În perioada 22–24 mai, orădenii sunt invitați să participe gratuit la a patra ediție a Conferințelor Dilema organizate în orașul lor. Evenimentele vor avea loc la Sinagoga Neologă și Muzeul Țării Crișurilor, reunind intelectuali de marcă precum Teodor Baconschi, Andrei Cornea, Radu Vancu și Theodor Paleologu.
Între 22 și 24 mai, Oradea găzduiește a patra ediție locală a Conferințelor Dilema, un proiect cultural itinerant organizat de revista Dilema veche. Tema din acest an, „Minunata lume nouă”, inspirată de celebrul roman al lui Aldous Huxley, explorează transformările geopolitice, tehnologice și culturale care definesc prezentul.
Evenimentele se vor desfășura în două spații importante pentru peisajul cultural al orașului: Sinagoga Neologă (22 și 23 mai) și Muzeul Țării Crișurilor (24 mai). Intrarea este liberă pentru toate cele șase conferințe programate. Moderatorul evenimentelor va fi, ca de obicei, Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema veche.
Programul complet al conferințelor:
Joi, 22 mai – Sinagoga Neologă
18.00 – Andrei Cornea: „Atlantida noastră cea de toate zilele”
O explorare filosofică a utopiei și distopiei pornind de la dialogurile platonice Timaios și Critias. Cornea va analiza dualitatea acestor concepte ca expresii ale cetății interioare a sufletului uman.
19.30 – Teodor Baconschi: „Grădina desfătărilor. O privire asupra culturii ca obsesie a paradisului pierdut”
Eseul propune o meditație asupra paradisului din perspectiva antropologiei religioase și culturale, punând în lumină aspirația umană către beatitudine și imortalitate.
Vineri, 23 mai – Sinagoga Neologă
18.00 – Radu Vancu: „Frumusețea ca răspuns necesar la oroare”
Vancu va vorbi despre supraviețuirea frumuseții în cele mai întunecate colțuri ale istoriei – Gulag, Holocaust, dictaturi –, propunând ideea că esteticul e o formă de rezistență în fața barbariei.
20.30 – Adriana Babeți: „În menghină sau în clepsidră?”
Babeți va analiza lipsa utopiilor în literatura central-europeană, apelând la scrierile unor autori precum Čapek, Lem și Koestler. O meditație lucidă asupra imaginarului distopic din regiune și a tensiunilor istorice care l-au alimentat.
Sâmbătă, 24 mai – Muzeul Țării Crișurilor
18.00 – Cosmin Popa: „Cum a schimbat Rusia războiul (ne)patriotic”
Istoricul Cosmin Popa va analiza implicațiile geopolitice și ideologice ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina și felul în care acesta a transformat paradigma puterii în regiune.
19.30 – Theodor Paleologu: titlu în curs de confirmare
Cu un discurs mereu rafinat și provocator, Paleologu va încheia conferințele din acest an cu o meditație filosofică în linia temei propuse – o reflecție despre valorile și miturile din spatele „minunatei lumi noi”.
Organizatorii încurajează publicul să participe activ la evenimente și să reflecteze asupra provocărilor lumii contemporane. „Între o pandemie care încă produce confuzie și un război la granițele noastre care ne solicită claritatea morală, între marșul Inteligenței Artificiale spre singularitate și revoluțiile culturale în curs, lumea se transformă mai repede decât putem înțelege. De aceea, ne-am întors la Oradea cu tema ‘Minunata lume nouă’”, a declarat Cătălin Lazurca, directorul executiv al Conferințelor Dilema.