Perioadele excepționale reclamă măsuri excepționale. USR Oradea solicită Consiliului Local Oradea și Primarului Municipiului să majoreze, cu titlu excepțional și temporar, pentru această iarnă, cu cel puțin 110 lei subvenția acordată pentru prețul la populație al gigacaloriei, de la 30% în prezent, la 50% din prețul de cost al gigacaloriei.
Oradea a investit zeci de milioane de euro din taxele și impozitele orădenilor și din fonduri europene pentru modernizarea acestui sistem în detrimentul altor soluții precum extinderea rețelei de gaz în toate zonele orașului (mai mult debranșarea de la sistemul centralizat a fost aproape imposibilă).
Ca atare, Oradea produce gigacaloria cu prețul de 528 de lei, la jumătate de preț față de Bacău (1.193 lei) și București (1.150 lei) și cu cca. 30% mai ieftin decat la Timișoara (715 lei).
Pe de altă parte, în ciuda faptului că în Oradea costul de producție al gigacaloriei este cel mai mic, avem cel mai mare preț de vanzare către populație și cel mai mic procent de subventie, 30% (155 lei), față de 50% (366 lei) la Timișoara sau 70% (800 lei) la București.
„Orădenii au contribuit cu bani din propriile buzunare în anii precedenți, au suportat cu stoicism și înțelegere disconfortul șantierelor pentru modernizarea sistemului centralizat, dar în momentul critic actual nu beneficiază din partea autorităților locale de măsuri de sprijin similare cu cele acordate altor cetățeni români.
Situația este dificilă, rezervele de gaz sunt încă insuficiente pentru această iarnă, nu este ușor sa iei deciziile cele mai potrivite, însă considerăm corect să solicităm Primarului Florin Birta să pună pe primul plan siguranța financiară și confortul cetățenilor Oradiei”
a declarat Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea.
„Orădenii trebuie să vadă că toate lucrările făcute în orașul lor le aparțin, că sunt beneficiarii lor direcți, că fondurile europene se traduc în calitatea vieții.
Dacă Oradea produce încălzire ieftină în urma investițiilor în sistemul de încălzire, atunci orădenii trebuie să simtă asta atunci când își plătesc asociația, mai ales în această perioadă de criză energetică și de incertitudine, comunitatea trebuie să se susțină iar autoritățile locale trebuie să dea încredere locuitorilor că vor trece peste aceste dificultăți”
declară Silviu Dehelean, președinte USR Bihor.
Orgnizația mai spune că, pentru echitate, este necesară adoptarea unor măsuri de sprijin și pentru orădenii care nu sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire, dar care trec prin același context economic și plătesc la fel impozite și taxe locale în Oradea.
(Foto: facebook)