Categorized | Educatie

Bacalaureat 2015, o bătaie de joc la adresa elevilor care chiar învață! Promovabilitate și eliminări record în Bihor!

O bătaie de joc și la adresa elevilor din anii precedenți, așa poate fi interpretat examenul de Bacalaureat de anul acesta! Ministerul Educației a decis să „ocolească” camerele de luat vederi și să ia „la mișto” strictețea de la Bacalaureat din anii precedenți, dându-le elevilor subiecte mai mult decât facile. Cifrele la hectar se văd peste tot. În Bihor, elevii au bătut recordul la promovabilitate, 63,42%, dar și la fraude, 117 elevi fiind eliminați din concurs.

Pentru cei mai mulți dintre absolvenții de liceu din Bihor emoțiile au luat marți, 7 iulie, o pauză. Până la cele legate de rezolvarea contestațiilor sau la cele legate de admiterea la facultate, tinerii au reușit un record de promovabilitate la bacalaureat față de anii precedenți. Au luat BAC-ul 63.42 % dintre candidați. Tot un record național a fost și eliminarea din concurs a (atenție!) 117 elevi.

În această sesiune, probele scrise ale examenului de bacalaureat s-au desfăşurat în 18 centre de examen, fiind înscrişi 5.488 de elevi din care s-au prezentat 5.274, absenţi 214, iar 117 au fost eliminaţi din examen.

În Bihor, la furat de mână cu profesorii!

Conform Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) în urma unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).

„S-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”

potrivit comunicatului MECS.

În consecinţă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control, iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

„În urma cercetărilor se vor lua măsuri împotriva profesorilor sau a elevilor, în funcţie de gravitatea faptelor şi după ce va fi analizat fiecare caz în parte”

a declarat, pentru ziarul Crișana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IȘJ Bihor.

In crescendo!

Potrivit rezultatelor, în Bihor s-au înregistrat 1.488 de candidaţi cu medii mai mici de 5 şi 324 de candidaţi cu medii între 5-5.99.

Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.345 au promovat examenul de bacalaureat, 851 au avut medii între 6-6.99, 1057 de elevi au avut medii între 7-7.99, de asemenea s-au înregistrat 959 de candidaţi cu medii între 8-8.99 iar 478 au avut media cuprinsă între 9-9.99.

Rata de promovabilitate înainte de contestaţii este de 63.42 %.

La examenul de bacalaureat de anul trecut, 2014, rata de promovabilitate în judeţul Bihor a fost de 59.36%.

Candidaţii nemultumiţi de rezultate au putut depune contestaţii marți, 7 iulie, între orele 16 – 20, iar în 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale la centrele de concurs şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Subiecte prea ușoare!

Așa cum Oradea Press a scris încă de la primele probe de la Evaluarea Națională, anul acesta Ministerul Educației a decis să-și bată joc de elevii care ar fi avut capacitatea să ia cu nota 10 examenul, egalizând capacitatea acestora cu a celor care ar fi știut de maxim 8. Drept urmare, elevii de 8 au devenit, peste noapte, elevi de 10, cu șanse mari de a le lua locurile la facultăți celor care anul trecut au luat note mai mici dar știu mult mai mult.

Aceste aspecte au fost vizibile pentru orice profesor, dar nu toți au avut bunul simț să recunoască. Cei din Galați, de exemplu, de la Colegiile de renume au spus, conform evz.ro: „Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00”.

„Anul trecut am avut 20 de elevi dintr-o clasă de 25 cu medii peste 9,50. Ceea ce nu este normal. Asta spune ceva despre modul în care au fost făcute subiectele. Faţă de subiectele date în 2009, care au fost foarte dificile, acum e o diferenţă ca de la cer la pământ. Nu mă deranjează că se ia foarte uşor 5,00. Asta e foarte bine, dar nu se face o diferenţiere pentru elevii cu adevărat buni. Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00. Nici nu mai poţi să le ceri să înveţe, pentru că-ţi vor spune că şi aşa subiectele sunt uşoare”

a spus profesorul Mitică Dudău de la Colegiul Naţional „C Negri”.

De o părere asemănătoare a fost și profesorul Romeo Zamfir, director-adjunct la Colegiul Naţional „V. Alecsandri”:

„Subiectele ar fi trebuit concepute ca până la 8,50 să poată fi făcute de toţi elevii, dar de la această notă ar trebui să existe grade de dificultate pentru a putea răsplăti şi munca celor care au învăţat mai mult în cei patru ani de liceu”.

Aceste subiecte sunt însă în concordanță cu ceea ce declara premierul Victor Ponta în 2012:

„Dacă vrei şi doreşti ca bacalaureatul să fie luat doar de o elită a elevilor din România, din punctul nostru de vedere nu acesta este scopul, elitele sunt reliefate de loturile olimpice, de rezultatele excepţionale din universităţi şi este vorba de o pregătire suficientă fie pentru a intra în mediul universitar, fie pentru a intra în ceea ce înseamnă o activitate de angajat sau de a desfăşura mai departe o activitate productivă”.

Situația pare așadar o dovadă că actuala conducere a Ministerului Educației a decis să „ocolească” camerele de luat vederi și strictețea examenului de bacalaureat din anii precedenți dându-le elevilor subiecte facile. În fapt această inconsistență este o bătaie de joc la adresa celor care au dat examenul în anii trecuți și care nu au ajuns la facultăți având media prea mică. Locul lor la facultăți va fi luat de cei care au dat BAC-ul anul acesta și care au luat note mari pe subiecte foarte ușoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult