Eurovision a revenit după o pauză de un an, cauzată de pandemie. După ce, pe 18 mai, au fost alese primele 10 cântece iar pe 20 mai s-a desfășurat a doua semifinală, sâmbătă seară (22 mai), a avut loc finala EUROVISION 2021. După o luptă spectaculoasă la vârful clasamentului, una în care păreau să se desprindă în câștigătoare Elveția și Franța, Italia a câștigat concursul cu ajutorul votului dat de public. Oradea Press vă prezintă o listă cu toate piesele care s-au luptat în finală.
Din păcate piesa care a reprezentat România, „Amnezia”, interpretată de Roxen nu a ajuns în finală, în principal din cauza prestației scenice, artista având mari emoții.
Pe 18 mai s-au calificat 10 țări: Lituania reprezentată de The Roop cu piesa „Discoteque”, Rusia reprezentată de Manizha cu piesa „Russian Woman”, Suedia reprezentată de Tusse cu piesa „Voices”, Cipru reprezentată de Elena Tsagrinou cu piesa „El Diablo”, Norvegia reprezentată de TIX cu piesa „Fallen Angel”, Belgia reprezentată de Hooverphonic cu piesa „The Wrong Place”, Israel reprezentată de Eden Alene cu piesa „Set Me Free”, Azerbaidjan reprezentată de Efendi cu piesa „Mata Hari”, Ucraina reprezentată de Go_A cu piesa „Shum” și Malta reprezentată de Destiny cu piesa „Je Me Casse”.
În a doua semifinală, desfășurată pe 20 mai au urmat: Albania cu piesa „Karma” interpretată de Anxhela Peristeri, Bulgaria cu piesa „Growing Up Is Getting Old” interpretată de Victoria, Republica Moldova cu piesa „SUGAR” interpretată de Natalia Gordienko, Serbia cu piesa „Loco Loco” interpretată de Hurricane, Portugalia cu piesa „Love Is On My Side” interpretată de The Black Mamba, Islanda cu piesa „10 Years” interpretată de Daði og Gagnamagnið, San Marino cu piesa „Adrenalina” interpretată de Senhit, Elveţia cu piesa „Tout l’Univers” interpretată de Gjon’s Tears, Grecia cu piesa „Last Dance” interpretată de Stefania și Finlanda cu piesa „Dark Side” Blind Channel.
Lor li se adaugă Olanda, calificată ca țară organizatoare, reprezentată de Jeangu Macrooy cu „Birth Of A New Age” și artiștii celor 5 țări fondatoare care intră automat în finală: Marea Britanie reprezentată de James Newman cu „Embers”, Franţa reprezentată de Barbara Pravi cu „Voilà”, Italia reprezentată de Maneskin cu „Zitti E Buoni”, Germania reprezentată de Jendrik cu „I Don’t Feel Hate” și Spania reprezentată de Blas Canto cu „Voy a quedarme”.
Pentru cei care doresc să asculte piesele calificate, OradeaPress a pregătit un playlist.
Finala a fost una tensionată. După votul juriilor din cele 39 de țări, Elveția era câștigătoare, urmată la distanță mică de Franța, iar Italia era abia pe locul 4 la distanță substanțială. Votul dat de public a răsturnat total ierarhia, Italia a urcat pe locul 1 cu 529 de puncte, urmată de Franța și Elveția.
Formați italiană câștigătoare, Måneskin, formată din vocalistul Damiano, basistul Victoria, chitaristul Thomas și Ethan la tobe și-a luat numele trupei din cuvântul danez pentru „lumina lunii”, ca un tribut adus țării de origine a basistului lor Victoria. Formația este din Roma, a ieșit pe locul 2 în 2017 la X-Factor Italia și a câștigat Festivalul de Muzică de la Sanremo din 2021. Are două albume scoase și cântă alternative rock, funk rock, rap rock, stoner rock și glam rock.
În timpul piesei cântate după câștigarea trofeului, Måneskin a spus că „rock and roll-ul nu moare niciodată”.
Ajuns la cea de-a 65-a ediție, Concursul Eurovision care se desfășoară la Rotterdam, a fost amânat anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.