
Din cei 69 de angajați a serviciului poliției locale de la Primăria Municipiului Oradea, 63 sunt polițiști locali, două persoane au funcții publice generale și patru au funcții de conducere. Directorul executiv are un salariu net de 6.510 lei, adjunctul 6.503 lei și cei doi șefi de birou, toți cu studii superioare, 4.579 de lei. În ceea ce-i privește pe cei din subordine, la Oradea, un polițist local superior are între 3.284 de lei și 3.624 de lei, în funcție de grad. Un polițist local principal are între 2.813 lei și 3.029 lei în funcție de grad (la această categorie nu există gradul 5, ci doar 2,3 și 4).
Un polițist local asistent, are un salariu de 2.645 de lei (nu există decât gradul 3). Toți aceștia au studii superioare. Cei cu studii medii, polițist local superior și polițist local principal, au salarii nete cuprinse între 2.372 și 2.617 lei, respectiv 2.225 – 2.455 de lei în funcție de grad. Merită subliniat că personalul Poliției Locale din Oradea nu beneficiază de niciun alt spor decât cel pentru turele de noapte.
„Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63 din 2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, numărul maxim al posturilor aferente poliției locale se stabilește prin raportarea la media numărului locuitorilor din unitatea administrativ teritorială și este, în cazul municipiilor, de un post la o mie de locuitori. Raportat la aceste prevederi legale, rezultă cu puterea evidenței că Poliția Locală Oradea funcționează cu un efectiv mult sub limita maximă prevăzută de legiuitor”
se afirmă într-un răspuns al Poliției Locale Oradea, semnat de adjunctul șefului Poliției Locale, Ioan-Nicolae Găluț.
Numărul polițiștilor locali din Oradea nu trage deloc în jos cheltuielile Primăriei. Fondul de salarii alocat de Primăria Municipiului Oradea anual tuturor angajaților este de puțin peste 71,5 milioane de lei din care 5,59 de milioane de lei, adică 7,82%, merg la Poliția Locală.
O parte însemnată din acești bani se întorc însă înapoi la buget, prin intermediul amenzilor date și a altor activități pe care le prestează.
„Pe anul 2018, suma totală a fost de 4.107.274 de lei iar în 2019 3.763.880 lei”
susține viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta.
În plus, în perioada stării de urgență, polițiștii locali din Oradea au făcut patrule mixte cu cei județeni în acțiuni de verificare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu, au făcut filtre pentru depistarea celor care nu au respectat restricțiile impuse de Ordonanțele Militare și acțiuni de patrulare pentru păstrarea ordinii și liniștii publice.
„41 de polițiști locali au efectuat transportul către centrele de carantină sau zonele de carantinare a peste 1.500 de persoane care au intrat pe jos prin Vama Borș și au escortat convoaie de mașini spre zonele de carantinare”
susține Ioan-Nicolae Găluț.
În județ, cum vrea domnul. Primar.
Conform purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Bihor, Ligia Oala, posturi de poliție locală există în municipiile Beiuș, Marghita și Oradea și comunele Aștileu, Bratca, Holod, Girișul de Criș, Lugașul de Jos, Oșorhei, Popești, Sântandrei.
Asta nu înseamnă că peste tot în aceste localități chiar există poliție locală pentru că în unele s-au desființat, în altele tocmai se înființează. Din municipiile județului Bihor, Salonta care are peste 18.000 de locuitori și un buget de cheltuieli de personal de puțin peste 9,2 milioane de lei, este singurul care nu are poliție locală. Iar primarul de aici nici nu vrea să înființeze una.
„Nu am resurse financiare pentru așa ceva. Sunt lucruri mult mai importante în comunitate în care merită să investim, cultura, turismul etc. Să creez o astfel de structură ar presupune să plătesc și un șefuleț și apoi și unul mai mic. În plus, am observat în alte localități că mulți din structurile astea devin oarecum intangibili, cu nasul pe sus. Noi suntem o comunitate mică și suntem mulțumiți de felul în care își face treaba poliția națională. I-am ajutat cumpărându-le radare mobile, teste pentru a depista persoanele care se droghează”
susține primarul municipiului Salonta, Török László.
Alta este situația în Oșorhei, o comună cu aproximativ 6.000 de locuitori. Șeful poliției locale de aici (posesor de BMW și de Audi A4) are, conform declarației de avere, un salariu de aproape 3.900 de lei pe lună, adică 47,6 mii de lei pe an.
Pe lângă el, conform listei transparenței veniturilor salariale, la 30 septembrie 2020, mai sunt 22 de polițiști locali (referenți) plătiți cu salarii de bază cuprinse între 4.000 de lei (gradul 5) și 2.268 de lei, (gradul 0). Toți au studii medii. Cum se traduce asta? Oșorheiul a avut în 2019 un buget local de 2,3 milioane de lei la cheltuielile de personal. Din aceștia, 353 de mii de lei s-au dus pe cheltuielile de personal ordine publică, ceea ce înseamnă aproape 15%.
Aștileu, o comună cu aproximativ 3.800 de locuitori, conform listei funcțiilor din cadrul aparatului de specialitate al primăriei, are doar doi polițiști locali, cu salarii de bază lunare de 2.777 de lei. Aici, conform ultimului buget postat pe site, cel pe 2018, primăria cheltuiește 992 de mii de lei pe salariile întregului personal, din care 78 de mii pe salariile polițiștilor locali, adică aproape 7,9%.
Și Girișul de Criș, o comună cu aproximativ 3.600 de locuitori, conform transparenței veniturilor salariale pe luna martie a acestui an, are polițiști locali. Patru. Unul încadrat ca asistent cu grad 4, cu salariu de 4.450 de lei, doi încadrați ca asistenți cu gradul 1, cu salarii de 2.853 de lei și ultimul, încadrat ca asistent cu gradul zero, cu salariu de 2.654 de lei.
La Giriș, conform bugetului local pe 2020, primăria cheltuiește 2,2 milioane de lei pe salariile angajaților din care 349 de mii de lei pe cheltuielile de personal la compartimentul Ordine publică și siguranță. Asta înseamnă aproape 16%.
Trăgând linie, putem concluziona că în multe localități din Bihor, polițiștii locali au salarii cu mult peste cei din Oradea. Un polițist local cu studii medii și grad 5, din Oșorhei are 4.000 de lei salariu în timp ce unul, cu același grad și studii, din Oradea, are 2.600 de lei. Un polițist local cu studii superioare, cu grad 4, din Girișul de Criș are 4.450 de lei salariu de bază (la care se adaugă și adaosuri), în timp ce unul, cu aceleași studii și același grad, din Oradea, are 3029 de lei net.
Grav nu este însă că polițiștii locali din aceste localități au salariile pe care le au, ci că primăriile sacrifică investițiile importante care ar aduce bunăstare comunităților, pentru a plăti aceste lefuri. Cum ar veni, tichie de mărgăritar le mai trebuia. (Vasilică Ichim, Crișana, OradeaPress – Oradea)
Poliția timișoreană e scumpă. În comună e mai ieftin
Primul care a dat o replică a fost primarul Timișoarei care a pus pe masă cifrele: 225 de polițiști locali sunt plătiți cu sume nete între 2.000 și 4.000 lei, 33 au între 4.000 și 5.000, iar șefii primesc între 6.000 și 7.500 lei pe lună. La acestea se adaugă norma de hrană lunară de 347 lei, voucher de vacanță, sporuri.
Cifrele au fost comentate de potențialul său contracandidat USR, Dominic Fritz, care făcea propriile sale comparații și socoteli bugetare:
„În 2019, timișorenii au dat aproape 33 milioane de lei pentru Poliția Locală, din care peste 30 milioane pentru salarii, sporuri, voucher de vacanță, norme de hrană… Asta înseamnă cca.100 lei per cap de locuitor anual. Orădenii cheltuiesc 25 lei per cap de locuitor pentru poliția lor… Reșița: 40 lei, Constanța: 51 lei, Iași: 73 lei…”.
Poliția locală este în general oportunistă, fiind mereu atentă să nu îl supere pe primar, fiindcă veniturile lor stau în voința primarului și a Consiliului Local.
