vineri, 15 ianuarie 2021
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Actualitate
Libertatea și drepturile fundamentale, prea puțin apreciate în Occident!

Libertatea și drepturile fundamentale, prea puțin apreciate în Occident!

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
28 decembrie 2020
in Actualitate, Internaţional

Dacă în lumea civilizată femeile sunt de mult egalele bărbaților iar presa este liberă, în țările din lumea arabă, în China și Rusia, situația este total diferită. Loujain al-Hathloul, activistă pentru drepturile femeii, a fost condamnată la 5 ani și 8 luni de închisoare. În China, jurnalista Zhang Zhan, acuzată de autoritățile din Shangai că ar fi răspândit „informaţii răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan, a fost condamnată la 4 ani de închisoare. În Rusia se estimează că peste 200 de ziariști au fost uciși după destrămarea URSS.

Activista pentru drepturile omului Loujain al-Hathloul a fost condamnată de o instanță antiteroristă din Riyadh la 5 ani și 8 luni de închisoare.

Tânăra, arestată în 2018, a fost închisă luni de zile în închisoare în condiții extrem de severe: a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual.

Pentru a o proteja, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii a lansat, în noiembrie, un apel public către autoritățile saudite și către regele Salman însuși pentru a sfârși detenției activistei, în condițiile în care starea de sănătate a femeii intrată în greva foamei se deteriorase.

Tânăra în vârstă de 31 de ani, a început să refuze mâncarea în octombrie, denunțând abuzurile la care a fost supusă în celulă.

Loujain al-Hathloul militase pentru abolirea restricțiilor asupra femeilor în Arabia Saudită și a fost arestată în 2018 cu puțin timp înainte ca guvernul să ridice interdicția de a conduce mașini pentru femei. Potrivit rudelor tinerei, aceasta a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual. Temnicerii i-ar fi oferit șansa de a ieși din închisoare dacă ar fi declarat că nu a fost torturată.

Printre acuzațiile care au condus la condamnarea de luni se numără aceea de a fi contactat organizațiile internaționale și diplomați ai ONU.

Loujain al-Hathloul s-a născut la 31 iulie 1989 în Jeddah, Arabia Saudită, este absolventă a Universității British Columbia. În octombrie 2018, soțul ei, actorul saudit de stand-up comedy Fahad Albutairi, a fost și el arestat. Pe 1 decembrie 2014, ea a fost arestată și deținută timp de 73 de zile după ce a încercat să traverseze granița la volan, venind dinspre Emiratele Arabe Unite către Arabia Saudită, fiind acuzată că sfidează legea din regat care le interzicea femeilor să conducă.

Al-Hathloul deținea un permis de conducere obținut legal în Emiratele Arabe Unite, dar poliția saudită nu a ținut cont de acesta. În septembrie 2016, împreună cu alte 14.000 de persoane, al-Hathloul a semnat o petiție către Regele Salman, cerând abolirea sistemului gardienilor masculini (sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viaţă, supunându-le autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin). Loujain al-Hathloul a fost plasată pe locul al treilea în lista Celor mai influente 100 de femei arabe în 2015.

Libertatea presei în China, o poveste!

Chiar dacă femeile se bucură de mai multă libertate în China, presa din această țară este cenzurată de partidul comunist iar jurnaliștii care au curaj să scrie altceva decât ce decide partidul ajung la închisoare.

Zhang Zhan, acuzată de autoritățile din Shangai că ar fi răspândit „informaţii răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan, a fost condamnată la 4 ani de închisoare.

Jurnalista în vârstă de 37 de ani a fost arestată în mai, iar de atunci se află în greva foamei, conform BBC. Avocaţii care o reprezintă spun că starea sa de sănătate se deteriorează pe zi ce trece.

Zhang Zhan este doar una din numeroşii cetăţeni chinezi care, scriind despre ce se întâmplă în provincia chineză Wuhan, s-au ciocnit de „pumnul de fier” al autorităţilor. Absenţa presei libere din China şi pedepsirea activiştilor şi jurnaliştilor nu este ceva nou în ţară.

Conform dosarului de acuzare, jurnalista ar fi călătorit către Wuhan în februarie pentru a realiza reportaje independente privind apariţia cazurilor de SARS-CoV-2, mai arată sursa citată. Live-urile făcute de către aceasta şi distribuite pe internet au atras atenţia autorităţilor chineze.

Un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului arată că reportajele lui Zhang acopereau inclusiv poveştile jurnaliştilor independenţi şi arestarea lor, precum şi hărţuirile la care familiile acestora erau supuse constant.

Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, arată ONG-ul. O zi mai târziu, s-a descoperit că aceasta era în arestul poliţiei în Shangai (la peste 640 km depărtare).

Jurnalista a fost acuzată în noiembrie, de distribuirea de „informaţii false prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube”. Totodată, este acuzată că a acceptat să dea interviuri publicaţiilor media străine dar şi pentru că ar fi răspândit „informaţii răutăcioase” despre virusul care a apărut în Wuhan. Prin urmare, a primit 4 ani de închisoare.

În arest, Zhang a început să protesteze. Face greva foamei, iar avocaţii care o vizitează spun că aceasta ar fi hrănită forţat, printr-un tub. Totodată, aceasta ar suferi de dureri de cap, ameţeală şi dureri stomacale.

