Deși guvernează împreună cu PNL la nivel național, pesediștii bihoreni se plâng că la nivel local, unde orădenii nu i-au prea votat, motiv pentru care doar 3 au ajuns în Consiliul Local, sunt „oprimați” de liberali în virtutea celebrei fraze „Ciocu mic, acum noi suntem la putere!”. Aspectul a fost subliniat marți, 4 iulie, într-o conferință de presă, de consilierul Liviu Sabău-Popa, deși comparația nu stă în picioare pentru că presupune că în trecut, cândva, PSD ar fi contat în Oradea.
Pornind de la demisia șefului SRI, Eduard Helvig, social democrații bihoreni au spus că se vor o alternativă la actuala administrație, care a ajuns „un sistem clientelar” care conduce județul de peste 20 de ani.
„Trebuie să convingem bihorenii că noi suntem alternativă, semnalând abuzurile puterii”
a spus consilierul local Adrian Marius Madar.
Lecție de manipulare
Primul subiect atacat a fost cel legat de achiziția de ternuri, despre care consilierii spun că este cel puțin nechibzuită.
„Este important și urgent ca Primăria să adopte o manieră unitară. Să folosească evaluări care să fie credibile și valabile pentru toată lumea. Cumpărăm terenuri la suprapreț și le vindem foarte ieftin. În ultima ședință de Consiliu s-a achizionat teren pe strada Oneștilor: 6.800 de m2.
Terenul a fost evaluat de un evaluator agreat de primărie. În 2021, 119 euro pe metru pătrat, peste un an aceeași firmă, același teren este evaluat la 290 de euro pe m2. Este prețul la care Primăria scoate la licitație acel teren. Peste încă un an, în mai 2023, acel teren se vinde cu 340 de euro pe m2. Interesant este că în ședința de consiliu local, Primăria cumpără un teren în vecinătate, cu 400 de euro pe m2.
A vândut terenul cu 290 de euro pe m2, atât a spus că face, că în urma licitației a obținut un preț mai mare. Practic e același areal, aceeași valoare, iar prețul sare la 400 de euro pe metru pătrat. Mi se pare strigător la cer, cum de atuncea când vrem să vindem spunem că este 290 de euro pe m2 iar când vrem să cumpărăm este 400 de euro pe m2. Dacă anul trecut evaluatorul ar fi avut mintea sau raționamentul pe care îl are acum, Primăria ar fi obținut cu 750.737 de euro mai mulți bani pentru oraș”
a concluzionat Madar care, întrebat apoi de jurnaliști dacă cele două terenuri se pot compara unul la unul, existând evident distanță între anii la care s-au oferit prețurile, ani cu inflație, diferență de categorie (teren construibil, teren neconstruibil), consilierul a început să se bâlbie, spunând:
„Haideți să ne înțelegem.. în situația în care stabilești o valoare pentru o anumită zonă, de exemplu în cazul Parcurilor Industriale aceste valori sunt valabile un an de zile. Adică nu faci evaluare la fiecare… Când, când se pun în licitație parcelele din Parcul Industrial nu se face o evaluare la fiecare tranzacție, se face o evaluare de la care se pleacă la momentul în care e scos la licitație. Interesul primăriei este să apere interesul bugetului și nu, nu știu…”.
Deci, avem așa, terenuri din categorii diferite, evaluate în ani diferiți, ani cu inflație, care, în accepțiunea pesediștilor bihoreni ar fi trebuit să coste la fel. Să nu mai vorbim despre comparația șchioapă sau manipulatoare în care este comparat prețul cu care a fost cumpărat un teren, 400 de euro și prețul cu care a fost scos la licitație, atenție!, nu vândut, un alt teren.
FC Bihor a avut de suferit DATORITĂ…
A urmat consilierul județean David Sergiu care a vorbit despre politizarea FC Bihor și despre nevoia de management profesionist. Exemplul de management profesionist dat a fost echipa Corvinul Hunedoara, unde, în consiliul de administrație îl avem pe… ați ghicit, traseistul Costel Avram, ales deputat pe listele PRM, în prezent la PSD Deva.
David Sergiu a ținut însă să demonstreze și că, la fel ca mulțI dintre partenerii liberali de coaliție, nu are proprietatea termenilor spunând, printre alele, „Clubul Fc Bihor a avut de suferit DATORITĂ” în loc de „din cauză”.
O altă aberație, scoasă de această dată de Liviu-Sabău Popa, a fost aceea că directorii parcurilor industriale ar trebui evaluați, după nivelul salarizării și nu după câți investitori aduc. Ce ar putea să facă un om aflat într-o astfel de funcție pentru a-l determina pe șeful unei companii, oricare ar fi ea, să dea salarii mai mari oamenilor, într-o țară democrată?
Singurul subiect cât de cât (dar, vai!), în ce hal argumentat, a fost cel legat de Oradea Art Festival, unde consilierul PSD a spus că acesta ar trebui făcut cu artiști locali, care ar trebui plătiți astfel încât
„Oradea să devină prietenoasă și cu orădenii nu doar cu turiștii”.
Conferința PSD a fost cel mai bun răspuns la întrebarea „de ce în Oradea nu există opoziție?”. Oameni politici superficiali, lipsiți de capacitatea de a alege subiecte demne de a fi expuse, incapabili să argumenteze un punct de vedere, să găsească argumente solide, manipulatori și ridicoli.
Nu poți să faci opoziție cu așa ceva. Mai ales într-un oraș în care puterea este osificată, are oameni cu carnet de partid peste tot și lideri cu carismă și cu realizări. Are banii și popularitatea de partea ei.
Iar asta este rău, foarte rău pentru Oradea.