Un incident care a iritat presa a dezvăluit că unii polițiști își înțeleg greșit misiunea. Unul dintre cei mai buni fotoreporteri timișoreni, Constantin Duma, a fost jignit fără motiv de un agent. Protestele jurnaliștilor i-au atras „milițianului” o sancțiune.
Un scandal de la IPJ Timiș riscă să ia amploare chiar zilele acestea. Agentul Valer Kovács, președintele executiv al Sindicatului Polițiștilor DECUS Timiș, a fost dat afară fiindcă a dezvăluit presei că s-a cerut de la conducere să se aducă cât mai multe amenzi în timpul Stării de Urgență.
Demiterea sa a avut loc în vreme ce se afla la spital suspect de infecție COVID-19. El a cerut ministrului să facă verificări care să aducă lumină în structurile nereformate ale IPJ Timiș:
„La Timiș suntem 1500 de polițiști” – declara presei Valer Kovács, agent cu 18 ani vechime, – „ sunt mai mulți șefi, decât agenți în stradă, care au salarii de peste 100 de milioane – toți peste 10.000 de lei.
Și ce făcea? Tăia din funcții și din banii ce rămâneau, putea să doteze Poliția Română. Putea să ia body-cam-uri, să schimbe Logan-urile, putea să facă multe, dar ține o grămadă de polițiști-căpușă, care nu au ce să caute în rândurile noastre…Eu am bătut șaua pe reformă.
De aia trebuia să fiu dat afară repede” (bugetul.ro). Tot el susține că șefii au vile și afaceri, dar sunt protejați de sistemul pilelor politice. „Ai comentat, ai deranjat, ai zburat”!, concluziona polițistul pe Facebook, în absența unui răspuns la memoriile trimise ministrului. (Brîndușa Armanca – Timișoara)
Polițiștii locali din Dumbrăvița sunt mai iuți de picior ca pompierii
Comuna Dumbrăvița, localitate periurbană situată la 7 Km de Timișoara, cu peste 20.000 de locuitori, are zece polițiști locali. Potrivit datelor obținute de la Primăria Dumbrăvița, agenții câștigă între 3.800 și 5.400 de lei, salariul net, în funcție de grad. În aceste sume este inclusă și norma de hrană, de 1.100 de lei.
Așadar, lunar, din bugetul comunei, se cheltuiesc cu salariile polițiștilor locali între 38.000 și 54.000 de lei. Primarul comunei este mulțumit și are în vedere creșteri salariale în funcție de competențe și de rezultate.
Anual, agenții aplică peste 800 de amenzi locuitorilor care nu își curăță terenurile de ambrozie. (Paul Stănescu, Banatul azi – Timișoara).
Cât câștigă un polițist local la malul Dunării
Între 1.400 și 7.100 de lei net, acestea sunt limitele minime și maxime la Galați. Salariile medii ale celor 185 de polițiști locali fără funcții variază între 2.000 și 3.000 lei, în vreme ce șefii au salarii duble față de un debutant. Șefii de serviciu și șefii celor cinci secții de poliție locală încasează venituri nete care trec de 5.000 lei.
Grila de salarizare arată o diferență între funcțiile de directori. Directorul general depășește 7.000 lei iar adjunctul și directorul executiv au în jur de 6.000 lei, toți rotunjind aceste venituri cu indemnizații de hrană sau alte beneficii. (Teodora Diaconița, Viața liberă – Galați)
În Caraș-Severin polițiștii locali nu iau mai mulți bani decât cei de la județ
Un polițist de la IPJ Caraș-Severin nu pleacă acasă cu mai puțin de 2.000 lei lunar și un șef ajunge la peste 9.000 lei. Prin comparație, la Direcția Poliția Locală Reșița, directorul instituției are un salariu de încadrare de 8.400 de lei.
Un șef de birou este încadrat cu 6.000 de lei lunar iar un agent cu studii superioare este încadrat cu peste 3.500 de lei și maxim 5.000 de lei. Norma lunară de hrană este de 347 de lei lunar, care se adaugă la venitul brut.
Polițiștii locali iau în Caransebeș între 2.000 și 5.000 lei net, la care se adaugă norma de hrană de 32 lei/zi. Primarul spune că suma pentru norma de hrană speră să o recupereze de la DSP Caraș-Severin, dată fiind implicarea polițiștilor locali în acțiunile specifice generate de pandemia de coronavirus.
La Moldova Nouă situația este puțin diferită: unitatea nu are șef de serviciu, ci doar coordonator, care nu primește spor pentru funcția de conducere. Un polițist cu studii medii este încadrat cu aprox.4.000 de lei, iar unul cu studii superioare peste 5.000 de lei, aceste sume conținând și un spor de 10% acordat de către Consiliul Local pentru implicarea în acțiunile legate de coronavirus.
De asemenea cei care efectuează misiuni pe timp de noapte mai primesc un spor de 25% pentru fiecare zi în care serviciul a fost efectuat noaptea. Norma de hrană este impresionantă: 740 lei/lună ! (Cristian Franț, Reșița.ro – Reșița)
Polițiștii absorb 1% din bugetul Primăriei Deva
Bugetul local al Devei consumă peste 450.000 de lei lunar pentru veniturile de bază ale celor 74 de angajați de la Poliția Locală Deva, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din bugetul local al primăriei. Salariile acestora se mențin între puțin peste 2.500 și aprox. 9.000 lei. Numai echipa managerială încasează peste 59.000 de lei lunar.
În perioada Stării de Urgență circa 50 de polițiști au fost cuprinși în acțiunile din stradă. Doi polițiști locali au fost infectați cu COVID, iar șeful executiv și purtătorul de cuvânt al polițiștilor au stat paisprezece zile în izolare la domiciliu.
Aceștia au fost contacți direcți ai unor persoane infectate. Dealtfel, și primarul municipiului Deva a fost pacientul cu numărul 11 al județului Hunedoara (Ramona Roșulescu, Gazeta de dimineață – Deva)
Cel mai „slab” polițist are peste 3.000 de lei pe lună în Cluj-Napoca
Un polițist local din Cluj-Napoca cu studii medii are un salariu brut de 3.162 de lei dacă are o gradație 0. În cazul unui superior cu studii medii salariul ajunge la un maxim 5.595 de lei, dar la ambele categorii sunt adăugate sporuri și alte beneficii, ca de exemplu voucher-ul de vacanță de 1450 lei.
Sporul de noapte de 25% se aplică pentru intervalul 22:00 – 06:00. Indemnizația de hrană minimă este de 347 de lei, însă este calculată în funcție de numărul de ore lucrate în luna anterioară și poate depăși cu mult acest barem.
Un polițist local cu toate gradele și studii superioare trece de 8.500 lei salariu brut lunar de 8.650, la care se mai poate adăuga sporul de noapte, precum și indemnizația de hrană. Conform grilelor de salarizare, un polițist local poate câștiga în plus 1.000 de lei doar din sporul de hrană. (Tibi Demeter, Monitorul de Cluj – Cluj-Napoca)
Top amenzi în Starea de urgență
Expert Forum a publicat în 15 mai o analiză sub titlul Criza amenzilor. Cum trebuia combătută epidemia? În perioada 15-21 aprilie, deși se înregistrează o scădere față de perioada precedentă, cele mai mari valori medii ale sancțiunilor au fost date în Tulcea (3077 lei), Bihor (2865 lei), Brăila (2820 lei), Neamț (2628 lei) și Galați (2528 lei), iar cele mai reduse sancțiuni în Alba (1366 lei), Gorj (1376 lei), Vrancea (1391 lei), Satu-Mare (1511 lei) și Brașov (1551 lei).
Județele aflate în atenția jurnaliștilor din rețeaua PressHub au colectat sume importante din amenzi în săptămâna 15-21 aprilie:
Bihor ➜ 1.575.675 lei din 550 amenzi
Caraș-Severin ➜ 984.540 lei din 525 amenzi
Cluj ➜ 1.715.874 lei din 1004 amenzi
Galați ➜ 2.011.900 lei din 796 amenzi
Hunedoara ➜ 888.800 lei din 510 amenzi
Timiș ➜ 1.877.902 lei din 829 amenzi
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.