Unul dintre cele mai promițătoare vaccinuri anti-covid-19, AZD1222, este în faza a treia de testare după ce, în celelalte două faze, a avut rezultate remarcabile. Conform eu.azcentral.com vaccinul nu a avut efecte secundare serioase asupra persoanelor cu o vârstă medie de 35 de ani iar cercetările se vor axa, în următoare perioadă, pe persoane vârstnice.
Cercetătorii spun că până la sfârșitul anului vor trebui efectuate mai multe analize asupra modului în care reacționează corpul uman la vaccin.
Spre deosebire de vaccinurile companiei de biotehnologie Moderna și a gigantului farmaceutic Pfizer, care au ajuns și ele într-o fază avansată de testare, Oxford AstraZeneca folosește o metodă utilizată la vaccinarea animalelor pentru a le scăpa de diferite boli, o metodă care nu a fost încă folosită pe oameni.
Vaccinul Oxford AstraZeneca constă în manipularea unui virus descoperit la cimpanzei, un adenovirus slăbit care nu poate cauza infecții oamenilor. Pentru că virusul este perceput ca un străin, el declanșează în corpul uman un răspuns de alarmare al sistemului imunitar. Adenovirusul funcționează în același timp și ca un instrument de transport care livrează părți din alte virusuri sistemului imunitar pentru a-l învăța să recunoască și să lupte cu acele virusuri.
„Ținta este ca sistemul imunitar să fie mai bine pregătit. E ca și cum l-am pregăti pentru luptă”
spune cercetătorul CJ Anderson.
Adenovirusul transportă și așa numita proteină „spike” a SARS-COV-2, care ancorează virusul de celule. Specialiștii vor să stimuleze sistemul imunitar să producă anticorpi care să blocheze această proteină „spike”.
„Corpul va fi pregătit să atace și să neutralizeze orice intră în organism și are această proteină „spike” astfel ca nimeni să nu se mai infecteze”
spune Danielle Sink, ofițerul medical șef al Clinicii în care se fac testele vaccinului.
În prezent compania se luptă cu recrutarea voluntarilor pentru testarea vaccinului pentru că este nevoie ca aceștia, în jur de 1.500, să respecte foarte multe criterii.
Materialul original îl puteți citi AICI.