Săptămâna aceasta au fost finalizate lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Blocului operator de ginecologie și a Secției de ginecologie de la Maternitatea Oradea, acestea urmând să fie puse la dispoziția pacientelor din 2 decembrie. Inaugurarea a avut loc miercuri, 25 noiembrie 2020, când au fost prezentate și cele două aparate donate de Organizația Salvați Copiii România.
Noul bloc operator de ginecologie se compune din trei săli de operație, terapie intensivă cu 10 paturi, Secția de ginecologie dispunând de 30 de paturi. Realizarea acestuia a fost necesară pentru a putea fi eliberată vechea clădire, care este într-o stare improprie actului medical.
Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local, dar și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției de ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local 900.000 lei.
„În afară de aceste lucrări de construcție, am accesat și un proiect european în valoare de 1.200.000 euro, necesar pentru achiziția meselor de operații, a lămpilor pentru sălile de operații, pentru fluxul de aer laminar, tunuri laparoscopice, pentru realizarea sălilor în sine, dar și pentru achiziția altor dispozitive și aparaturi medicale necesare într-un bloc operator modern, plus sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale. În partea constructivă, această clădire practic a fost refăcută în totalitate, s-au făcut recompartimentări, au fost introduse gaze medicale, au fost introduse acele stații obligatorii pentru gaze medicale, iar dotarea spitalului este cea mai modernă”
a spus dr. Gheorghe Carp.
La rândul său, primarul Florin Birta a declarat:
„Suntem azi prezenți la una dintre maternitățile cele mai moderne din țară, aici au fost investiții de peste 20 milioane de lei. Este important de subliniat că din cei peste 20 milioane lei, aproximativ 7 milioane de lei au fost investite din veniturile proprii ale Spitalului Județean Oradea. Ceea ce înseamnă că managerul Carp, în cei 9 ani de mandat, a avut un management performant, pentru că nu cred că sunt foarte multe spitale din România în acest moment care pot investi 7 milioane de lei din veniturile proprii în infrastructura medicală, în sănătate. De aceea doresc să-l felicit pentru toți cei 9 ani în care a condus Spitalul Județean și pentru tot ce a făcut pentru sănătatea orădenilor și a bihorenilor.”
Primarul i-a mulțumit și predecesorului său la cârma Primăriei Oradea, Ilie Bolojan, pentru cei 12 ani de activitate, în special pentru eforturile depuse pentru sistemul de sănătate din Oradea precum și pentru prioritățile avute în acest domeniu. Totodată, a amintit de parteneriatul între Primăria Oradea și Consiliul Județean în urma căruia se va construi un nou spital pe strada Vlădeasa.
Donație de 47.100 euro pentru secția de neonatologie și pediatrie
Tot miercuri, 25 noiembrie 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a primit două aparaturi performante pentru neonatologie și pediatrie: un ecograf cu trei sonde și un incubator de transport. Donația a fost făcută de organizația Salvați Copiii România și are o valoare de 47.100 euro.
Organizația Salvaţi Copiii România a mai dotat spitalul și în perioada 2014-2019 cu echipamente în valoare de 76.500 euro, iar importanța donației de a asigura aparatură medicală secțiilor de neonatologie a fost explicată de către Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației:
„În cazul nou-născuților prematur, fiecare minut de întârziere periclitează șansa la viață, tocmai de aceea lupta noastră contra mortalității infantile continuă chiar și în contextul pandemic. E o perioadă dificilă, în care trebuie să sprijinim spitalele, pentru că sunt patologii care nu pot aștepta, e nevoie de intervenție medicală. În acest an la Oradea s-au născut 2.700 de copii, dintre care 297 prematur”
Incubatorul de transport și ecograful cu trei sonde este o donație vitală pentru secția Clinică de Neonatologie, iar dr. Radu Galiș, șeful secției, a subliniat importanța acestor echipamente medicale:
„În momentul de față utilizăm un echipament achiziționat în anul 2004, pentru care nu se mai fabrică piese de schimb, fără sondă și soft pentru diagnosticul malformațiilor congenitale de cord, iar în această perioadă dificilă nevoia de a putea realiza ecografii performante direct în secție a fost și mai accentuate. Cu ajutorul incubatorului micuții vor putea fi transportați mult mai repede, iar ecograful cu trei sonde poate fi utilizat nu doar la nou-născuți ci și la copii sau chiar adulți. Mulțumim Organizației Salvaţi Copiii pentru aceste echipamente, ele sunt vitale în desfășurarea în bune condiții a activității noastre”.
Spitalul din Oradea acordă asistență medical le cel mai înalt nivel de competență pentru nou-născuți la termen și pentru prematuri din întreaga regiune a județelor Bihor și Satu-Mare și dispune de 20 de paturi pentru nou-născuții prematuri, cărora li se adaugă 15 paturi pentru nou-născuții care necesită îngrijiri speciale.
Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a subliniat importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în susținerea sistemului medical:
„Este o perioadă dificilă și este nevoie să ne unim forțele. În aceste momente, când sistemul medical este suprasolicitat, companiile și microîntreprinderile au puterea de a susține sănătatea copiilor, utilizând mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit. Acesta reprezintă un real ajutor pentru susținerea secțiilor de neonatologie și pediatrie cu aparatură vitală”.
Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei AICI sau pe site-ul salvaticopiii.ro.
Cheltuiala este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.
Organizația Salvați Copiii România a dotat până în prezent, în toată țara, 100 de unități medicale cu 830 de echipamente în valoare de 6 milioane de euro.