Categorized | Social

Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară „Viva Anima” a fost inauguat

Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” a fost inaugurat vineri, 16 august, în prezenţa preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Etajul doi al Spitalului, cel în care se afla înainte blocul operator al secţiei de ortopedie a devenit Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Cardiacilor Critici. Conform managerului Spitalului Judeţean, realizarea centrului a prins contur la nivel de idee în 2007 dar abia în 2009 s-au făcut primii paşi în materializarea proiectului.

„În iunie 2011 a început implemantarea lui, în colaborare cu Universitatea din Debreţin.

Pe bani europeni s-a făcut însă doar dotarea cu aparatură medicală performantă şi pregătirea cadrelor medicale, partea de amenajare a spaţiului fiind contribuţia Primăriei.

Important este că în septembrie Centrul îşi va începe activitatea, din toamnă urmând ca toată cardiologia de la Spitalul Municipal să coboare şi să funcţioneze pe acest palier”

a spus vineri, la inaugurarea Centrului, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Alături de el, la eveniment a mai participat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – Cristian Buşoi, presedintele CAS Bihor – Ionut Gheorghe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, primarul municipiului Oradea – Ilie Bolojan, subprefectul Cristian Bitea, managerul Spitalului municipal din Oradea – Laurean Pop şi coordonatorul secţiei de terapie intensivă – Katalin Babes.

„Sperăm să scădem şi mai mult rata mortalităţii cauzate de infarcturi în judeţ, pentru că acum avem 500 de bihoreni care ajung anual la noi cu aceste probleme.

Şi la Cluj Napoca există o rată a mortalităţii cauzate de infarct destul de mare dar acolo există mai multe unităţi medicale dotate şi capabile să facă faţă acestor situaţii”

a explicat Katalin Babes.

Oradea, exemplu pentru toată ţara

 

După ce secţia şi dotările i-au fost prezentate preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, acesta a lăudat implicarea municipalităţii în evoluţia sistemului de sănătate local.

„Sunt puternic şi pozitiv impresionat de modul în care s-a reorganizat sistemul sanitar în Oradea şi Bihor şi cred că ar trebui luat ca model şi sursă de inspiraţie chiar şi pentru oraşele care au centre universitare puternice din România.

Apoi, vorbim de un succes important realizat pe bani europeni, un alt model care ar trebui preluat şi de alţii. Sunt bucuros că există astfel de locuri şi sper ca alături de dotări şi actul medical să se practice la standarde cât mai înalte”

a spus Buşoi, felicitând totodată şi medicii care s-au pregătit pentru a lucra în noul Centru.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 24 luni (iunie 2011 – mai 2013) şi a presupus, pe lângă dotarea cu aparatură de ultimă oră, instruirea timp de un an a 12 medici şi 30 de asistenţi la Clinica Auguszta a Universităţii din Debreţin, precum şi elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care va întări colaborarea dintre comunitatea română şi cea maghiară.

Valoarea totală a proiectului este de peste 2 milioane de euro, din care 1,8 milioane de euro (98%, adică 1,76 milioane euro – finanţare nerambursabilă şi 2%, adică 36 de mii de euro – contribuţie proprie) au revenit municipiului Oradea, reprezentând investiţia în infrastructură (clădire) şi dotarea cu echipamente (specifice unei clinici de chirurgie cardio-vasculară).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară „Viva Anima” a fost inauguat”

  1. Ana spune:

    Ma bucur ca au inaugurat acest centru. Are fiecare oras nevoie de asa ceva. Bravo Oradea!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult