Nu au trecut prea mulți ani de la asaltul lui Dragnea și al PSD-ului la adresa statului de drept și a tot ce presupune democrația și bunul simț. Fotografia de atunci, cu un Dragnea înconjurat și susținut de PSD-iști de import, Olguța Vasilescu sau Codrin Ștefănescu, se suprapune astăzi peste cea a lui Cîțu înconjurat de liberali de import, Emil Boc sau Rareș Bogdan. Amândoi par a avea aceleași veleități de kamikaze, de a se prăbuși cu România și cu partidul de gât!
Minciună, manipulare, imaturitate politică. Cam asta vedem pe principalele ecrane de câteva săptămâni încoace. Faptul că România este cu un picior în groapă din cauza situației economice internaționale nu pare a interesa pe nimeni. Satrapul de pe plantație (nu poți vedea altfel un om care consideră că Guvernul e ceva „pe persoană fizică” – deși e un guvern de coaliție), are de dus un singur război, cu cei despre care pretinde că sunt singura șansă reală de guvernare.
Șocantă în tot acest context este cerbicia cu care o parte din liberali țin cu dinții de Cîțu. O cerbicie dusă la inconștiență. Toată lumea care gândește cu propriul cap înțelege, Cîțu a comis-o, a doua oară. După ce a fost avertizat, ba chiar au fost semnate niște hârtii în acest sens. Cum poate fi susținut cineva care nu are dreptate? Pentru PNL e mai important faptul că e „de-al lor” decât dreptatea? Dacă vechii liberali, cu care, între noi fie spus, actualii nu au nimic de-a face, ar fi gândit ca ei s-ar fi ales praful de țara asta!
Atât de sărac a ajuns partidul încât să stea într-un individ lunecos și autoritar, intrat în PNL abia în 2016? Încât nimeni să nu aibă curajul să ia atitudine și să-l trimită acasă? Dincolo de mizeriile pe care le-a făcut în adolescență, omul este un manipulator de ultimă speță. Pentru el, când rezultatele unor înțelegeri sunt avantajoase, procesul se numește negociere. Când rezultatele nu sunt avantajoase, se numește șantaj.
Tot ce a urmat după acea inconștientă punere pe listă a unui proiect nediscutat cu aliații din coaliție și demiterea ministrului Justiției pentru că nu a avizat PNDL 3, dovedește din plin că Florin Cîțu nu are ce căuta, nu în Guvern, în niciun partid politic care se respectă. Asta, dacă cei care decid nu sunt fanii unei politici distructive, marca Dragnea. O politică în care, de dragul puterii, se distruge tot: economia, justiția, imaginea și șansa de dezvoltare a țării, a partidului etc.
O altă strategie, vizibilă la Dragnea și la politicienii bolnavi de putere, este aceea de a contesta criteriile. Ele sunt bune atâta timp cât se potrivesc cu ei. Când nu, trebuie demolate. Ultimul exemplu, este imaginea cu liberalul Roman (acest Codrin Ștefănescu al PNL) ținându-se de microfon ca ședința de senat să nu fie condusă de Anca Dragu și tot acest circ făcut anume pentru a întârzia moțiunea de cenzură. Asta, în oglindă cu victimizarea. Lovești primul și după aceea urli că ai fost șantajat, agresat, lovit etc.
Și în toată furtuna asta stârnită de deciziile luate, Cîțu găsește că rezolvarea este să pozeze în Superman pe Instagram.
Singurul lucru pozitiv, deși e clar că e mai mult strategie de campanie pentru fotoliul de președinte al PNL, este discursul lui Orban care lasă de înțeles că în interiorul partidului mai sunt și oameni lucizi, care văd cum arată de fapt lucrurile.
„Ai aruncat ţara în criză, eşti ameninţat de moţiune de cenzură, societatea românească şi economia sunt afectate de provocări extrem de dificile – preţul la energie, creşterea preţului la alimente şi multe alte lucruri, creşterea numărului de infectări în valul 4 al pandemiei – şi tu, când îi dai afară pe userişti seara şi a doua zi le-ai cerut să se întoarcă în Guvern, când le dai afară toţi oamenii care au fost numiţi, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problemă mare pentru PNL”
a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.
Un alt lucru, pe care îl observă și Orban, este valul de ură pe care l-a stârnit deciziile lui Cîțu, val de ură ușor de sesizat dacă vă uitați pe paginile lui de pe rețelele de socializare. Valul acesta de ură se va transfera în mod cert asupra partidului din care face parte și va fi contabilizat la viitoarele alegeri.
Rezultatul final va fi un PNL slab, care va face pârtie la guvernare pentru PSD, pentru că USR nu are de unde crește peste noapte atât de mult. Iar PSD va însemna din nou ani lungi fără reforme, fără o direcție clară, ani de stagnare sau regres.
Asta dacă nu, măcar în al 12-lea ceas, PNL și USR vor înțelege că doar împreună, și doar apucându-se de treabă, mai pot schimba ceva.