„Este ţinută sub supraveghere 24 din 24, nu merge la baie neînsoţită, are coşmaruri”, a declarat avocatul jurnalistei. „Se simte epuizată psihic, ca şi cum fiecare zi este un chin pentru ea”, a mai adăugat Zhang Keke. În consecinţă, avocatul a cerut amânarea judecării având în vedere starea de sănătate a „condamnatei”.

Nu este prima oară când jurnalista supără autorităţile. În septembrie 2019, aceasta a fost avertizată de către poliţia din Shangai şi ulterior arestată pentru că a susţinut activiştii din Hong Kong.

Sute de jurnaliști uciși în Rusia

Închisoarea este totuși mai bună decât uciderea jurnaliștilor, așa cum se întâmplă de ani buni în Rusia. Într-un material publicat pe casajurnalistului.ro Serghei Cojeurov, redactorul-șef de la ziarul de opoziție Novaya Gazeta, povestește despre jurnaliștii uciși de la ziarul pe care îl conduce.

„Există libertate de exprimare în Rusia! Jurnaliștii pot scrie ce vor ei”, spune redactorul-șef de la ziarul de opoziție Novaya Gazeta și zâmbește amar. „Dar ce pă­țesc după aia… ehei, asta-i altă discuție.”

Novaya Gazeta e cea mai premiată publicație rusească. Investigațiile lor despre război și corupție au schimbat istoria. Dar șase dintre cei mai buni reporteri le-au fost omorâți pentru asta.

Primul jurnalist din lista de morți, Igor Dumnikov, a fost asasinat la comanda unui funcționar corupt. Iurie, al doilea, a scris tot despre corupție, dar la nivel central. În cazul lui n-au găsit nici asasinul, nici clientul. (Se pare că a fost iradiat.) La Anna Politkovskaya e clar. Poziția ei în legătură cu Cecenia. De aici i s-a tras. Asasinul – judecat. Clientul – de negăsit. Nastea Baburova și avocatul ei au fost uciși de fasciști, de neo-naziști…

Novaya Gazeta a fost altfel – înființată cu bani donați de Gorbaciov din Premiul Nobel pentru Pace – reprezenta speranța că Rusia va ajunge o democrație liberală.

„Noi am început să contăm și să avem o anumită influență în societate în timpul alegerilor din ‘96, care au fost destul de stranii, iar Gazeta a fost una dintre puținele publicații care nu au susținut nici un candidat.”

Apoi a venit războiul din Cecenia și s-au trezit că sunt un ziar pacifist într-o țară războinică. „Poziția noastră a fost una pacifistă, iar în țară oamenii simțeau contrariul. Vânzările au scăzut dramatic.”

Au publicat totuși numeroase investigații despre crimele de război și dezastrul uman din Cecenia. Apoi Anna Politkovskaia, reporterul special al ziarului, a fost torturată, otrăvită și în cele din urmă asasinată.

„Cea mai dificilă perioadă a fost la asasinarea Annei. Mai ales că a fost un asasinat atât de demonstrativ. Unii au părăsit după aia redacția, dar aș spune că pentru ceilalți a avut efectul contrar. S-au solidarizat, cumva.”

Citiți materialul pe casajurnalistului.ro.

În total, conform, monitorilor internaționali, în Rusia au fost uciși zeci de ziariști iar conform unor surse rusești au fost peste 200 de ziariști de la destrămarea URSS.

Tags: Anna PolitkovskayaFahad AlbutairiIgor Dumnikovlibertatea preseiLoujain al-HathloulNastea BaburovaNovaya GazetaOrganizația Națiunilor UnitePartidul Comunist ChinaSerghei Cojeurovvirusul care a apărut în WuhanZhang Zhan

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!
Actualitate

Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!

15 ianuarie 2021
Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor
Actualitate

Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor

14 ianuarie 2021
Mâncare caldă pentru nevoiași, în fiecare vineri!
Actualitate

Mâncare caldă pentru nevoiași, în fiecare vineri!

12 ianuarie 2021
Ce se mai aude la nivel european? Vaccinul Moderna aprobat, alte patru vaccinuri ar putea intra în evaluare
Sanatate

Ce se mai aude la nivel european? Vaccinul Moderna aprobat, alte patru vaccinuri ar putea intra în evaluare

8 ianuarie 2021
Campania de vaccinare în Bihor, etapa I: 650 de persoane se vaccinează zilnic împotriva Covid-19! (FOTO)
Actualitate

Campania de vaccinare în Bihor, etapa I: 650 de persoane se vaccinează zilnic împotriva Covid-19! (FOTO)

6 ianuarie 2021
Poezia ca liant. Concurs internațional de recitare poezii și proză!
Cultură

Poezia ca liant. Concurs internațional de recitare poezii și proză!

4 ianuarie 2021

POPULAR NEWS

Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

13 martie 2020
Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

9 aprilie 2020
Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

29 iunie 2016

EDITOR'S PICK

Petrecere de Crăciun şi spectacol caritabil la Centrul Don Orione din Oradea

19 decembrie 2011
Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand vor fi expuse la Primăria Oradea!

Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand vor fi expuse la Primăria Oradea!

15 mai 2019

Galeria Euro Foto Art, la ceas aniversar

22 august 2010

Galeria Euro Foto Art sărbătorită şi de autorităţi

23 august 2010
Next Post
Totul despre vaccinul împotriva covid-19. Când vă puteți vaccina, ce mituri și minciuni circulă în spațiul public?

Totul despre vaccinul împotriva covid-19. Când vă puteți vaccina, ce mituri și minciuni circulă în spațiul public?

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.