După ce luni, 2 noiembrie, într-o conferință desfășurată pe strada Vlădeasa, a fost anunțată construirea unui nou spital, în aceeași zi s-a semnat și protocolul de colaborare între cei patru parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiul Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”.
Acest protocol prevede transferul unui teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa din proprietatea Consiliului Județean Bihor, în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea. Primăria Municipiului Oradea va asigura elaborarea studiilor necesare proiectului tehnic de execuție, respectiv serviciile de dirigenție de șantier, iar prin Spitalul Județean și Spitalul Municipal se vor elaborara documentațiile tehnico-economice la nivel de studii de prefezabilitate și fezabilitate.
Spitalul va avea o capacitate de 280 de locuri, o secție nouă de imagistică și ATI. Unitatea va fi destinată tratării bolilor infecțioase și COVID-19. Valoarea totală a proiectului se estimează a ajunge la peste 30 milioane de euro, finanțarea urmând să fie asigurată din bani europeni.
„Avem nevoie de un spital nou, care să rezolve problemele pe care le avem astăzi încă nerezolvate în Oradea și împreună am căutat un amplasament pe care să-l punem la dispoziția municipalității în vederea construirii spitalului.
Am identificat amplasamentul pe strada Vlădeasa și, la jumătatea străzii, pe un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Județean Bihor, dar care a ținut de unitățile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziția Primăriei Oradea pentru a construi pe proprietatea menționată acest spital, pe o suprafață de 2.5 ha, care va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea.
Urmează ca Primăria și spitalele să realizeze această investiție importantă pentru orădeni. Angajamentul Consiliului Județean va fi că în prima ședință de consiliu vom transfera terenul Primăriei Oradea”
a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
„Necesitatea acestui spital este evidentă în pandemia prin care trecem pentru că structura spitalelor nu era pregătită pentru asemenea evenimente. Este o idee care s-a născut în urmă cu două luni. Spitalul va cuprinde două secții de Boli Infecțioase cu 100 de paturi, dar și o rezerva de 50 de paturi în conservare pentru situațiile epidemice.
Totodată, o secție de pneumologie de 100 de paturi, cu 30 de tuberculoză, necesară tratării pacienților cu boli transmisibile. Noul spital va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI, saloane de maxim două paturi, presiune negativă pentru ca transmiterea eterogenă a virusurilor și bacteriilor să nu aibă loc.
O secție proprie de imagistică, cu computer tomograf și aparat radiologic și o secție de Terapie Intensivă pentru că, până acum, pacienții gravi de pe aceste secții erau transferați în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal ceea ce, în actuala conjuctură, și în viitor, nu va mai putea fi posibil”
a spus medicul Gheorghe Carp.
Studiul de fezabilitate va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, în primăvară se va organiza licitația pentru proiectare și execuție, urmând ca în toamna anului 2021 să fie demarate lucrările de construcție a noii unități sanitare.