După doi ani în care Festivalul „European Music Open” nu s-a mai organizat, din cauza pandemiei, orădenii sunt așteptați în perioada 26 – 29 august, în Piața Unirii, să se bucure de cea de-a V-a ediție. Vor fi trei seri memorabile cu două concerte extraordinare (Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics, Violoncellissimo – „De la baroc…la rock” sub conducerea maestrului Marin Cazacu), o gală de operă (Excelențe ale tinerei generații de muzicieni, dirijor Radu Popa) și un vernisaj al expoziției lui Paul Neagu la Muzeul Țării Crișurilor.
Detaliile evenimentului au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 22 iulie, de city managerul Mihai Jurca, directorul artistic al festivalului, Alexandru Badea și managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus.
„Acest festival este unul din cele mai importante evenimente artistice pe care le avem, este manifestarea care a pus Oradea pe harta culturală. Ne bucurăm să putem redeschide, cu această nouă ediție, viața culturală orădeană. Decernarea premiului Uniunii Compozitorilor din România și al Revistei Actualitatea Muzicală, festivalului European Music Open, pentru cel mai inovativ eveniment cultural al anului 2017, a fost o primă recunoaștere a valorii sale în spațiul cultural românesc și european”
a spus city managerul Mihai Jurca.
Ediția 2021 este proiectată de directorul artistic Alexandru Badea și susținută de echipa artiștii Filarmonicii de Stat Oradea. De altfel, Badea, unul dintre cei mai apreciați soliști de operă ai generației sale, a vorbit despre program și despre conținutul festivalului.
„Având în vedere contextul pandemic actual, putem spune că toată rețeta acestei ediții se bazează pe forțele interne, astfel că m-am gândit că cel mai potrivit este să o dedicăm tinerei generații de artiști. Susținerea pe care o avem din partea administrației orașului pentru a continua acest proiect este una majoră și suntem foarte recunoscători pentru acest lucru”
a spus Alexandru Badea.
Festivalul va cuprinde patru evenimente artistice, unul pentru fiecare zi de festival. Asfel, prima zi va fi dedicată vernisajului expoziției Paul Neagu la Muzeul Țării Crișurilor, a doua concertului extraordinar susținut în Piața Unirii de Alexandru Badea& Simona Strungaru Symphonics, a treia zi Concertului Violoncellisimo care va avea loc în Piața Unirii sub conducerea muzicală a maestrului Marin Cazacu, iar ultima zi va fi rezervată galei de Operă „Excelențe ale tinerei generații de muzicieni”.
În cadrul galei vor concerta șase tineri muzicieni, vârfuri de lance a tinerei generații de cântăreți: Maria Rădeanu – soprană, Camelia Cuzub – mezzosoprană, Andrei Petre – tenor, Alin Munteanu – bariton, Alexandru Matei – bas și Constantin Pastramă – tenor.
Având în vedere contextul pandemic pe are îl traversăm, conform legislației în vigoare, accesul la festival va fi permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS CoV 2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă testul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS CoV 2, nu mai vechi de 72 de ore.
În cazul unor condiții nefavorabile, evenimentul va fi mutat în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.
Program – European Music Open – ediția a V-a – 2021
Joi 26.08.2021
Ora: 19:00 – Muzeul Țării Crișurilor
Vernisajul expoziției Paul Neagu
Vineri 27.08.2021
Ora: 20:30 – Piața Unirii
Concert extraordinar Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics
Invitați: soprana – Maria Rădeanu și trompetistul – Sebastian Burneci
Sâmbătă 28.08.2021
Ora: 20:30 – Piața Unirii
De la baroc…la rock
Concert Violoncellissimo – Conducerea muzicală maestrul Marin Cazacu
Duminică 29.08.2021
Ora 20:30 – Piața Unirii
Gală de operă – Excelențe ale tinerei generații de muzicieni
Studenți ai Universității Naționale de Muzică din Bucuresti
Dirijor: Radu Popa
Soliști: Maria Rădeanu – soprană, Camelia Cuzub – mezzosoprană
Andrei Petre – tenor, Alin Munteanu – bariton,
Alexandru Matei – bas , Constantin Pastramă – tenor
Orchestra și corul Filarmocii de Stat Oradea, Dirijorul corului – Lászlóffy Zsolt
European Music Open atrage în capitala Crișanei, în fiecare an, mari personalități și iluștri profesioniști. Decernarea premiului Uniunii Compozitorilor din România și al Revistei Actualitatea Muzicală, festivalului European Music Open, pentru cel mai inovativ eveniment cultural al anului 2017, este o recunoaștere a valorii sale în spațiul cultural românesc și european.
Precedentele ediții ale festivalului au beneficiat de prezența unor nume și instituții importante în peisajul cultural european. Mircea Cărtărescu, Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Florin Piersic Jr., Cristian Mandeal, Ioan Holender, Dan Dediu, Kurt Rydl, H.R. Patapievici, Ioana Pârvulescu, Ingo Glass, Iosif Kiraly, Ion Grigorescu, Chen Ching-Jung, George Petean, Robert Meyer, Edward Clug, Shuya Okatsu, Marius Burkert, sunt doar câteva dintre personalitățile a căror amprentă a contribuit substanțial la succesul evenimentului cultural orădean.
Prezența prestigioaselor instituții internaționale, Volksoper din Viena, a Filarmonicii de tineret din Viena precum și a Companiei de Balet a Teatrului Național Maribor, în cadrul edițiilor Festivalului „European Music Open” din Oradea, constituie premiere naționale.