marți, 7 februarie 2023
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Știri Sanatate
Totul despre vaccinul împotriva covid-19. Când vă puteți vaccina, ce mituri și minciuni circulă în spațiul public?

Totul despre vaccinul împotriva covid-19. Când vă puteți vaccina, ce mituri și minciuni circulă în spațiul public?

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
30 decembrie 2020
in Sanatate

Vaccinarea împotriva Covid-19 în România, conform Guvernului României, va începe în ianuarie și se va realiza în trei etape. În Bihor vor fi organizate 12 centre, iar ținta o reprezintă vacinarea a peste 60% din totalul populației până în Primăvară.

Vestea bună la sfârșitul acestui an a fost fără îndoială aceea că vaccinul împotriva Covid-19 a trecut toate testele, a fost aprobat și a început procesul de distribuire. Primele doze au ajuns în România de Crăciun, pe 27 decembrie vaccinându-se prima persoană, Mihaela Anghel, asistentă medicală în București. Urmează lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat.

Trei etape până în Primăvară

Conform strategiei naționale de vaccinare în prima etapă se va vaccina:    Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii); Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU; Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară; Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății; Personalul din serviciile stomatologice; Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical; Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare; Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale; Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu; Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică); Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie; Personalul din centrele de dializă și transfuzii; Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

 

În etapa a doua se va vaccina populația cu grad ridicat de risc, adică adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. Tot în etapa a doua se vor vaccina și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Vorbim aici despre personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora) și personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești.

Ce angajați au prioritate

Va urma apoi personalul din sectoarel economice vitale, adică cei care lucrează în procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), cei care lucrează la uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale). Va urma apoi personalul din unitățile de învățământ și creșe, cel poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, cel din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale) și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

A treia etapă, și ultima, este destinată populației adulte și copiilor, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Procesul se desfășoară în același timp pe tot cuprinsul Europei și ar putea fi accelerat dacă va fi aprobat și alt vaccin decât cel produs de Pfizer. Vaccinarea se va face în două etape (două doze) la distanță de 15 zile, imunizarea fiind dobândită doar la 7 zile de la a doua doză. Deocamdată se estimează că vaccinul oferă protecție pentru cel puțin 6 luni.

Importante sunt două lucruri. Primul este acela că presiunea pe sistemul medical va scădea, atât pentru că medicii vor fi vaccinați și deci vor putea să-și desfășoare activitatea în alte condiții, cât și pentru că persoanele din domeniile cheie și cele vulnerabile vor deveni imune. Al doilea este acela că în primăvară, poate mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât de multe persoane se vor vaccina, viața ar putea reveni la normal.

Top 10 informații înșelătoare despre vaccinarea Covid-19

Mituri despre vaccin

Probabil le-ați auzit cu toții pe rețelele de socializare sau din poveștilor cunoscuților. Păreri, sfaturi, îndemnuri, jumătăți de adevăr sau pur și simplu invenții fără ncio legătură cu realitatea. Prima dintre ele este acea că pericolele vaccinurilor sunt ascunse de companiile farmaceutice.

Vaccinurile candidate împotriva COVID-19, aflate în portofoliul mai multor companii farmaceutice, s-au aflat și se află încă în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul și sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare. Întregul proces este gândit pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp. Niciun vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente în domeniu. În Uniunea Europeană vaccinarea se va realiza numai cu vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

Un alt fake news spune că datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate. În realitate, datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele care sunt evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Prin urmare, siguranța unui vaccin este trecută prin mai multe filtre și este imposibil ca toate acestea să conspire între ele.

O altă legendă urbană spune că în România se va folosi un vaccin care nu este autorizat. România, ca stat membru UE, nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului sau de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). În plus, legislația națională nu permite importul produselor medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață.

Vaccinarea nu va fi obligatorie. Ea este voluntară. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.

Vaccinare pe pile?

Cetățenii români nu vor fi ultimii vaccinați, așa cum afirmă unle persoane. Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficace împotriva Covid-19, la care România a aderat, odată ce un vaccin a primit aprobarea Autorității Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil simultan în toate statele membre UE.

Tot în anumite medii online circulă informația că România plătește mai mulți bani pentru vaccinarea împotriva covid-19 decât alte state europene. Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene, vaccinul este disponibil la același preț în toate statele membre UE.

O altă minciună care circulă este aceea că vaccinarea se va face pe pile. Conform strategiei de vaccinare, aceasta se va face respectând strict categoriile care au prioritate. Întrucât România își propune să reducă morbiditatea și mortalitatea generate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, menținerea capacității de asistență medicală din partea sistemului public de sănătate și limitarea efectelor negative ale pandemiei de covid-19 asupra societății și economiei, vaccinarea se va face strict conform etapelor și criteriilor stabilite.

O altă dezinformare este aceea că vaccinarea se va face cu armata și cu poliția. Administrarea vaccinului va fi întotdeauna efectuată de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop. MAPN și MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătății, vor asigura o mare parte din resursele logistice necesare derulării unei campanii de vaccinare de o asemenea amploare, iar vaccinul va fi administrat doar de personal calificat conform legislației naționale.

Despre faptul că politicienii se vor vaccina înaintea cetățenilor s-a vorbit foarte mult. Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, parlamentarii, președintele, reprezentanții guvernului și cei din ministerele și instituțiile subordonate acestora se vor vaccina în etapa a doua, după lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, adulții cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. Totuși, cei enumerați mai sus se vor vaccina înaintea lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și înaintea populației generale care este cuprinsă în etapa a treia. Depinde așadar despre ce fel de cetățeni este vorba.

Ultimul fake-news din listă este acela că românii își vor cumpăra singuri vaccinul. Așa cum se poate vedea deja în campania începută, vaccinarea este gratuită și voluntară și se realizează fără niciun cost din partea persoanelor vaccinate.

Tags: ambulanțăCOVID-19Direcţiile de Sănătate Publicăetape vaccinarefake newsIGSUIJSUInstitutul Național de Sănătate PublicăSARS-CoV-2SMURDvaccinare

Comments 1

  1. Kiss Emoke Rozalia says:
    2 ani ago

    As dori sa aflu cand vei fi vaccinata. Am 75 de ani. Am lucrat 55 de ani in sectorul Sanitar.Locuiesc in Oradea.
    Si momentan lucrez la o policlinica privata ca psiholog -Psihologia Transporturilor. Am și Cabinet Individual de psihologie -Psihologie Clinica, Psihologia muncii.As dori sa stiu data vaccinarii. Cu multumiri Kiss Emoke Rozalia

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!
Actualitate

Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023. Corul Madrigal vine la Oradea pe 11 aprilie!

6 februarie 2023
Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă
Actualitate

Plănuiți să vizitați Oradea? Iată ce gratuități și beneficii vă așteaptă

31 ianuarie 2023
Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!
Actualitate

Războiul din Ucraina. Rusia trebuie să plătească pentru crimele din Bucha și Irpin!

19 ianuarie 2023
Se lucrează la piațeta din fața Arenei „Antonio Alexe” (FOTO)
Actualitate

Primăria Oradea gestionează proiecte de peste un miliard de euro

16 ianuarie 2023
Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR
Sanatate

Spitalul nou de pe Vlădeasa va fi finanțat prin PNRR

12 ianuarie 2023
România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011
Naţional

România în oglindă: recensământ 2021 versus recensământ 2011

6 ianuarie 2023

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

Ocoliți șerpii. Dacă îi ucideți, puteți fi amendați cu 60 de mii de lei sau chiar ajunge la închisoare!

20 august 2021
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

Nu vă lăsați înșelați! „Geniul” din Șimleu care dormea cu scorpioni și tarantule în casă, pus pe țepuit și la Oradea!

9 februarie 2015

Salve Club sau cum să-ți bați joc de prietenii apropiați

11 decembrie 2011

EDITOR'S PICK

Fabrica Shinheung Electronics inaugurată cu mare pompă la Oradea

25 ianuarie 2011

Podul Sovata finalizat. Alte nouă străzi intră în modernizare

10 octombrie 2011
Tabletele cumpărate de Primărie vor ajunge la copiii nevoiași până luni!

Tabletele cumpărate de Primărie vor ajunge la copiii nevoiași până luni!

30 aprilie 2020
Piaţa Decebal se va schimba la faţă!

Piaţa Decebal se va schimba la faţă!

9 iulie 2014
Next Post
Spitalul Municipal încheie anul cu investiții de 4 milioane de euro!

Spitalul Municipal încheie anul cu investiții de 4 milioane de euro!

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.