Rețeaua certificatelor de vaccinare false din Bihor nu era chiar un secret, multe dintre persoanele implicate povestind pe la colțuri despre ea. Erau cazuri în care, deși persoana era în stare gravă în spital, nu avea curaj să le spună medicilor că de fapt era nevaccinată de teamă ca „binefăcătorii” să nu ajungă după gratii. Unii au dus cu ei secretul în mormânt alții nu au mai rezistat și au făcut totul public. Așa s-a ajuns la situația de miercuri, 17 noiembrie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a asistentelor medicale Daniela-Ioana Hoblea (Satu Mare) și Voichița-Camelia Sim (Oradea) și a registratorilor Marc Ilieș și Horea Buriceanu (Satu Mare) pentru „vaccinarea la chiuvetă”.
Danielei-Ioana Hoblea – asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, a fost reținută pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, asistenta de la DSP Bihor, Voichița-Camelia Sim – pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată și registratorii (de la Centrul de vaccinare Petea) Marc Ilieș și Horea Buriceanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată
În ordonanțele procurorilor se arată că în cursul anului 2021, suspecții Daniela Hoblea, asistentă medicală, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost și Voichița-Camelia Sim, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor.
În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.
Nici nu treceau pe la centrul de vaccinare!
Mijloacele de probă au relevat existența a două moduri de acțiune: Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.
În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare.
Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor.
Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor.
„La perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie 2021 au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”
se afirmă într-un comunicat al DNA.
Dată afară de la DSP Bihor
Voichița Camelia Sim care terminase școala la Colegiul National „Teodor Neș” din Salonta fusese admisă ca asistent medical pe perioadă determinată alături de alți 10 candidați în toamna anului trecut, când era nevoie de cadre cu care Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor să facă față pandemiei.
„Nu ne așteptam la așa ceva. Astăzi i-am desfăcut contractul de muncă, la inițiativa mea. Avem toleranță zero față de așa ceva. Trebuie să știți însă că nu este angajata noastră proprie, nu a lucrat nicio secundă la sediul DSP Bihor. A fost angajată cu contract pe perioadă determinată și a lucrat doar la Punctul de Trecere a Frontierei Borș 1”
a spus, directoarea executivă a DSP Bihor, Daniela Rahotă care a mai adăugat că toți asistenții de la Borș 1 vor fi convocați vineri (19 noiembrie), pentru a participa la o ședință cu consilierul de etică.