Poliţiştii comunitari orădeni au ieşit şi în ultima săptămâna să verifice respectarea legislaţiei referitoare la curăţenie. Chiar dacă, per total, situaţia s-a mai îmbunătăţit, agenţii poliţiei comunitare au sancţionat mai multe societăţi comerciale printre care şi RER Ecologic Service.
În perioada 11 – 18.10.2010, agenţii din cadrul Compartimentului Poliţia Ecologică au urmărit, pe timpul efectuării patrulării în zonele de responsabilitate, respectarea legislaţie referitoare la curăţenie, atât în perimetrul zonelor de locuit, cât şi în zonele aglomerate ale oraşului, fiind verificate totodată şi persoanele juridice care nu deţin contracte de salubrizare cu operatorul licenţiat. Prin urmare, au fost notificate două asociaţii de proprietari din zona cartierului Nufărul, privind întreţinerea curăţeniei în jurul blocurilor, iar şapte proprietari de terenuri au fost somaţi în scris pentru salubrizarea terenului, respectiv tunderea ierbii.
Tot în această perioadă, au fost verificate 42 de societăţi comerciale, care nu deţin contract de salubritate cu operatorul licenţiat. În primă etapă, societăţile comerciale au fost somate în scris cu privire la încheierea unui contract, iar în etapa următoare, persoanele juridice care nu se vor conforma termenului dat, vor fi sancţionate pecuniar cu amenzi de la 1.500 la 2.000 lei.
Nici măcar RER nu a scăpat de amendă
De asemenea, activitatea dominantă a agenţilor comunitari la sfârşitul de săptămână (12-14.11.2010), a fost orientată spre interzicerea şi sancţionarea persoanelor care depozitează moloz sau resturi menajere pe domeniul public. Cinci persoane surprinse au fost legitimate şi sancţionate, conform HCL 725/2006, modificat de HCL 760/2009, cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 lei, iar o persoană din Oradea, a fost sancţionată contravenţional pentru depozitarea pe domeniul public a 54 de saci cu moloz.
Concomitent cu acestea, agenţii din cadrul Compartimentului Poliţia Ecologică controlează respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere, de către operatorul licenţiat. Astfel, în data de 17.11.2010, în urma sesizării telefonice primite la Dispeceratul Poliţiei Comunitare Oradea, agenţii au constatat că, în urma ridicării gunoiului menajer de pe strada Leonardo da Vinci, în jurul tomberoanelor au rămas resturi menajere neridicate.
În consecinţă, conform H.C.L. 386 din 2009, art. 22 pct. 6, care prevede că „personalul care execută colectarea are obligaţia de a încărca în autovehicule întreaga cantitate de deşeuri existente la punctele de colectare, lăsând locul curat şi măturat”, operatorul licenţiat a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 1.000 lei.