Categorized | Sanatate

Eugen Nicolăescu: Punerea prevenţiei pe primul plan este noutatea absolută a Legii Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, continuă campania de informare a românilor cu privire la noua Lege a Sănătăţii, prin discutarea fiecărui capitol în parte cu specialiştii din teritoriu şi cu reprezentanţii mass-media.

Prefectura Bihor a fost joi, 16 ianuarie 2014, de la ora 14.30, gazda primei videoconferinţe dintr-un şir de şase prin care ministrul Eugen Nicolăescu îşi propune să prezinte presei şi să discute cu specialiştii, noua Lege a Sănătăţii.

Demers apreciabil dacă ne gândim că actualul Guvern îşi asumă pe bandă rulantă tot felul de Legi şi ordonanţe fără a se obosi să le discute în prealabil cu cei care vor fi afectaţi de ele.

La videoconferinţă au participat, alături de medici şi jurnalişti, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică – Zoia Bitea, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Săbnătate – Ionuţ Gheorghe şi Elena Vajda de la Asociaţia Medicilor de Familie din Bihor.

Alături de ministrul Eugen Nicolăescu au mai fost prezenţi la Bucureşti, Raed Arafat şi Adrian Pană.

Pachetul de bază se axează pe dovezi şi statistici ştiinţifice

 

La fel ca în discurul de la Oradea, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că cel mai important aspect al noii Legi a sănătăţii este faptul că ea va duce la ieşirea din minciuna că sănătatea este gratuită şi că fiecare beneficiază de ea, când în realitate bugetul nu permite o astfel de abordare.

„Pachetul de bază se axează pe dovezi şi statistici ştiinţifice care nu pot fi contestate. În afară de faptul că el va duce la ieşirea din minciună, prin intermediul lui se va avea mai multă grijă de banul public”

a spus Nicolăescu care în prima videoconfernţă a vorbit despre medicina de familie, componenta de prevenţie şi cea de acordare a serviciilor medicale obişnuite.

„Punerea prevenţiei pe primul plan este noutatea absolută a Legii, consultaţiile fiind gândite pe afecţiunile cu cel mai mare risc pentru populaţie (riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II sau depresii).

Pachetul de bază nu limitează numărul de consultaţii pentru problemele de sănătate noi, aşa cum eronat s-a interpretat. El include consultări pentru episoadele noi, pentru cei cu boli cronice şi pentru cei care nu se pot deplasa”

a mai spus ministrul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană a spus că noua Lege prevede câte o consultaţie preventivă pe an pentru copiii de la patru la 18 ani, câte o consultaţie la trei ani pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 39 de ani, urmând ca după 40 de ani controalele de prevenţie să revină la una pe an.

„Este important ca după 40 de persoanele să îşi facă aceste controale preventive pentru că de aici riscurile cresc exponenţial. Dacă în urma analizelor se vor constata riscuri pentru o anumită afecţiune, medicul de familie va decide ce se va întâmpla în continuare.

În ceea ce priveşte controalele obişnuite dacă un pacient simte o durere acută, el va merge la medicul de familie care va trata situaţia ca un episod nou. Dacă afecţiunea se va putea trata cu o reţetă, atunci ea va rămâne la acest nivel, dacă medicul va constata că este o afecţiune gravă se va da trimitere la medicul de specialitate”

a explicat Adrian Pană care a mai spus că medicul de familie va putea să îşi facă şi mai bine treaba atunci când va avea la dispoziţie dosarul electronic al pacientului şi va renunţa să facă muncă de secretariat, ca până acum.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult