Nicio surpriză. Liberalii au câștigat categoric alegerile, atât în județul Bihor cât și în Oradea. Ilie Bolojan a fost votat de 61,51% din bihoreni iar Florin Birta de 70,13% din orădeni. În urma alegerilor PNL va avea 22-23 de consilieri județeni și 20 de consilieri locali.
După numărarea voturilor în Oradea, Cseke Attila (UDMR) s-a clasat pe locul 2, cu 11,39% din sufragii, Emilian Pavel (PSD) pe locul 3 cu 7,79%, Zatyko Gyula (PPMT) pe locul 4, cu 3,72%, Ioana Mihăilă (USR PLUS) pe locul 5 cu 3,03% și Mircea Jacan (POL) pe locul 6 cu 1,27%.
La Consiliul Local al Municipiului Oradea, PNL a obținut 65,20%, UDMR – 11,45%, PSD – 8,89% și USR – 3,95%.
„Oradea a avut oportunitatea, rară pentru un oraş din România, să facă o schimbare din bine în bine! Urmează 4 ani de muncă, 4 ani de implicare, atragere de fonduri europene şi progres pentru oraşul Oradea. Nu va fi uşor, dar noi orădenii ştim că ce-i uşor poate oricine iar pentru a ajunge unul din cele mai bune oraşe din România, un exemplu pentru toţi, trebuie să punem mână de la mână să facem lucrurile să se întâmple”
a scris, pe Facebook, noul primar al Oradiei, Florin Birta.
La județ, după Ilie Bolojan care a luat 61,51% din voturi, s-au clasat Szabo Jozsef (UDMR) – 15,72%, Ioan Mang (PSD) – 14,86%, Szilagyi Zsolt (PPMT) – 2,40%, Traian Bodea (Pro România) – 1,91% și Simona Bișboacă (USR-PLUS) – 1,54%.
La Consiliul Județean Bihor, PNL a obținut 56,85%, urmat de UDMR – 17,21%, PSD – 15,54%, PPMT – 2,33%, USR PLUS – 2,30%, Pro România – 2,17%..
După ce le-a mulțumit bihorenilor, Ilie Bolojan a declarat:
„Ne vom concentra pe câteva proiecte majore pe care trebuie să le preluăm de la CNAIR – centurile Beiuș și Aleșd, drumul expres Oradea-Arad, în așa fel încât să urgentăm aducerea la zi a acestor studii de fezabilitate. De asemenea, trebuie să pregătim viitoarea perioadă de programare, pentru că este o oportunitate să accesăm sume importante din bani europeni pentru județul Bihor.
Nu în ultimul rând, trebuie să facem o reformă serioasă la Consiliul Județean, pentru că dacă banii bihorenilor sunt consumați cea mai mare parte pe această instituție, având un personal supradimensionat, nu vor fi bani pentru dezvoltare. Va trebui să facem un acord cu primarii, să facă și ei ceea ce puteau să facă de mulți ani, dar nu au făcut-o. Nu putem face turism dacă avem un județ plin de buruieni pe drumuri naționale, județene și comunale, nu putem să facem turism dacă apele noastre sunt pline de pet-uri.
Asta ține de organizare și asta voi face imediat, să se vadă anul viitor că județul Bihor este un județ curat, un județ îngrijit. Reluarea zborurilor externe este o prioritate pentru că un județ care se dezvoltă este un județ conectat aerian la lumea globalizată, rutier la Europa, la România. De asemenea, pentru a susține și a presa primarii să facă ceea ce trebuie ai nevoie de finanțări”.
Comparativ cu 2016, la județ, PNL a crescut de la 44,5% la 61,51% iar la Oradea, de la 57,74% la 65,20%. Asta înseamnă că liberalii și-au asigurat majoritatea, în Consiliul Județean Bihor vor avea o majoritate confortabilă cu 22-23 de mandate iar la Consiliul Local al Municipiului Oradea 20 de mandate.