Categorized | Social

Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară „Viva Anima” a fost inauguat

Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” a fost inaugurat vineri, 16 august, în prezenţa preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Etajul doi al Spitalului, cel în care se afla înainte blocul operator al secţiei de ortopedie a devenit Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Cardiacilor Critici. Conform managerului Spitalului Judeţean, realizarea centrului a prins contur la nivel de idee în 2007 dar abia în 2009 s-au făcut primii paşi în materializarea proiectului.

„În iunie 2011 a început implemantarea lui, în colaborare cu Universitatea din Debreţin.

Pe bani europeni s-a făcut însă doar dotarea cu aparatură medicală performantă şi pregătirea cadrelor medicale, partea de amenajare a spaţiului fiind contribuţia Primăriei.

Important este că în septembrie Centrul îşi va începe activitatea, din toamnă urmând ca toată cardiologia de la Spitalul Municipal să coboare şi să funcţioneze pe acest palier”

a spus vineri, la inaugurarea Centrului, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Alături de el, la eveniment a mai participat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – Cristian Buşoi, presedintele CAS Bihor – Ionut Gheorghe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, primarul municipiului Oradea – Ilie Bolojan, subprefectul Cristian Bitea, managerul Spitalului municipal din Oradea – Laurean Pop şi coordonatorul secţiei de terapie intensivă – Katalin Babes.

„Sperăm să scădem şi mai mult rata mortalităţii cauzate de infarcturi în judeţ, pentru că acum avem 500 de bihoreni care ajung anual la noi cu aceste probleme.

Şi la Cluj Napoca există o rată a mortalităţii cauzate de infarct destul de mare dar acolo există mai multe unităţi medicale dotate şi capabile să facă faţă acestor situaţii”

a explicat Katalin Babes.

Oradea, exemplu pentru toată ţara

 

După ce secţia şi dotările i-au fost prezentate preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, acesta a lăudat implicarea municipalităţii în evoluţia sistemului de sănătate local.

„Sunt puternic şi pozitiv impresionat de modul în care s-a reorganizat sistemul sanitar în Oradea şi Bihor şi cred că ar trebui luat ca model şi sursă de inspiraţie chiar şi pentru oraşele care au centre universitare puternice din România.

Apoi, vorbim de un succes important realizat pe bani europeni, un alt model care ar trebui preluat şi de alţii. Sunt bucuros că există astfel de locuri şi sper ca alături de dotări şi actul medical să se practice la standarde cât mai înalte”

a spus Buşoi, felicitând totodată şi medicii care s-au pregătit pentru a lucra în noul Centru.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 24 luni (iunie 2011 – mai 2013) şi a presupus, pe lângă dotarea cu aparatură de ultimă oră, instruirea timp de un an a 12 medici şi 30 de asistenţi la Clinica Auguszta a Universităţii din Debreţin, precum şi elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care va întări colaborarea dintre comunitatea română şi cea maghiară.

Valoarea totală a proiectului este de peste 2 milioane de euro, din care 1,8 milioane de euro (98%, adică 1,76 milioane euro – finanţare nerambursabilă şi 2%, adică 36 de mii de euro – contribuţie proprie) au revenit municipiului Oradea, reprezentând investiţia în infrastructură (clădire) şi dotarea cu echipamente (specifice unei clinici de chirurgie cardio-vasculară).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară „Viva Anima” a fost inauguat”

  1. Ana spune:

    Ma bucur ca au inaugurat acest centru. Are fiecare oras nevoie de asa ceva. Bravo Oradea!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult