Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a fost luni, 9 noiembrie 2020, gazda prezentării unei autospeciale pentru transportul pacienților critici înalt contagioși.
Au fost prezenţi managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea dr. Gheorghe Carp, șeful UPU-SMURD Bihor dr. Hadrian Borcea și inspectorul șef al ISU Bihor col. Sorin Mihai Caba.
Conform spuselor medicului Gheorghe Carp, autospeciala a fost achiziționată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea prin finanțare obținută în cadrul proiectului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în Municipiul Oradea și Județul Bihor” și va fi încadrată cu un echipaj SMURD, format din medic specialist medicină de urgență, asistent medical precum și doi pompieri militari paramedici, din care un conducător auto.
„Autospeciala are o configurare făcută de conducerea UPU – SMURD Oradea în așa fel încât să fie adaptată pentru transportul pacienților, garantând securitate deplină atât pacienților cât și personalului medical care deservește această ambulanță. Sper să o folosim judicios și, după ce trece perioada de pandemie, această autosanitară să poată fi folosită pentru transportul pacienților cu urgențe critice proveniţi din accidente de circulație sau alte urgențe”
a declarat managerul Spitalului Județean, Carp Gheorghe.
Hadrian Borcea a menționat că autospeciala este destinată transportului și asistenței medicale de urgență a doi pacienți concomitent și este dotată cu aparatură modernă, concepută astfel încât să asigure cerințele, atât pentru asistarea pacienților în stare critică, cât și pentru siguranța personalului, dispunând de mijloace de decontaminare a aerului din interior și de un nou tip de compartimentare.
În cabina medicală există separatoare din folie specială, transparentă, pentru fiecare pacient în parte, iar personalul poate să supravegheze sau să intervină asupra pacienților prin intermediul unor prelungiri – mâneci, fără a intra în contact direct cu aceștia. De asemenea, autospeciala este prevăzută cu un compartiment utilizat de personalul medical pentru echipare/dezechipare costume de protecție, acesta fiind complet separat de cabina medicală și cabina conducătorului auto.
Conform datelor centralizate la nivel județean de Instituția Prefectului Bihor, luni, 9 noiembrie, 434 de persoane erau internate și 5.250 vindecate de Covid-19. În ceea ce privește decesele, în județul Bihor au fost înregistrat 11 noi decese în ultimele 24 de ore, numărul total al persoanelor decedate de la începutul pandemiei ajungând la 270.
„La această oră, toate cele 28 de paturi de la Terapie Intensivă sunt pline. Problema nu este cu dotarea, ci cu cadrele medicale. Nu pot să acopere turele de gardă pentru că sunt foarte multe infectate. Avem în jur de 40 de cadre medicale infectate la UPU SMURD, 179 la Spitalul Județean și în jur de 300 în tot județul. Sperăm ca în două săptămâni să revină și, având imunitate câștigată, să nu mai avem probleme. Până atunci, încercăm să aducem personal în plus, medici, cadre medii, infirmiere și femei pentru curățenie de la spitalele orășenești și municipale din județ”
a spus dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean.