Una dintre cele mai moderne și eficiente săli polivalente din România a fost inaugurată miercuri, 20 aprilie, la Oradea, în prezența premierului României Nicolae Ciucă și a primarului Oradiei, Florin Birta. Tot miercuri, Ciucă a vizitat și șantierul vitorului drum de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3.
La inaugurarea sălii polivalente au mai luat parte Cseke Attila – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Marcel Boloș – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Lucian Bode – ministrul Afacerilor Interne, Mircea Abrudean – șeful cancelariei prim-ministrului, Gabriel Ghilea – subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ilie Bolojan – președintele Consiliului Județean Bihor, George Bologan – ambasadorul României în Regatul Spaniei, precum și alți reprezentanți ai Guvernului, autorităților locale și constructorilor responsabili de proiect.
Însoțit de primarul Florin Birta, premierul Nicolae Ciucă a vizitat noua Sală Polivalentă, ridicată în apropierea drumului de centură al municipiului Oradea, care reprezintă o investiție foarte importantă pentru oraș, fiind una dintre cele mai mari în infrastructura sportivă orădeană din ultimele aproape cinci decenii.
Construcția are o capacitate de 7.000 locuri la spectacole, 5.500 la competiţiile de handbal şi 5.200 la cele de volei şi baschet (3.650 de locuri fixe și 1.650 de locuri în gradenele retractabile).
Valoarea investiției este de 112 milioane lei (aproximativ 23 milioane euro), fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI), la care se adaugă o cofinanţare de 5,2 milioane euro din partea Primăriei Oradea, ce reprezintă aproximativ 20% din valoarea totală a lucrărilor.
„În toată această perioadă, cu toate problemele și schimbările care au fost, proiectul și-a văzut de drumul lui și azi putem să-l vedem finalizat, iar în această după-amiază urmează să aibă loc primul eveniment.
Sala polivalentă va permite desfășurarea de evenimente sportive și culturale atât la nivel național cât și internațional. Reprezintă încă o etichetă în plus pentru municipiul Oradea, pentru cetățenii municipiului Oradea, pentru bihoreni și este un lucru cât se poate de folositor pentru ceea ce înseamnă viața socială în municipiul Oradea.
Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Vreau să-i mulțumesc ministrului Dezvoltării, domnului ministru personal pentru că au urmărit și au avut în vedere că proiectul poate să fie finalizat”
a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Pe lângă terenul principal, sala mai dispune de un teren de antrenament şi este dotată cu cea mai performantă suprafaţă de joc din România, dar şi cu una dintre cele mai bune instalaţii de sunet.
„Așa cum am menționat și anul trecut, dar și anul acesta, când am fost în vizită la Sala Polivalentă, a fost un parteneriat corect și onest în care ne-am ajutat unii pe alții pentru a avea această zi de inaugurare. Cred că lucrul cel mai important este că orădenii, bihorenii și noi toți să ne bucurăm de investiție, investiție care permite Oradiei organizarea de evenimente sportive și culturale de nivel internațional”
a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Clădirea cu gradene retractabile mai are patru vestiare, săli de conferință, săli de acreditare presă, zonă VIP, săli de forță, zonă de relaxare/recuperare (bazin de recuperare cu apă caldă, bazine de recuperare cu gheață), saună umedă, saună uscată, zonă comandă sisteme audio și multimedia.
„Istoria Sălii Polivalente trebuie să marcheze trei momente importante: anul 2014, când Guvernul Ponta a introdus-o la Compania Națională de Investiții pentru finanțare, anul 2016 când Guvernul Cioloș a aprobat indicatorii tehnico-economici ai sălii polivalente și anul 2022 când Guvernul Ciucă a finalizat această sală de sport și a dat-o spre folosința orădenilor și bihorenilor.
Sper ca această Sală Polivalentă, fiind folosită în mare parte de sportivi, să ne inspire și să înțelegem că o investiție făcută în echipă aduce rezultate. Spiritul sportiv să ne îndrume, să fim conștienți că în echipă putem avea rezultate foarte bune”
a punctat primarul Florin Birta.
Vizită pe șantierul viitorului drum de legătură dintre Centură și A3
Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut miercuri și o vizită pe șantierul viitorului drum de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3, însoțit de purtătorul de cuvânt al Guvernului – Dan Cărbunaru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Marcel Boloș, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila
ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode, șeful Cancelariei prim-ministrului – Mircea Abrudean, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, primarul municipiului Oradea – Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor – Ilie Bolojan, George Bologan, ambasadorul României în Regatul Spaniei, precum și alți reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale și județene, precum și constructori.
Proiectul are o valoare de peste 545 milioane lei, fiind finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„La nivelul Guvernului, prin bugetul de stat, sunt alocate fonduri, astfel încât să putem să asigurăm partea aceasta de complementaritate între ceea ce putem să facem prin arterele principale de transport și cele de la nivelul autorităților locale, de dimensiune mai mică – și, în felul acesta, doresc să subliniez că, la nivelul Guvernului, practic, strategia noastră de finanțare vizează tocmai acest principiu prin care să reușim să coordonăm alocarea fondurilor de la bugetul de stat cu cele alocate din fonduri europene.
Este o discuție pe care o avem de fiecare dată cu autoritățile locale, cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale, pentru că dorim foarte mult să existe o convergență a tot ceea ce înseamnă programe de dezvoltare și într-adevăr să putem să beneficiem pe deplin din tot ceea ce înseamnă implementarea acestora”
a mai precizat premierul României.
Drumul cu o lungime totală de 19 km va avea profil de drum expres pe 13 km și profil de drum naţional cu 4 benzi pe 6 kilometri. Acesta cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje și viaducte.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 21 iulie 2021 contractul de proiectare și execuție cu Strabag SRL, compania având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.