Mai multe organizații neguvernamentale au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.
Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare.
Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul „super-imunitate” contra „desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat.
Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție.
Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați.
Semnatari: Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație, Asociația Femeilor Românce din Italia.
Deputaţii au adoptat miercuri, 24 martie 2021, în plen, proiectul privind desfiinţarea SIIJ în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM, scrie Agerpres.
Potrivit unui amendament,
„judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.
Votul final pentru desființarea Secției Speciale va fi dat în Senat. Alături de ONG-uri, peste o mie de judecători și procurori au cerut Parlamentului să respingă amendamentul legat de avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților.